Tápoldatok növényeink számára

2023-06-15 21:49:00 | Módosítva: 2023-06-15 21:54:38

Ki ne szeretne leomló virágzuhatagokat az ablakába? Hogy az utcán megálljanak az emberek, és irigykedve csodálják a tündöklő virágpompát a nyári napfényben? Ma már ez nem is olyan lehetetlen… Egy kis FitoHorm praktikával mindez megvalósítható!


A balkonra ültetett növények fokozott figyelmet igényelnek, hiszen korlátozott mennyiségű víz, föld és tápanyag áll a rendelkezésükre, így folyamatosan pótolnunk kell azokat. Ahhoz, hogy jól válasszunk tápoldatot, fontos tudni, hogy a növények fejlődésük szakaszaiban más-más tápanyagokat igényelnek. A növények kezdetben szárat és lombot hoznak. Ezt az időt növekedési (vegetatív) szakasznak nevezzük. A növekedési szakasz után a generatív fázisba lépnek, amikor virágot és termést hoznak.

A növekedéshez sok nitrogén kell, míg a virágzáshoz nagyon sok foszfor és kálium. A raktározó szervek kifejlődését a kálium segíti elő. A levéldísznövényeknek (fikusz, filodendron, pálma, jukka) magas nitrogénarányú, míg a virágzó balkonnövényeknek (muskátli, petúnia, fukszia) magas foszfor- és káliumarányú tápoldat a legjobb. Az ideális fejlődésükhöz és lenyűgöző virágzásukhoz elengedhetetlen a speciális tápanyag-utánpótlás.

A FitoHorm Kft. által készített makro- és mikroelemekre egyaránt szükségük van a növényeknek. Ezek pótlását egy hónappal az ültetés után meg kell kezdeni, és legalább heti rendszerességgel el kell végezni, hiszen könnyen kialakulhatnak ún. „hiánybetegségek”, melyek gátolják a növények egészséges, életerős fejlődését.Ha speciális FitoHorm lombtrágyát alkalmazunk, a tápanyag a levélen keresztül azonnal hasznosul, ezzel kiküszöbölhető a talajból való felszívódást gátló környezeti tényezők nagy része (pl. pH, EC, nedvesség, szerkezet). A szélsőséges időjárási körülmények között felértékelődnek a mikroelemek, amik a növények stressztűrő képességét tágítják. Az egyes tápanyagok megfelelő adagolásával a növény életciklusait tudjuk befolyásolni. A FitoHorm lombtrágyák segítségével megszüntethetők a levélsárgulások, a növény satnya fejlődése, és erőteljesebbé tehető a virágzás. A zárt edényekben (pl. balkonláda, kaspó) nevelt növényeink esetében folyamtatos tápanyag-utánpótlásról kell gondoskodnunk.

A hazai tulajdonú Fitohorm Kft. – több mint 40 éves szakmai tapasztalattal – erre a problémára fejlesztette ki tápanyagait, melyek mára már az ország legtöbb gazdaboltjában elérhetők. Keresse a mezőgazdasági boltokban a FitoHorm Muskátli és FitoHorm Virágkedvenc tápoldatokat, „ami természetesen jár a növényeknek…”, hogy mindenki csodájára járjon virágai szépségének!További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Trükkök a szép gyepért

A gyep kertünk szabad terén lévő szőnyeg, ami látványos és hasznos is, hiszen jó mikroklímát biztosít a kertben élő többi növény számára. Összeszedtünk néhány tippet, ami hozzásegít ahhoz, hogy...


Fűszerkertek

A hazai kertekben általában élesen elkülönül a díszkert és a gazdasági kert: azaz a zöldséges és a gyümölcsös rész. Egy fűszerkert kialakításához nem feltétlenül szükséges nagy terület, és további...