Minősített fogyasztóbarát lakáshitel

2023-06-17 08:16:53 | Módosítva: 2023-06-17 08:19:30

A „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel” egy MNB által alkotott minősítés, melynek bevezetésével egységessé és átláthatóbbá válik a lakáshitelek feltételrendszere, könnyebben összehasonlíthatók a hitelkonstrukciók.


A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel bevezetésével a Magyar Nemzeti Bank célja, hogy minél szélesebb körben elérhető, közérthető és áttekinthető feltételrendszerű, egyszerű és gyors ügyintézés mellett felvehető lakáscélú jelzálogkölcsönök kerüljenek forgalomba.

Ez egyfajta védjegy, azt igazolja, hogy az ennek megfelelő hitelek ügyintézésének teljes folyamata az MNB szigorú szabályozásának megfelelően történik.

Amennyiben a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt értékesítő ajánlatot adó hitelezőhöz fordul a fogyasztó a minősített termékre vonatkozó információkéréssel, a hitelező a fogyasztó rendelkezésére bocsátja a lakáshitel részletes feltételeit tartalmazó termékismertetőt, valamint egy olyan ellenőrző listát is, amely a folyósításig terjedő időszakban benyújtandó és bemutatandó dokumentumok és igazolások felsorolását tartalmazza.

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel legfőbb jellemzői:

– Egyenlő havi törlesztő részlet.

– 5, 10, 15 évig vagy a futamidő végéig fix kamatozás.

– A kamatperiódus hossza díjmentesen változtatható, amennyiben ezt az ügyfél előzetesen, a kamatperiódus forduló előtt legalább 30 nappal bejelenti.

– A hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva legfeljebb 15 munkanap.

– A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap.

– A referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem lehet több 3,5 százalékpontnál.

– A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, legfeljebb 150 000 Ft lehet.

– Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a. A hitelfelvevőt díjmentesség illeti meg a lakástakarék-pénztári betétből történő elő- és végtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

CSOK: Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye egy vissza nem térítendő lakásépítési támogatás, amelynek célja, hogy a gyermekes vagy a gyermeket vállaló családok könnyebben juthassanak lakáshoz. Aki a...


0 százalékos CSOK hitel

Több kisebb változást is bejelentett a kormány aCSOK-kal, a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Lesz egy nagyobb horderejű változás is: a 0%-os CSOK-hitel őszi...