Szerző:
rpinter » szer. aug. 17, 2011 7:30 am
Üdv!
Öntözőrendszert szeretnék létrehozni, illetve a házban 1 WC-t működtetni a szivattyúról, aminek kiválasztásában segítsetek. A szivattyú kazánházban üzemelne, ami 5-6 méterre van a kúttól. Fúrt kút van az udvaron, 3 db 2 méteres 160-as KG csővel. Nyugvó vízszintet megmértem: a szivattyú tervezett helyétől 3 méter mélyen van (+ 5-6 méter vízszintes irányú távolság) Az üzemi vízszintet is megmértem egy 200 literes hordó teletöltése után: 2-3 cm-t süllyedt. (Egy régi szivattyúval, ami jelenleg a kútnál van, a 200 literes hordó teletöltése kb. 2-2,5 percet vett igénybe).
Egy 32 mm-es KPE (10 bar) cső van bevezetve a kút és kazánház (tervezett szivattyú hely) között. Tehát innen menne a lakásba a WC-khez és innen indulna vissza az udvarra egy szintén 32 mm KPE (10 bar)csövön keresztül az öntözéshez.
Így képzelném el az öntözőrendszerem kialakítását:
A rendszer nem automata lenne, én lennék a mágnesszelep.
Lenne egy kör a kerti csap felállásoknak és vízkonnektornak, illetve további körök az öntözendő terület függvényében. MP rotaror szórófejeket szeretnék, az ezekkel öntözendő terület kb. 4x40m + egy 18 m átmérőjű majdnem félkör alakú terület.
A szivattyútól a legtávolabbi szórófej kb. 70 méterre lenne. A kerti csap/vízkonnektoros kör utolsó csatlakozási lehetősége a szivattyútól kb. 50 méterre lenne, ahonnan még a kertben lévő gyümölcsfákat és füvet öntözném slaggal, ez kb plusz 40 métert jelent slagban.
Ha jól gondolom, az öntözőrendszer optimális működéséhez 2,5-3 bar nyomásra van szükség. Tegyük fel, hogy 40l/perc a szórófejek vízigénye körönként. Ez azt jelenti, hogy egy kör– megfelelő szivattyú esetén – elbírna 30 db MP rotator 1000 180’ szórófejet?
Az összes nyomásigény, ha számolok: 3m +30m + 1m?? (veszteség). Tehát olyan szivattyú kellene, ami 34 m emelőmagasság mellett 40 liter vizet ad percenként? Igazából a Pedrollo JSW 15 mX-el szemezgetek. Nem tudom jó döntés lenne-e?
A WC működtetés miatt hidrofor kellene? Vagy áramláskapcsoló is megfelelne, amihez szükséges mágneskapcsoló?