Láncfűrész választása

2023-04-12 09:37:32 | Módosítva: 2023-04-12 09:53:34

A rönkhasítókról szól cikkünkben említettük már, hogy az általános tűzifa hiány miatt idén gyakran csak vékony szálfa formában lehet tűzifát vásárolni. Ezt is sok esetben saját járművel kell elszállítani a fatelepről vagy akár az erdőszélről. Ezek a fák rendszerint frissen vágottak, nedvesek, az idei télre nem is igen használhatók tüzelőanyagként. Egyetlen előnyük viszont van, a vékony szálfákat hasogatni nem is nagyon kell, inkább csak megfelelő méretű rönkökre vágni, amihez a legjobb gépi eszköz a láncfűrész. Sajnos egyben a legveszélyesebb szerszámgépeink egyike is!


Csak óvatosan

A tűzifa vásárlásakor érdemes tisztában lennünk a fafajták fűtőértékével, mert az egyes fák más és más hatásfokkal égnek. Legmagasabb fűtőértéke a kőrisnek (16,9 MJ/kg) és a csertölgynek (16,8 MJ/kg) van, majd ezt követi a gyertyán (15,8 MJ/kg) és a bükk (15,62 MJ/kg), míg az akác (14,9 MJ/kg), a nyír (14,2 MJ/kg) és a nyárfa (13,4 MJ/kg) fűtőértéke alacsonyabb. A jó minőség, felhasználásra kész tűzifa meg van tisztítva, méretre van vágva, nedvességtartalma alacsony. Vásárláskor lehetőleg ne súlyra, hanem térfogatra vegyük a tűzifát, mert a fa súlyára hatással van a víztartalma, amely a száradás során folyamatosan csökken.

A rönkre vágáshoz tehát szükségünk lesz egy jó láncfűrészre. Ha tűzifa darabolására, illetve kisebb fák kivágására szeretnénk gépet találni, akkor legjobb egy minimum 40 cm vezetőlemez hosszal és maximum 4,5 kW teljesítménnyel rendelkező benzinmotoros mezőgazdasági láncfűrészt választani. Az otthoni tűzifa aprításhoz azonban inkább csak a teljesítmény miatt ajánlott a benzinmotoros gép, ugyanakkor egy hálózati elektromos meghajtásúval sokkal kevesebb gondunk lesz. Nem kell üzemanyagot vásárolnunk, nem kell indítgatni, üresen járatni. A faaprítás jó eséllyel a ház körül zajlik, ahol az elektromos áram rendelkezésre áll, és túl sok hosszabbító kábelre sincs szükségünk. Ennél a használatnál még a kábellel sem nagyon kell bajlódnunk, hiszen a darabolás állványon történik, és csak arra kell ügyelnünk, hogy az elektromos vezeték mindig a hátunk mögül jöjjön.


Az elektromos láncfűrész. Előnyei közé sorolhatjuk, hogy csendesebb, könnyebb, kisebb és nem utolsó sorban olcsóbb, ráadásul minimális karbantartást igényel.

A fenti okokból tűzifa aprításra még az akkus gépek is kevésbé ajánlhatók. A hálózati gépek sem hangosabbak, és az akkumulátor adta szabadság sem annyira fontos szempont a fűrészállványon végzett munkánál, mint mondjuk gallyazásnál vagy fa kidöntésénél. Az akkumulátoros gépnél, az elektromos láncfűrésszel megegyező teljesítményre számíthatunk ugyan, annyi különbséggel, hogy itt megkapjuk azt a mozgási szabadságot, amit a benzinmotoros gépeknél is, csak sokkal egyszerűbben. Fontos tudni viszont, hogy a viszonylag rövid üzemidő miatt nem érdemes ilyen géppel nagyobb feladatot bevállalni. Az akkus gépeket inkább csak kisebb átmérőjű, kisebb mennyiségű tűzifa darabolásra, valamint asztalos és ácsmunkára ajánljuk.

Benzinmotoros gép mellet elsősorban a mobilitás, szól, de inkább csak ott, ahol hálózati áram nem áll rendelkezésre. Jóval erősebbek viszont az elektromos változatoknál, amelynek köszönhetően olyan feladatokkal is elboldogulnak, ahol egy elektromos láncfűrész már csődöt mondana. Nagyobb átmérőknél az elektromos gép bizony már kevésnek bizonyulhat. Jó ha viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy minél hosszabb a láncvezető és erősebb a motor, a gép annál nagyobb és nehezebb lesz, valamint annak függvényében a vibráció is nőni fog, ezért a nagyobb teljesítménnyel bíró gépeket nehezebb kezelni, így azokat inkább tapasztaltabb felhasználóknak ajánljuk.


Erős munkakesztyű viselése nélkül soha ne használjunk láncfűrészt! Amennyiben nagyteljesítményű benzinmotoros láncfűrésszel dolgozunk, hallásunk épségének megőrzése érdekében erősen ajánlott a fülvédő viselése. A biztonság növelése érdekében érdemes egy vágásvédelemmel ellátott nadrág beszerzése is. Ne feledkezzünk el egy strapabíró, hosszú élettartamú anyagból készült, mellékzsebekkel ellátott kabátról, valamint egy munkavédelmi szemüveg beszerzéséről sem, amely megvédi szemünket a faforgácstól és a portól. Nem utolsó sorban fontos a megfelelő vágásvédelemmel ellátott cipő használata, amely azon kívül, hogy megvédi lábunkat az esetleges sérülésektől, csúszásmentes talppal is rendelkezik.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Egy valódi STIHL fűrész akkumulátorral

A „stihl fűrész” kifejezés olyannyira fogalommá vált a köznyelvben, hogy sokszor egyként emlegetik a láncfűrészekkel. A technológiai újításoknak köszönhetően mára már benzintoros, elektromos és...


Láncfűrész és használata

Mindennapos téma a gáz ára. Az energiahordózó alapvetően meghatározza a háztartások kiadásait. Nincs ember, aki meg tudná tervezni a jövőbeni gáz árakat, annak piaci és politikai összetevői miatt.