Medúza, a zajmérő trafipax

2023-08-02 10:18:15 | Módosítva: 2023-08-02 10:28:26

2021 őszétől Franciaország nyolc városban, köztük Párizsban kezdték el alkalmazni a Medúza névre keresztelt kamerarendszert, ami az autók zajkibocsátását figyeli és – különböző szenzorok segítségével – méri.


Azért tulajdonítanak ekkora jelentőséget annak, hogy milyen hangosak az autók, mert a zajszennyezés az emberi egészségre és a környezetre nézve is káros, az emberi életet pedig akár több évvel is megrövidítheti.

A hangradarok terjedése azóta is töretlen, és amíg tavaly novemberben az Egyesült Királyság négy nagyvárosában is megjelentek, idén februárban a németországi Berlinben kezdték meg a szintén francia gyártmányú Hydra tesztüzemét, ami a Medúza továbbfejlesztett változatának is tekinthető.

A forgalomtechnikai eszközök csúcskategóriáját képviselve képes arra, hogy másodpercenként több alkalommal mérje az elhaladó járművek által kibocsátott zaj mértékét. Akusztikus érzékelői azt is megállapítják, honnan érkezik a zaj, amennyiben pedig túl sok „zajos” jármű található a közelben, azok közül kiválasztja azt, amelyik a leghangosabb. Mindemellett meg tudja különböztetni a hajtómű és a kipufogó által kibocsátott zajt a dudától vagy más hangforrástól.

Nagy felbontású kamerákkal egészül ki a rendszer, amik a rendszámaik alapján azonosítják a járműveket, illetve azok tulajdonosait. Az már csak programozás kérdése, hogy az adatokat rögzítse is, majd titkosított fájl formájában továbbítsa az eljárásra jogosult hatóságok felé.

forrás; vezess.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: zajmérés, trafipax, zaj

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Zajvédő külső falak

A zaj életünk egyik megkeserítője, és mindenhonnan ér bennünket. Megszüntetni nem, csak védekezni lehet ellene, sajnos azt is csak módjával. Szerencsére a különféle zajok csökkentésére már számos...


Látszóbeton

Látszóbetonnak nevezzük azokat a burkolatlan betonfelületeket, amelyek magas minőségben, végleges felülettel készülnek. A különféle technológiával betonból készített épületszerkezetek, tárgyak...