Szerző:
Beci » csüt. jún. 22, 2017 10:32 am
Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék egy kis útbaigazítást kérni.
Van egy régi kutam. Nem tudom, hogy milyen technológiával lett elkészítve. Valószínű vert kút. Kb. 15 évvel ezelőtt egy 3 fázisú több lépcső szivattyú volt a rendszeren. 5cm-es acélcső van a földben, erre volt rákötve a szivattyú. A nyomóági csövek 4,5 cm átmérőjűek voltak és használva volt szezonban rengeteget a kút.
Azóta a kút nem volt használva, vagyis pár éve használom én a következő felállásban: 1" kpe cső az acélcsőben ez a szívóág, végén lábszelep kb. 9 m mélyen. Nyomó oldalon 3/4" locsolótömlő kb 40m.
Először egy AL-KO hw 802 típusú házi vízművel próbálkoztam. Az eredmény 20 l/min.
Utána egy Prima száraz szivattyúval. Szűrőt raktam a szivattyú elég. Levágtam 5m-re a kpe csövet mivel az üzemi vízszint 2,8m volt. Az eredmény szűrővel és nélküle is 30l/min. A szűrőbetétnél levegős lesz szívásnál. Ha kiveszem a szűrőbetétet, akkor semmi buborék. A szűrőbetét 50-55 liter vizet tud átengedni percenként. Ha a PRIMA szivattyúról leveszem a locsolótömlőt akkor közvetlenül a szivattyúnál 60l/min víz jön. Gondolom az a 40m tömlőhossz nem kevés neki. Kérdésem az, hogy reális ez a teljesítmény ettől a PRIMA szivattyútól? Véleményem szerint igen, de egy hozzáértő megerősítését kérném.
Ezt a 30l/min teljesítményt milyen szivattyúval lehetne megemelni, hogy az esti locsolás kicsit gyorsabb legyen?
A szűk keresztmetszet a szűrő lehet gondolom. Tehát 50l/min-nél több víz a 40m-es tömlőn nem tud jönni.