Számolgatnak a napelemesek

2024-01-09 12:43:31 | Módosítva: 2024-01-09 13:05:33

Bár egyes részletek még mindig függőben maradtak a napelemes elszámolások körül, azért nagyjából kibontakoztak az új szabályok. A meglévő, illetve az elmúlt időszakban engedélyezett napelemekre még 10 évig jár az éves szaldós elszámolás. Ezek tulajdonosai azért erre az időre fellélegezhetnek. Az újonnan belépők pedig lázasan számolgatnak.


Most sem rossz beruházás a napelem

Az éves szaldós elszámolásban a jelenlegi kalkulációk szerint 7-8 év alatt megtérül egy napelemes beruházás, és a tulajdonosoknak nem kell áram tárolásban, akkumulátorban, ún. hibrid rendszerben gondolkozni. Ha éves szinten nagyjából egyensúlyban tudják tartani az áramfogyasztásukat és az áramtermelésüket, akkor nem járhatnak rosszul. A nyáron termelt többletáramot télen – a fűtési idényben – azonos áron „vissza tudják vételezni”. Ha a téli fűtésüket erre az áramra építették, akkor annak üzemeltetése 10 évig gyakorlatilag ingyen van.

A napelemes „üzletbe” újonnan belépők már nem állnak ilyen jól a kalkulációval. Jelen állás szerint az állam (MVM) azt mondja nekik, hogy a megtermelt energiájukat azon az áron veszi át tőlük, mint amin mondjuk a Paksi atomerőműtől is, vagyis kilowattóránként 5 Ft-ot ad érte. Amikor viszont fogyasztani akar az országos hálózatból, akkor ezen az 5 Ft-os áramdíjon felül rendszerhasználati díjat is kell fizetnie, ami lényegesen nagyobb, mint az áramdíj; jelenleg rezsicsökkentett áron 35 Ft-ot, a felett pedig 70 Ft-ot. Egy ilyen beruházás megtérülése már erősen kétséges, ha egyéb kiegészítő beruházást nem hajtanak végre, akkor a napelem nagyjából csak arra jó, hogy valamennyire csökkentse az áramszámlát.

A gyakorlatban azért jobb a helyzet, mert bizonyos korlátokkal azért van lehetőség a fel nem használt villanyáram tárolására. Arra még nincs, hogy a nyáron termelt többletet télire elraktározzuk, de arra már igen, hogy a nappal termelt többletet éjszaka használjuk fel. És ezt nem csak nyáron, hanem télen is, hiszen a napelemek áramtermelése azért télen sem áll le, bár kétségtelenül sokkal kevesebb, mint a hosszú napsütéses nyári időszakban. Az napi túltermelés elraktározására szolgálnak a hibrid napelemes rendszerek, aminél 2-3 milliós többletberuházással akkumulátorban lehet eltárolni a felesleges áramot. Bár ezek csak rövid ideig képesek az energiát elraktározni, képesek arra, hogy éjjel belőlük töltsük az elektromos kerékpárt vagy az autót, illetve hogy erről üzemeljenek a háztartás elektronikus berendezései. Ennek a megtérülésével már lehet azért számolni, bár tény, hogy a fenti 7-8 év 15 év körülire nő, és ekkor már felmerül az egész rendszer várható élettartama is.


A másik lehetőség, amivel a megtérülési időn javíthatunk, az az áram felhasználási módja. A napi áramfogyasztásunkban nem nagyon szoktunk arra figyelni, hogy a különböző napszakokban mennyi áramot használunk. Mindegy is, hiszen az egységára ugyanaz. De van mód ebbe beavatkozni, ha tudjuk, hogy napközben a napelemeink plusz áramot termelnek, ezért a felhasználásunkat is lehetőség szerint ekkora tudjuk optimalizálni. A nagyobb fogyasztású háztartási gépeinket ilyenkor használjuk, az éjszakára pedig lehetőleg maradjon a világítás meg a TV. A fejlettebb inverter- és akkumulátoregységek képesek arra, hogy előre definiált program segítségével előnyben részesítsék napközben az akku töltését, így csak a tényleges felesleget táplálják vissza. Ráadásul az okosotthonokban egy alkalmazás segítségével bármikor felülírhatjuk a beállításokat, és elindíthatjuk akár direkt módon, mondjuk, a mosógépet.

A nappali plusz energiát lényegében meleg vízben is tudjuk tárolni. A villanybojler ne folyamatos üzemben menjen, hanem nappal fűtsük fel, amit az esti órákban fel tudunk használni. Egy nagyobb méretű puffer tartály is kisebb beruházás, mint akkumulátor-pakkokat venni.

A komplexebb megoldás persze azért az akkumulátoros rendszer kiépítése. A hírek szerint a kormány folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen támogatási rendszerrel lehetne a hibrid napelemes rendszerek építését serkenteni, hiszen a hosszú távú cél mindenképpen az energiafüggetlenség megteremtése és a karbonsemleges energiatermelés elérése. Fontos, hogy az energiatárolással és rendszer-optimalizálással rendelkező háztartásoknak továbbra is megérje a napelemes rendszerekbe beruházni, hiszen ilyen módon a háztartások fokozottan hozzájárulnak az ország energiatermeléséhez, anélkül, hogy erre a költségvetésnek kellene költenie.


Újra lehet visszatáplálni

A kormány döntése nyomán a tavaly október 31-től a háztartási kiserőművekre vonatkozó betáplálási tilalmat január 1-től kivezetik, újra lehet telepíteni háztartási erőműveket, illetve rá lehet kötni az országos villamos energia hálózatra azokat. A tilalom-feloldás csak az ország 93 százalékára lesz igaz, mert egyelőre az ország 7 százalékán a hálózatfejlesztések még nem tartanak ott, hogy elviseljek a növekvő betáplálást.

Elindult a háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző oldal

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által működtetett honlap azon felhasználók részére készült, akik 2022. október 31-ét követően adták be, illetve tervezik beadni kérelmüket, és háztartási méretű kiserőművet (HMKE) szeretnének létesíteni, vagy a meglévőt bővítenék. A felület segítségével az érdeklődők egyszerűen és gyorsan lekérdezhetik, hogy az adott csatlakozási ponton telepítendő vagy bővítendő HMKE esetében a jövő évtől lesz-e lehetőség a betáplálásra. A felhasználónak mindössze a mérési pont azonosítóját (POD azonosító) szükséges megadnia ahhoz, hogy ellenőrizze, körzete 2024. január elsejétől zárolás alá esik vagy sem. A MEKH által működtetett, háztartási méretű kiserőművek betáplálási lehetőségét ellenőrző honlap napeleminfo.mekh.hu oldalon érhető el.

75 milliárd forintos lakossági tároló telepítési pályázat

Ezt a pályázati lehetőséget azok használhatják ki, akik 2024. január elsejét követően fognak napelemet telepíteni, a bruttó elszámolási rendszerben. Ez a pályázat napelem és tároló telepítését együtt finanszírozza, tehát újabb korlátozás, hogy csak az pályázhat rá, aki mindkettő telepítését vállalja. Itt maximum 4 kW háztartási napelem mellé legfeljebb egy 8 kWh-ás tárolóegységet lehet telepíteni. A pályázat támogatási intenzitása maximum 65 százalék lesz.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-10146/Szamolgatnak_a_napelemesek