Mi lesz a napelemekkel?

2023-04-04 18:17:09 | Módosítva: 2023-04-04 18:21:00

A napelemes szakmát hatalmas csapásként érte a kormány múlt év végi döntése az újonnan létesített napelemes rendszerek hálózati visszatáplálásának megszüntetéséről, pontosabban felfüggesztéséről. Hasonlóan kellemetlen meglepetés volt ez azoknak a háztartásoknak is, melyek pl. az egész fűtési rendszerüket napelemre tervezték meg, hiszen elektromos fűtés – a hőszivattyús-klímás megoldásoktól eltekintve – aligha képzelhető el gazdaságosan napelemes támogatás nélkül.


Átmeneti állapot

Valljuk be, a kormány joggal hivatkozott arra, hogy az ország elektromos rendszere és hálózata a jelenlegi állapotában nem képes már több megújuló energiát befogadni. Az országos hálózat termelésének és fogyasztásának kényes egyensúlyába nehezen illeszthető be olyan áramtermelő, aminek kapacitása folyamatosan változik és előre nehezen kiszámítható. Vannak persze nyugati példák, ahol ez egészen jól sikerül, de azt is el kell ismerni, hogy tengerre, óceánra nyitott országokban sokkal könnyebb előre jelezni az áramtermelésre alkalmas időjárást, a termelés várható mennyiségét, mint egy hegyekkel körülvett medencében.

De a probléma nem csak ettől állt elő, hanem attól is, hogy hazánkban a hálózatfejlesztés meglehetősen elmaradt, és senki nem számolt azzal, hogy egy-két év alatt másfél paksnyi napelemes áramtermelés lép be. Vannak az országnak olyan területei, ahol ez nem okoz megoldhatatlan problémát, de vannak olyanok is, ahol a hálózat képtelen befogadni mondjuk egy napsütéses tavaszi nap áramtermelését. Ilyenkor az inverterek lekapcsolnak, és otthoni rendszerünkből gyakorlatilag nem megy be áram a hálózatba.

Ezek miatt döntött kormány arról, hogy felfüggesztik a támogatott napelem telepítési pályázatokat is. A hálózat nem bír el több csatlakozást, ezért a szükséges fejlesztések elvégzéséig megszüntetik a betáplálási kötelezettséget. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozta a hazai piacot, a napelemes beruházások megtérülése például jelentősen megnő.


A jelenlegi helyzetet pozitív irányba két dolog is árnyalja. Egyrészt a 2022. novemberi rendelet hagyott egy bő hetes időszakot arra, hogy be lehessen adni még érvényes kérelmet, és aki ezzel élt, az utólag megkapta az engedélyt a napelemes rendszer kiépítésére, illetve hálózatba csatlakoztatásra. Egyetlen hét alatt tízezres nagyságrendű kérelem lett beadva, ami a napelemes cégek kapacitását valószínűleg legalább erre az évre lefedi majd.

Másrészt a szükséges hálózatfejlesztés most valószínűleg alaposan felgyorsul majd, mert a napelemekre nagyon is szüksége van az országnak. Várhatóan az uniós támogatások beindulása is segíti majd ezt a folyamatot, hiszen az ilyen irányú hálózatfejlesztés mindenkinek az érdeke, egy fontos eleme Európa energiafüggetlenségének megteremtéséhez.

Abban is lehet reménykedni, hogy a visszatáplálási lehetőség általános felfüggesztését bizonyos területeken hamarább feloldják. Ott, ahol a hálózat a jelenlegi állapotában is alkalmas a befogadásra, vagy pl. ott, ahol egy-egy ipari nagyfogyasztó fel tudja szívni a napközben jelentkező többletáramot.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetségnél úgy látják, kivételt kellene tenni azon kis, otthoni napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra. Emellett javaslatot tettek arra is, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.

Azzal, hogy az új napelemek esetében felfüggesztették a betáplálást, vagyis csak helyi áramfelhasználást tesznek lehetővé, jelentősen nő a beruházások ára. Az energia tárolásához például akkumulátorra lehet szükség, ami költséges megoldás. A Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára már a múlt évben bejelentette, hogy a kormány támogatni fogja a tárolók telepítését, ez összhangban van a feltételezett drágulással. Jelenleg ugyanis a háztartási méretű napelem rendszereknek nem nagyon van más lehetősége, mint ún. hibrid rendszerben gondolkozni, vagyis egyszerre megvalósítani a napelem fejlesztést, és néhány kilowattórás akkumulátor-packot telepíteni mellé a nappali termelés felvételére, és az esti-éjszakai órák áramigényének fedezésére. Ezzel azonban az elektromos fűtések napelemes táplálása nem oldható meg.


Hosszabb távon mindenképpen az várható, hogy a napelemek visszatáplálási lehetőségét újra engedélyezik majd, de a jelenleg még működő szaldós elszámolás (amennyit betáplálunk, annyit visszavehetünk – bármikor az éven belül, gyakorlatilag azonos tarifán) helyett egy piaci elszámolás lép majd be. Lesz egy ára annak a kWh-nak, amit betáplálunk, és egy másik ára annak, amit vételezünk a hálózatból. A két tarifa között lesz az egész hálózat, az országos rendszer működtetésének költsége, tehát senki ne számítson arra, hogy ugyanakkora lesz az „eladási” ár, mint a „vételi ár”.

De abban lehet reménykedni, hogy ezek a tarifák arányosak lesznek majd, és így a magánberuházások költsége is belátható időn belül megtérül, és az országos hálózat működtetésének költségei is megteremtődnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszivattyú

Néhány éve, ha a hőszivattyú lehetséges fűtőeszközként szóba került, alig néhány tucat ember tudta csak, miről is van szó. Beépítését pedig csak néhány - kivételes helyzetben levő - család...


Energiatermelő ház

Az Építési és Beruházási Minisztériumban önálló építészeti államtitkárság jött létre, melynek feladata lesz a jövő építészetének iránymutatása. Az új államtitkárság fogja majd felügyelni, hogy...