Konyhai hátfal vagy falicsempe?

2023-05-02 06:32:04 | Módosítva: 2023-05-02 06:41:29

A konyhabútor tervezésénél a fal burkolásához sokan csak és kizárólag a falicsempében gondolkodnak, pedig számtalan más lehetőséget kínálnak már a kereskedők. Természetesen a két legfontosabb szempontot kell figyelembe venni: a tökéletes vízzárást a pult felől, és a tisztíthatóságot. De ezek miatt nem kell lemondanunk a dizájnról sem.


Döntéskor érdemes figyelembe venni

Azt is, hogy ha csempeburkolat kerül a falra a konyhaszekrény mögé: burkolót kell keresnünk, ami nem könnyű, különösen, ha csak ezt a kis felületet akarjuk burkoltatni. A burkolók nagyon keresett szakemberek – különösen a jó burkolók –, és olyan sok munkájuk van, hogy nehéz összeszervezni, hogy a konyhabútor érkezése előtt mindenképpen elvégezze nálunk is a munkát.

Viszont, ha konyhai hátfal mellett döntünk, az asztalos – aki a konyhát készíti –, a hátfalat is a helyére teszi, és a vízzárást is megoldja. A konyhai munkapult és a hátfal között szín-azonos vízzáró szilikonnal húzzák ki a két anyag találkozását, evvel megoldott a tökéletes vízzárás is, hogy a pultról ne tudjon a konyhaszekrény mögé lefolyni víz vagy egyéb – véletlenül a pultra kerülő – folyadék, olaj, gyümölcslé stb.

Ezt a szilikonos vízzárást a csempeburkolat esetében is alkalmazhatjuk, egyetlen hátránya, hogy a konyhaszekrényt nem lehet elhúzni a faltól a szilikon sérülése nélkül. Azonban, ha mégis valamiért el kell venni a szekrényt a faltól, bármikor újra ki lehet húzni szilikonnal a pult és a fal találkozását. Hagyományos konyhai vízvető is sokféle kapható, mind színben, mind mintázatban, ezt magunk is fel tudjuk szerelni.


Sokféle dizájn hozható létre kreatív hátfal választásával, a legegyszerűbb konyha is feldobható és divatossá tehető még akkor is, ha csak a falat gondoljuk újra. A konyhai hátfalat ugyanott lehet kiválasztani és megvásárolni, ahol a munkapultot. Ha asztalossal készíttetjük a konyhaszekrényt, akkor ugyanúgy, mint a pultok esetében, mintakönyvek vagy mintadarabok között válogathatunk, és tervezhetjük meg az összeillő vagy éppen nagyon különböző darabokat. Minden munkapultnak van hátfal változata, ilyenkor teljesen egyforma színű és mintázatú tud lenni a pult és a hátfal. De ízlés kérdése, teljesen mást is választhatunk, csak vigyázzunk az összhangra, mert a konyhaajtókkal is harmonizálnia kell majd az összképnek. Gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt a választásnak.

Különösen színes konyhaszekrény esetén a fehér falburkolat is tökéletes választás, különösen, ha a burkolólap nem szokványos alakú, vagy a szokványostól eltérő elrendezésben rakják fel. Akár fali csempében, akár konyhai hátfalban gondolkodunk, színes-mintás falat egyszínű bútorhoz érdemes választani.

A fali csempeburkolat mellett is sok érv szólhat, pl. ha nem csak a konyhaszekrény mögött kell burkolni, hanem a fal folytatásában is csempeburkolatot tervezünk. Vagy nagyon divatos megoldás, amikor a padlón és a konyhaszekrény mögötti falrészen ugyanolyan csempeburkolat van. Modern, letisztult konyhában az üveg hátfal is tökéletes választás, mert tartós, könnyen tisztítható és vízálló is.

Tapétával is feldobhatjuk a konyhapult mögötti falrészt, de mindenképpen mosható tapétát válasszunk, és számítsunk rá, hogy nem lesz olyan tartós, mint a többi megoldás. De ha még nem jött el az ideje a teljes konyhaszekrény cseréjének, bátran újítsuk meg a konyhát a tapétás megoldással.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidegburkolatok

Előbb-utóbb minden fürdőszobában, konyhában vagy toalett helyiségben szükségessé válik a burkolatok cseréje. A régi kerámia padló- és csempeburkolatok részben avíttá válnak, másrészt pedig az új...


Fugák felújítása, átszínezése

A különféle mázas kerámia burkolatoknál a fugáknak fontos a szerepük. Tagolják a burkolatot alkotó lapok egyöntetűségét, és a színükkel jelentősen befolyásolják az egész burkolat színhatását. Ám...