Hidrogén és elektromosság a közlekedésben

2024-01-24 15:13:57 | Módosítva: 2024-01-24 15:20:19

Energiaügyi Minisztérium szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány ezért a hidrogéntechnológia népszerűsítését és elterjedését is ösztönözni kívánja. A hasznosításra rövidtávon leginkább alkalmas terep a közlekedés, amely a szén-dioxid-kibocsátás 20 százalékáért felelős. A zöldenergia biztosítja az energiaszuverenitást és a versenyképességet.


A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség közreműködésével stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Mol, a MÁV, a Volánbusz és a Waberer’s a hidrogén üzemanyagcellás közlekedés hazai elterjedésének előmozdítása érdekében. Ezzel párhuzamosan a Linde Gáz Magyarország Zrt. üzemeltetésében megnyílt Magyarország első hidrogén-töltőállomása Budapesten, az Illatos úton, ahol 4000 kilogramm hidrogén tankolására van lehetőség előzetes bejelentkezés után.


A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kísérleti projektjében a fővárosi agglomeráció mellett Debrecenben, Győrben, Kecskeméten, Kaposváron, Miskolcon és Zalaegerszegen is időszakosan forgalomba állítanak hidrogén üzemanyagcellás buszokat.

A Zöld Busz Program keretében korábban már 139 elektromos buszt és hozzá tartozó töltőinfrastruktúrát helyeztek forgalomba Magyarországon, ezzel az elektromos autóbusz-állomány csaknem megnégyszereződött, a szén-dioxid kibocsátás pedig 858 tonnával csökkent.


Tavaly megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma 2022 elejéhez képest, és februárban újabb támogatási program indul – sajnos csak a vállalkozások számára - elektromos autó beszerzésére.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hidrogén kazán

Sok szó esik manapság a fosszilis energiák leváltásáról. Ennek egyik változata lehet a jövőben a hidrogén. A Remeha most kijött egy új, hidrogén alapú kazánnal, mely világszerte egyedülálló...


Autótöltők a lakóházakban is

Új EU-direktíva készül, mely elő fogja írni 2019-től minden új vagy felújított lakóépület (családi vagy társasház) számára elektromos autók töltőpontjának kiépítését, 2023-tól pedig társasházak...