Szuperkönnyű akkumulátort ígér a CATL

2023-05-09 09:53:08 | Módosítva: 2023-05-09 09:56:47

A kínai akkumulátorgyártó a Li-ion akkumulátorok energiasűrűségének drámai növeléséről beszél. A villanyautókban jelenleg használt akkumulátorok közül a legfejlettebb, a Tesla 4680-as cellája valamivel 300 Wh/kg alatti energiasűrűségű. Ehhez képest a CATL új technológiája állítólag 500 Wh/kg-ot tud, azaz egy ugyanolyan nehéz akkumulátor 67%-kal több energiát tárolhat.


Ez az elektromos autók túlsúly-problémáin segíthet sokat, illetve, mivel azonos kapacitás kevesebb cellával is elérhető, hosszabb távon az árak csökkenéséhez is hozzájárulhat. Igazi áttörést azonban nem az autógyártás területén hozhat az új csodacella: a kínai gyártó szerint ez az első olyan akkumulátor, amellyel hosszú távú repülésre is alkalmas, tisztán elektromos repülőgépeket lehet építeni.

Az új akkumulátorokban valamiféle nagy vezetőképességű anyagot használnak elektrolitként, és állítólag az anód, a katód és a szeparátor anyaga is más, mint a ma kapható akkumulátorokban, de a CATL pontosabb részleteket érthető módon nem árul el.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újratöltés 5 perc alatt

Az e-mobilitás egyik kulcstényezője, hogy minél gyorsabban lehessen feltölteni az elektromos autókat. Több töltő képes már fél óra alatt 20-ról 80 százalékra tölteni az akkumulátorokat, az...


EGO Power+: az erő, amiben megbízhat

Az EGO Power+ akkumulátoros termékek 2020 tavasza óta érhetők el Magyarországon. A számtalan szabadalmaztatott technológiai újdonságot felvonultató termékcsalád tökéletes megoldást nyújt a...