November 1-től megszünhet

Meddig lesz napelem stop?

2023-08-09 10:45:41 | Módosítva: 2023-08-09 10:49:17

Várhatóan október 1-jétől engedélyezi újra a kormány egyes körzetekben a hálózati áram visszatáplálását a háztartási méretű kis erőműveknél, azaz a napelemek esetében.


Tavaly november 1-től az újonnan telepített napelemek tulajdonosai számára megszűnt a többletenergia visszatáplálása a hálózatba, amiért cserébe a felhasználók ingyen áramot kaphattak. Az ideiglenes rendelet még most is érvényben van, de az Európai Uniónak tett vállalás miatt 2024. december 31-ig meg kell szüntetni a napelem moratóriumot.

A Napelem Szövetség elnöke szerint nem volt műszaki akadálya a hálózatba történő visszatáplálásnak. A legújabb információk arról szólnak, hogy a tiltást egyes trafó körzetekben október 1-jétől feloldják. A kormány több mint 160 milliárd forint összértékben támogat beruházásokat az elosztó társaságoknál és a nagyfeszültségű hálózat üzemeltetőjénél. E hálózatfejlesztések újabb 3000 megawattnyi napenergia-kapacitás rendszerbe kapcsolását teszik lehetővé. Az átmeneti betáplálási korlátozás feloldásáról a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal készít elő javaslatot első alkalommal augusztus végéig. A kormány ennek ismeretében dönthet majd arról, hogy hol tartja fenn és hol oldja fel a zárolást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtés napelemmel

A korábbi energiaárak és az országosan kiépített gázellátás mellett a gázfűtéssel nehezen lehetett konkurálni. A gáz ára nagyjából a negyede volt az elektromos áraménak, az ellátás pedig...


Lehet gazdaságos az elektromos fűtés?

Egy két évtizeddel ezelőtt a kérdésre valószínűleg másválaszt fogalmaztunk meg, mint amit ma. Korábbi sztereotípiák szerint addig, amíg az elektromos áram egységára hő egységre vonatkoztatva...