Otthonunk zajvédelme

Autópályák mentén, forgalmasabb városi utaknál és már számos más helyen is találkozhatunk zajvédő falakkal. Amíg a közlekedésből eredő zajterhelés a toleranciaküszöbünk alatt marad, addig nem is gondolnánk, hogy e praktikus létesítményekre egy családi ház esetén is szükség lehet. Ám amikor a probléma szó szerint az ajtónkat, ablakunkat döngeti, akkor változik a helyzet...

A zajok okozta stressz-hatások sokszor fel sem tűnnek egy egészséges embernek addig, amíg ezek az ingerek el nem érnek egy már kellemetlen szintet. Gondoljunk csak arra, hogy amikor fáj a fejünk, mennyivel érzékenyebben reagálunk a zajokra: egy-egy hangosabb csapódás, puffanás esetén szinte még inkább belénk nyilall a fájdalom. Ebből is látszik, hogy a zajok mindig hatással vannak ránk, még akkor is, amikor ezt épp nem érzékeljük...
Az ellen pedig szinte senki nincs bebiztosítva, hogy ha egy csendes környéken lévő házba költözik, akkor az biztos, hogy hosszú távon is az marad. Ha megváltozik a közlekedési hálózat a környéken, rossz esetben egy csendes utca is a kamionok vonulási irányává válhat. Vagy amikor a falu határában megnyitnak egy homokbányát, akkor a teherautóktól az addig csendes utca egy forgalmas városi főút zajával vetekszik majd.

Kisebb praktikák zajcsillapításra

Amennyiben a ház homlokzata az utcafronti mezsgyére épült akkor célszerű az ablakokat többrétegű üvegesre cserélni, ami jobb hőszigetelő hatása mellett a hanghatásokat is jobban tompítja. Ugyancsak csökkentheti valamelyest a zaj okozta kellemetlenségeket, ha redőnyt szerelünk fel ezekre. A kőzetgyapot falszigetelés (mely utólag is viszonylag gyorsan felszerelhető) is csökkenti a rezgéseket hőszigetelő hatása kiegészítéseként.
Valamivel jobb a helyzet, ha a ház előkertes, így a zajforrástól (ami leggyakrabban az utakról ered) már eleve távolabb van a szoba. Sűrű növényzettel, főként cserjesorral, sövényekkel javíthatunk a helyzeten. A lényeg, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek dús lombúak, lehetőleg örökzöldek, és minél alacsonyabbról elágazóak, így szinte élő falat képezve választják el a telket az utcától.
A tömör, falazott kerítések zajszűrő képessége jelentős, ám ha nem ilyen kerítésünk van, gyékénytekercs, vagy szélfogó háló kifeszítésével is kapunk némi védelmet az utca zajától és a közlekedésből adódó por is a portán kívül marad.
Ötletes és kis odafigyeléssel ízlésesen kivitelezhető megoldás az is, amikor rácsos, akár kovácsoltvas kerítés mögé, azzal harmonikus képet nyújtó polikarbonát lapot építenek mögé. Így nem kell lemondani a kovácsoltvas alkotás nyújtotta látványról sem, a zártcellás lap viszont a rezgések egy részét visszaveri és a belátást is korlátozza.

Amikor az egyszerűbb megoldások már nem segítenek

Bizonyos zajterhelési szint felett a megoldást már csak a zajvédő falak létesítése jelentheti, amelyek egyben a kerítés funkcióit is ellátják. Számos zajvédő megoldás létezik már hazánkban is, ám bármelyik létesítése előtt érdemes szakemberrel megvizsgáltatnunk, hogy a mi problémánkra melyik típusú zajvédelmi módszer nyújtja a leghatékonyabb megoldást.
Találunk arra szakosodott cégeket, amelyek szakemberei építkezéskor, vagy egy ház átalakításakor passzív zajárnyékolási megoldásokat ajánlanak. Ez azt jelenti, hogy nem a zaj kibocsátásának a helyén próbálnak megoldást találni a problémára, hanem ott, ahol ezek a hanghatások problémát okoznak. Vizsgálatokat követően az akusztikus szakértők megtervezik, hogy az adott helyen, a zajtípusnak megfelelően milyen rétegrendű nyílászárók tudják csökkenteni ezt a terhelést. Még problémásabb esetekben pedig marad a zajvédő fal létesítése.
Ezek típustól függően többféle módon óvhatják lakókörnyezetünket. Vannak, amelyek a zajt visszaverik: ilyenek a plexiüvegből készülő típusok, vagy vannak, amelyek elnyelik a zajt.
Kapható olyan könnyűbeton, amely puhafa aprítékból, cement kötőanyaggal készül. A faaprítékot felhasználás előtt egy speciális ásványosítási folyamaton viszik keresztül. Ennek hatására víz-, tűz-, és fagyállóvá válik hő-, és hangszigetelési képessége is fokozódik, gombásodással, penészedéssel, állati kártevőkkel szemben ellenálló lesz. A közterületeken alkalmazott típusoknál arra is figyelnek a gyártók, hogy a termék az "emberi kártevőknek" is ellenálljon, azaz vandálbiztos zajvédő falat is építtethetünk.
A zajt elnyelő réteg általában lécezet közé kerül, aminek előnye, hogy a fal maga egy fakerítésnek látszik, ízlés szerint festhető, azaz a környezetbe esztétikusan beilleszthető.
A hangrezgéseket elnyelő réteg a már említett faapríték-cement kombinációk kívül készülhet újra felhasznált műanyagból is. Ahol a rongálás lehetősége miatt a lécezett kivitelezés élettartama várhatóan rövidnek bizonyulna, ott vandálbiztos vasbeton, polisztirolbeton jelentheti a megoldást. Ugyancsak hatékony zajvédelmet biztosít a "font" léckerítés.
Mint láthatjuk zajártalom ellen már számos testre szabott megoldáshoz juthatunk, amelyeknél a zaj csökkentésén kívül az esztétikumról sem kell lemondanunk, és a károsító tényezők többsége is kizárható.


Hazánk autópályái mentén mintegy 37 000 m zajvédő fal található, melyek ára átlagosan nettó 40 ezer Ft/m2 - tudtuk meg az Állami Autópálya Kezelőtől ZRT-t.
Az autópályák tervezésénél környezetvédelmi hatásvizsgálatot készítenek, melynek része a zajvédelem felmérése is. Ilyenkor hosszú távú prognózis készül arról, hogy majdani autópályán lévő forgalom mekkora zajterhelést fog okozni.
Üzemeltetési időszakban, ha jelentős forgalomnövekedésből származik a zaj, akkor az ÁAK a zajpanaszokat kivizsgálja. A vizsgálat célja, hogy megállapítsák a lakossági panasz jogosságát és valósságát.
Lakossági zajpanaszok esetében az önkormányzat a kapcsolattartó. Minden esetben egyeztetésre kerül sor az előzmények felderítése érdekében. A már meglévő autópályák közelében újonnan épülő lakó és üzemi létesítményeket úgy kell tervezni, egymáshoz viszonyítva elhelyezni, hogy a zaj ne haladja meg a megengedett zajterhelési határértékeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hangcsillapított lefolyóvezeték

Az elmúlt években több felmérés hasonló eredményt hozott, miszerint a lakókörnyezetünkben fellépő zavaró tényezők közül az emberek 60%-a számára a zaj alegzavaróbb. 2014 tavaszán ahíradásokban...


Kerítések a zaj ellen

Különösen az állandó közúti forgalom keltette zajterhelés, ami mindenkit nagyon zavar és igénybe vesz, ehhez nem lehet hozzászokni. Legtöbbször sajnos nem lehet megszüntetni, ám intenzitását...