CLIMA TOP RF 10 és CLIMAFIT 10 lapok

A hűtő-fűtő álmennyezet borítása gipszkartonnal

2023-06-08 11:44:58 | Módosítva: 2023-06-08 11:55:58

A hűtő-fűtő álmennyezetek leggyorsabban terjedő megoldása a kész, a teherhordó födém alá függesztett hűtő-fűtő panelrendszer, amit az egyenletes hőeloszlást elősegítő, jó hővezető képességű építőlemez borít. Ezek az építőlemezek azon túl, hogy segítik a hűtő-fűtő rendszer teljesítményének legjobb kihasználását, esztétikusak, könnyen és gyorsan – a szárazépítő technológiában megszokott módon – szerelhetők. A perforált változatok a hangelnyelésben is nagyon jó mutatókkal rendelkeznek.


Ezeknek a megoldásoknak a legfontosabb alapkövetelménye, hogy a legjobb hőátadás érdekében a csővezetéknek teljes hosszában érintkeznie kell a hőleadó felülettel. A Rigips® két olyan építőlemez-típust is forgalmaz, amely kiválóan alkalmas hűtő-fűtő felületek borítására.

Rigips® Clima Top RF építőlemez

Az általánosan elterjedt gipszkarton építőlemezekhez nagyon hasonló megjelenésű, ám azoknál vékonyabb (10 mm), gipszmagja sűrűbb, ezáltal nehezebb. A többi gipszkarton építőlemeznél jobb hőátadásra és hőelosztásra képes. Szerelése a gipszkarton álmennyezetek szerelési technológiájával megegyezik. A szerelőprofilok távolságát minden esetben a hűtő-fűtő rendszer határozza meg, ám az előírt 40 cm-t nem haladhatja meg. A Rigips® Clima Top RF 10 építőlemezek Rigiprofilokhoz történő rögzítéséhez a HartFix csavarok alkalmazását javasoljuk. Az elkészült felületek hézagolása Vario hézagoló gipsszel történik.


Rigips® Climafit építőlemez

A Climafit megjelenésében is eltér minden más gipszkarton típustól, mert gipszmagjában expandált grafit-őrlemény található, amely fekete pöttyökként jelenik meg. A grafit természetes anyagként igen jól megfér a gipsszel, kiváló a hővezetőképessége, és kicsi a tömege. Ennek megfelelően a 10 mm vastag Climafit építőlemezek a Clima Top építőlemezeknél könnyebbek, hővezeté­sük és hőelosztásuk különlegesen jó.


Rigips® Climafit építőlemezek szerelése

Szerelésük a gipszkarton álmennyezetekkel megegyezik, de a Climafit építőlemezek rögzítéséhez Climafit csavarokat kell használni. A Climafit csavarok különleges, zománc jellegű bevonattal rendelkeznek, színük fehér. A szerelőprofilok távolságát a hűtő-fűtő álmennyezet határozza meg, de a 40 cm-t nem haladhatja meg.Rigitone Climafit építőlemez

A Rigips® Climafit építőlemez perforált változata: 5-féle mintá­zattal (6/18, 8/18, 8-15-20 Super, 8/18Q, 12/25Q) készül, a hátoldalukon fekete akusztikus szövetkasírozással. Amellett, hogy kiválóan alkalmasak a hűtő-fűtő álmennyezetek borításaként, a hangelnyelésük is igen jó.

Szerelésük a Rigitone álmennyezetekével megegyezik, de a Climafit építőlemezek rögzítéséhez Climafit csavarokat kell használni. A szerelőprofilok távolságát a hűtő-fűtő rendszer határozza meg, de nem lehet nagyobb a perforált kartonoknál előírt 33 cm-nél. A hűtő-fűtő építőlemezek rögzítésénél fokozottan ügyelni kell a pontos és sík felfektetésre, hogy a hőleadó felület és a csővezeték közvetlen érintkezése biztosított legyen. Amennyiben a csővezeték és a borítólemez között rés van, a hűtő-fűtő teljesítmény jelentősen csökkenhet. A szereléshez lapemelő berendezés használatát javasoljuk.


A hűtő-fűtő felületek hézagolása

A Rigips® Clima Top RF és a Rigips Climafit építőlemezek hézagolása a gipszkarton álmennyezetekkel megegyezően történik, hézagoló anyag: Rigips® Vario.

A hűtő-fűtő felületek dilatációja

Az épület teherhordó szerkezetében kialakított mozgási hézagoknál ugyanolyan dilatációt kell biztosítani, amilyet az épület teherhordó szerkezetében lévő igényel. Mozgási hézagot kell kialakítani továbbá minden 50 m2-nél nagyobb felület esetében. Az egyes dilatációs mezők mérete az 50 m2-t nem haladhatja meg, és egyik irányban sem lehet 7,5 méternél nagyobb. Mozgási hézag kialakítása szükséges ott is, ahol a szerkezet geometriája jelentősen megváltozik (a helyiség kiszélesedik, összeszűkül, irányt vált, az álmennyezet síkja megváltozik).

Felületkezelés

A Climafit építőlemezek festése előtt alapozó réteget kell felvinni, amely a felület egyenletes nedvszívó képességét biztosítja. A perforált lapok esetében az akusztikus kasírozás védelme érdekében az alapozást és a festést kizárólag rövid szőrű hengerrel szabad végezni. Műanyag bázisú, diszperziós festékeket javaslunk.


A szakszerűen megépített Rigips® rendszerekre 25 év rendszer-szavatosságot vállalunk!

Megoldásainkról részletesen a www.rigips.hu honlapunkon olvashat.

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!
Telefon: (+36 1) 296-0534
e-mail: rigips.muszakiinfo@saint-gobain.com


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Álmennyezetek

Megfelelő belmagasságú helyiségekben az álmennyezetek kimondottan dekoratív hatásúak lehetnek, feltéve, ha meggondoltan kerülnek kialakításra. 2,7 m belmagasságú helyiségekben viszont kifejezetten...


Szárazépítés mesterfokon

A napokban került forgalomba a HiKoki új, akkumulátoros kombinált csavarozógépe, ami minden szárazépítő szakember igényeit kielégíti, hiszen használható hagyományos módban és táras csavarozóként...