Intelligens fogyasztásmérés

2023-06-16 19:03:46 | Módosítva: 2023-06-16 19:06:47

Elektromos- és fűtőberendezéseink, valamint a vízfogyasztásunk együtt adja ki a – sajnos egyre növekvő – rezsiköltségünket. Minél pontosabban tudjuk mérni ezeket a fogyasztásokat, annál tisztábban látjuk, hol, mennyi energia megy el, és ennek mekkora a költsége. Ha ezeket a számokat látjuk, akkor világossá válik az is, hol van pazarlás, hol lehet beavatkozni a rezsiszámlák csökkentése érdekébe anélkül, hogy a komfortszintünkből lejjebb kéne adni.


Ha fogyasztásmérésről beszélünk többnyire mindenkinek a szolgáltatók által felszerelt villanyóra jut eszébe. Ez alapján kapjuk a csekket, valamint ez alapján tudjuk nyomon követni, hogy mennyi energiát használtunk el. Az okosházakban a kényelmes és energiatakarékos vezérlés mellett a fogyasztásmérés is nagy szerepet kap. Az intelligens házakban nem csak azt tudjuk, hogy az épület mennyi energiát fogyaszt, de pontos adatokat kaphatunk arról is, mennyi energiát fogyaszt pl. a hűtőnk, a mosógépünk, a nappalink stb. Mindez a fogyasztásmérő szekcionált mérésének köszönhető, bekötése pedig a mérendő körre történik, így nem kell engedélyt kérni a szolgáltatótól sem.

Az okosházak legnagyobb előnye

Nem csak irányítani tudjuk az épületeinket, hanem folyamatos visszajelzést kapunk róla. Amellett, hogy távolról nyomon tudjuk követni, hogy le van e kapcsolva a világítás, bezártuk-e az ajtót, lehúztuk-e a redőnyöket, pontosan mért adatokat kaphatunk energiafogyasztásunkról. Pontos visszajelzést kaphatunk egyes villamos berendezéseink fogyasztásáról, valamint értesítést is kapunk, amennyiben ezek nem kapják meg a nekik szükséges áramellátást. Az intelligens házakban külön egységekre bontva képesek vagyunk mérni a vízfogyasztást, gázfogyasztást, kikü­szö­bölve ezzel azt, hogy túl későn vegyük észre a gáz-, illetve vízszivárgást.


A fogyasztásmérő-állomás használható az intelligens ház főmérőjeként, valamint almérőjeként egyaránt. Ez társasházak esetében különösen hasznos, hiszen könnyedén megkülönböztethető az egyes lakások energiafogyasztása, hiába tartoznak közös mérőórák alá. A központ tárolja az adatokat, egyszerűen USB porton keresztül letölthetők belőle a mért adatok, ez egyenes út az intelligens költségmenedzsmenthez.


Energiamegtakarítás szempontjából a stand by üzemmód követése rendkívül fontos lehetőség. Otthoni készülékeink napi 4-10 órát vannak stand by módban, azonban ezzel közel annyi energiát emésztenek fel, mintha az egyik helységben égve hagytuk volna a világítást. Intelligens fogyasztásmérőkkel akár a fiktív áramfelhasználást is mérni tudjuk, amivel rengeteg energiát takaríthatunk meg otthonunkban.

A vízfogyasztás mérése is hasznos lehetőség – nem csak az intelligens otthonokban, de a hagyományos házakban is. Intelligens fogyasztásmérő berendezések használatával figyelemmel tudjuk kísérni otthonunk vízfelhasználását. Smart metering rendszerekkel meg tudjuk előzni a nagyobb meghibásodásokat, így egy csőtörés esetén azonnali értesítést kapunk okoseszközeinkre, és meg tudjuk előzni a komolyabb beázást.

Gázhálózat szempontjából a szolgáltatók által felszerelt órákon keresztül van lehetőségünk a teljes lakás gázfelhasználását mérni. Házunk egyes helyiségeinek hálózati csöveire elhelyezett nyomás-, valamint áramlásfigyelő szelepekkel riasztást küld, amennyiben a normál értéktől eltérő víz-gáz mennyiség van jelen. Intelligens fogyasztásméréssel azonnal tudjuk, hogy melyik részen ereszt a gáz-víz, amivel megelőzhetőek a további anyagi károk.

forrás: Incelor

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új gáz- és áram árak

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért.


Rezsi pánik

Az átlag lakosság meg van ijedve a megemelkedett rezsi – elsősorban fűtési – költségektől. Érthető, hiszen kétszeres meg hétszeres árakról beszélünk, bár a számlákon még nem látunk túl magas...