Kis fürdőszoba felújítása

2023-05-31 08:29:46 | Módosítva: 2023-05-31 08:33:02

Amikor piciny fürdőszobánk felújításának gondolatával kezdünk foglalkozni, elsőre úgy tűnik, hogy a méretkorlátok miatt itt gyakorlatilag semmin nem lehet változtatni. De nem egészen így van. A korlátok ugyan valóban adottak, de ha kicsit bátrabban tervezünk, új megoldásokat találhatunk.


Tippek, ötletek

A tervezést a különböző berendezési tárgyak eldöntésével kell kezdenünk. Szeretnénk-e ragaszkodni a kád, mosdókagyló, mosógép alapelrendezéshez, vagy hozzá tudunk, merünk nyúlni ehhez. Van-e például lehetőségünk arra, hogy a mosógépet kivigyük a fürdőszobából, és esetleg a konyhapult egy beépített elemévé tegyük. Ha a konyha elegendően nagy ehhez, akkor ez jó megoldás, hiszen a vizesblokk ott is adott, és a mosógép a pult alsó részébe beépítve, ajtóval bezárva szinte láthatatlanná válik. Ha ez sikerül, máris jelentős hely szabadul fel a piciny fürdőben.

El kell döntenünk; kád vagy zuhanyozó? Megértjük, aki a kád mellett dönt, hiszen a pihentető relaxációhoz jó egy kád meleg víz, és zuhanyozni a kádban is lehet, míg fordítva nehézkesebb. Gyereket fürdetni nem kellemes a zuhanyozóban. De tény az is, hogy a kád helyigénye nagyjából kétszer annyi az alapterületből, mint a zuhanyozóé. Az is igaz, hogy ha a mosógépet sikerül kivinni, akkor már bőven elférhet a kád, sőt akár egy kisebb sarokkád is, ami többgyerekeseknél különösen előnyös. Ma már olyan kádak közül is választhatunk, amelyeknek az alsó részébe kinyitható tároló-elemeket építettek, hogy még praktikusabb legyen a helykihasználás

Ha a kád elhelyezésén változtatunk, jó eséllyel a víz és a lefolyó vezetéséhez is hozzá kell nyúlnunk. Adott falak esetén jó megoldás lehet egy 5-6 cm-es Ytong fal melléfalazása az alsó 60-80 cm-es tartományban. Ebben könnyű elvinni a vezetékeket, és a felső része majd a burkolás után polccá változik. Azt a pár centit ugyan elveszi az alapterületből, de a polc révén az is hasznosul. Felül pedig már nem szűkíti a teret, jöhetnek a felsőszekrények, polcok, tükrök.


Mosdókagylóra mindenképpen szükség van, de nem muszáj mély, kiálló, nagy kagylóban gondolkozni, a keskeny mosdókagyló ugyanolyan jól használható, és sok helyet szabadít fel. Egy keskeny mosdó tökéletesen illik a modern, minimalista stílushoz is, és nem fogjuk állandóan elütni a csípőnkkel. Olyan mosdókagyló megoldás is van, ami kissé benyúlik a kád fölé, de ezt olyan módon teszi, hogy sem a kagyló funkcióját nem akadályozza, sem a kádnál nem zavaró.

Már a tervezéskor ki kell találnunk a tárolók, szekrények méretét, helyét. Nagy mélységekben ne gondolkodjunk, inkább 20-25 cm-es szekrények azok, amik már tárolóként is használhatók, mégsem szűkítik az amúgy kis kicsi teret. Minél több szekrényre tükrös ajtót tudunk szerelni, annál nagyobbnak érezzük majd a teret. Sőt, a szabadon maradt falfelületre is érdemes tükröt rakni. Nagyon praktikusak, és házilag is könnyen kivitelezhetőek az öntapadós tükörcsempék. Ezek persze majd a legvégén kerülnek fel a burkolatra, de már most érdemes tervezni velük.

Variálhatjuk a nyitott és zárt polcokat. Egy kis fürdőszobában, aminek ablaka sincsen, érdemes minden felületén tárolási megoldást alkalmazni. Magasan a falra szerelt, zárt szekrényben tárolhatjuk a törölközőket, köntösöket, kendőket, és az összes pipere kelléket illetve egyéb apróságokat, amiket nem szeretnénk gyakran használni, vagy esetleg tartalék és utánpótlás. Ehhez érdemes kéznél tartani egy összecsukható kis létrát a lakásban szükség esetére.
A magasra szerelt szekrények mellett érdemes egy nyitott vagy vegyes tároló-rendszert is kialakítani, akár a tükör mellett, de legalábbis kényelmesen elérhető magasságban. Ide akár egy növényt is elhelyezhetünk, ha ablakkal is rendelkezik a fürdő, illetve itt érdemes az összes női pipere termékünket tárolni, amire a mindennapok során szükségünk lehet. Érdemes olyan tároló rendszert választani, vagy kialakítani, amelyben sok kisebb rekesz és polc található, így könnyebben tudjuk az egyes pipere típusokat rendszerezni, nehezebben alakul majd ki a rendetlenség.

Egy kis fürdőszobában is erős fényre van szükség, hiszen ott nem csak fürdünk, hanem borotválkozunk, szépítkezünk is, és a fürdőszoba otthonossága is függ a megfelelő világítástól. Világítson a tükrös-szekrény, a tükör teteje, de legyen általános világítás is, sőt az is praktikus, ha van mozgásérzékelős lámpa is a fürdőben. Ehhez elegendő egy mozgásérzékelős izzó is, amit szinte a normál LED égők árában meg lehet venni. Ha a fürdőszobának nincs ablaka, akkor különösen praktikus egy automata villany.

A csempeburkolat kiválasztása erősen ízlés kérdése, de néhány alapszabály azért van. A sötét csempe szűkíti a teret, a világos növeli. A kis fürdőszobába nem ajánlatos a ma nagyon divatos nagy burkolólapok közül választani, mert a burkoló mester darabokra fogja vágni, és nem növelni, hanem szűkíteni fogja a teret. Díszcsíkokkal viszont érdemes variálni, mert az látványossá teszi a burkolatot. Ha nagyon szeretnénk spórolni, és az eredeti burkolatot nem akarnánk kicserélni, akkor szóba jöhet a csempematrica is. Ezt fel lehet tenni saját kezűleg is.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Falburkoló anyagok

A különféle falburkolatok között a lambéria egyedi sajátosságával tűnik ki. A hagyományosak alapanyaga valódi fa, ám e mellett már korszerű alapanyagú "utánzatok" is gyarapítják a választékot. Ez...


Otthonfelújítás a Praktikerrel

A Praktiker széles áruválasztékkal várja a januárban beindult Otthonfelújítási program keretében lakásukat, házukat felújító vásárlókat. A barkácsáruház-lánc a korszerűsítés, az építkezés és az...