Közművek nélkül is van élet

2023-06-16 18:31:06 | Módosítva: 2023-06-16 18:37:08

A múlt század első felében még sok olyan kényelmi szolgáltatást nélkülöztek elődeink, amiről napjainkban az emberek többsége azt gondolja, hogy le sem tudna mondani. És nem, nem csak az internetről és a kábel TV-ről van szó, hanem az áramról, gázról, vezetékes vízről, angol WC-ről is.


Pedig volt és van élet ezek nélkül is, de még inkább bizonyos alternatív megoldásokkal ezek helyettesíthetőek, pótolhatók. Az utóbbi években egyre többen költöznek kisebb alapterületű ingatlanokba, melyek jellemzően a települések külterületén találhatók meg. Ezek régen nyaralók, hobbikertek voltak, majd egy időre elnéptelenedtek, most pedig újra benépesülnek, de a funkció megváltozott: egyre többen állandó lakhatásra rendezkednek be itt.

Érdekes karrierívet futottak be a települések határában található hobbikerti részek. Harminc évvel korábban jellemző volt a családellátó kertészkedés, azaz szinte mindenki termesztett zöldséget és gyümölcsöt a háza mögötti haszonkertben, sőt többen vásároltak nyaralót, hobbikertet, ahol egy kis ház is felépült, és itt is jellemző volt a konyhakert művelése. Az elmúlt harminc évben ez elsorvadt, a hobbikertek nagyrészt elnéptelenedtek, vagy ha olyan természeti környezetben voltak, akkor nyaralóvá váltak, de leginkább csak díszkert volt már körülöttük. Az emberek rászoktak, rászoktatták őket arra, hogy a boltokban minden megvehető.

A változás már pár éve elkezdődött, most valószínűleg felgyorsul. Egyre többen költöznek ki a települések melletti zártkertekben található kis házakba. Ezek rendszerint jóval olcsóbbak, mint a településen található ingatlanok, sokszor nincsenek közművek, szilárd burkolatú út, de cserébe olcsóbban fenntarthatók, és gyönyörű környezetben vannak.

A hiányzó komfort pedig megteremthető

Mire van szükség mindenképp? Ha elődeink életmódját nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy semmire, de természetesen érdemes átgondolni, hogy kinél mi az a minimum elvárás, ami a kényelmes lakhatáshoz elengedhetetlen. Az áram, gáz, víz, csatorna, tv-, internet és telefonszolgáltatások ma már mind elérhetők egy zártkerti nyaralóban is, mindenre meg van a technikai megoldás, magunk dönthetjük el, hogy mire van igazán szükségünk, és mi az, ami nem is hiányzik.

Áram nélkül semmi sincs

Egy zártkerti házban vagy egy tanyán, az áram hiánya okozza a legnagyobb problémát. Ennek hiányában nem csak világítani nem tudunk, de ha áram van, szinte minden van. Azzal lehet fűteni, főzni, vizet melegíteni, működteti a TV-t és az internetet is.

Hálózati áram hiányában leginkább a sziget üzemű napelemes rendszerrel tudunk áramellátást biztosítani. Technikailag ehhez minden adott már, szakcégek tömkelege foglalkozik ilyen rendszerek tervezésével és építésével – minden más csak pénz kérdése. Nappal elegendő villanyáramot termelnek a napelemek, sőt arra is jut, hogy akkumulátor packokat töltsünk fel a felesleges energiával, ami biztosítja készülékeink áramellátását a sötétség óráiban is. Léteznek persze benzines és diesel generátorok is, de ezek ma már semmiképpen nem ajánlottak egy épület állandó áramellátásához, zajosak és környezetszennyezők. Legfeljebb biztonsági okokból ajánlhatók a napelemes rendszerek kiegészítéseként.


A vízvezeték hiányában fúrt kútról is megoldható egy ház vízellátása, ha van áram és egy hidrofor, akkor gyakorlatilag fel sem tűnik a házban hogy vezetékes víz van bent, vagy házi vízmű szolgáltatja a vizet. A fúrt kút esetén esélyes, hogy a víz nem lesz iható, a vízminőséget mindenképpen be kell vizsgáltatnunk, és sajnos az is lehet, hogy az ivóvízről külön kell gondoskodnunk, de az is megoldható. A fürdőszobában, WC-ben semmiképpen nem lesz gond a kútból nyert vizünkkel.


Amennyire általános igény volt régebben a vezetékes gázra, ma már a villany szinte teljes egészében kiváltja azt. A konyhai főzőeszközök – sütő, főzőlap tud menni villannyal, a vizet is bojlerben tudjuk melegíteni – a konyhában és a fürdőszobában egyaránt. Elektromos energia tudja szolgáltatni a fűtést is, akár hőszivattyúban, hűtő-fűtő klímában vagy infra fűtésben gondolkodunk, az éjszakai ellátásukhoz szükséges akkumulátoros tárolás csak méretezés – és sajnos pénz – kérdése.

Ha pedig mégis hagyományos fűtést szeretnénk, akkor fűthetünk fával – kandallóban, kályhában, vegyes-tüzelésű kazánban, vagy használhatunk pellet fűtést. Bár a szakemberek vitatkoznak rajta, de a fatüzelés megújuló energiának számít, az üvegház hatású gázok kibocsátása szempontjából semlegesnek tekinthető. (A szálló por már egy másik szempont!)

A szórakozásról sem kell lemondani, hiszen vezetékes TV, vagy telefon nélkül napjainkban jól meg lehet lenni. Vezetékes telefonja már kevesebb embernek van, mint mobil, televízió adásokat pedig lehet parabola antennával fogni, valamelyik szolgáltatónál előfizetve, vagy a digitális földfelszíni sugárzású adások közül néhányat teljesen ingyen is igénybe lehet venni egy egyszerű antennával, és egy erre alkalmas televízió készülékkel, vagy ennek hiányában egy dekóderrel.


Az internethez sem kell már kábel, a mobilinternet szinte az ország bármely részén elérhető. A mobiltelefon, mobilinternet, és a földfelszíni digitális sugárzású televíziós szolgáltatások további nagy előnye, hogy ha valaki tavasztól őszig máshol lakik, mint télen, akkor ezek a szolgáltatások teljesen mobilisak, csak az eszközöket kell magunkkal vinni. Nem kell tehát a komfort egyetlen eleméről sem lemondania annak, aki külterületre kíván költözni, csak kicsit másképpen kell megteremteni a komfort műszaki feltételeit.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Készítsünk rovarhotelt

A biokertészkedési irányzatok mindegyikében lényeges elem, hogy növényeink védelme érdekében aknázzuk ki a hasznos élőlények nyújtotta segítséget, azaz a kert ne mesterséges, hanem minél...


Kiskerti talajmunkák

Az ásás, a kapálás a kertészkedés nemszeretem, nehéz fizikai munkái közé sorolhatók, és a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem is mindig érdemes ezekre energiát pazarolni.