Vezérlés a szellőztetésben

2023-04-16 21:05:59 | Módosítva: 2023-04-16 21:10:33

A lakásszellőztetés trendje – a többi épületgépészeti rendszerrel azonosan – az energiatakarékos megoldások felé orientálódik. Viszont a legfejlettebb berendezés is csak akkor igazán takarékos, ha azt jól is üzemeltetjük.


A biztos energiatakarékosságért

Az otthon komfortjához az is hozzá tartozik, hogy a fizikailag komfortot biztosító berendezéseket mennyire könnyen és kényelmesen tudjuk használni. Sőt, ha van lehetőség a kézi beavatkozások csökkentésére valamilyen automatizmussal, még biztosabb, hogy jól fog üzemelni a rendszer. A Helios kompakt központi lakásszellőztető berendezései kis túlzással bármilyen fajtájú és szintű vezérléshez tudnak kapcsolódni, de a gyári érzé­kelők használatával önálló „szigetként” is megvalósítható automatikus, az igényeket pontosan lekövető szellőztető rendszer. Vegyük sorra, mit is tud egy korszerű szellőztető berendezés.

Az alap: a Helios KWL lakásszellőztető gépei szériakivitelben beállíthatók több profilos heti programra, illetve rendelkeznek egy páraérzékelővel. A kezelés egy érintőképernyős fali kezelőn vagy a minden gépben megtalálható webszerver segítségével a házi routerre kötve bármilyen okos eszközről – külön applikáció telepítését nem igényelve – kényelmesen megvalósítható.


">Egyszerű kezelhetőség az energiahatékonyság érdekében

Bővítsük szigetté

A Helios háromféle érzékelőt kínál (pára, CO2, VOC) a helyiségekbe, amelyekből akár 6-6 darabot is felfűzhetünk egy bus-vezetékre, és a szellőztető gépre köthetünk. Így a mért értékek alapján változik a szellőzés teljesen automatikusan, elkerülve a túlszellőztetést vagy a túl kicsi légcserét.

Kapcsolódjunk

Meglévő vagy tervezett épületautomatika esetén nem kell feleslegesen duplázni az érzékelőket, a Helios KWL lakásszellőztető gépeit háromféle módon is vezérelhetjük kívülről.

Analóg vezérlés

Egy egyszerű 0-10 V jel segítségével válthatunk a gép működési profiljai között. Digitális vezérlés: akár hagyományos relékkel vagy PLC-vel több üzemállapot között válthatunk a bemeneti kontaktokon keresztül.

Modbus RTU

A széleskörben elterjedt RS-485 kapcsolaton keresztül programozott kommunikációt lehet megvalósítani.

KNX/EIB

Az épületautomatizálás egyik legelterjedtebb kommunikációs protokollja a KNX, amelyhez egy opcionális külső modullal illeszthető a szellőztető berendezés.

Felhővel távolról

A Helios KWL lakásszellőztető gépek szériakivitelben csatlakoztathatók a Helios ingyenes felhő alapú távoli eléréséhez (helyi router és internet elérés szükséges hozzá). Ezzel a megoldással a világ bármely részéről interneten keresztül, biztonságos módon, egyszerűen a böngészőből elérhető a szellőztető gépünk vezérlése, mintha csak otthon lennénk. A fenti „bőségtálból” bárki megtalálja a számára vonzó és komfortos vezérlési metódust, amely a gép magas műszaki színvonala és kiváló hatásfoka mellett szintén jelentősen hozzá tud járulni az energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetéshez.

Kovács István
(műszaki vezető, okleveles gépészmérnök)


www.helios.hu
Kamleithner Budapest Kft.
A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete
Telefon: (+36-1) 425-3288


Helios KWL berendezések


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kompakt szennyvízátemelő telep

A kompakt szennyvízátemelő telepek beépítésre kész berendezések. Az épületek csatornaszint alatti szennyvizeinek a közcsatorna hálózatba történő átemelésére kínálnak átfogó megoldást. A...


Lindab Inside

Lakásszellőztetési megoldások családi- és társasházak számára.