A vízellátásban az egészségvédelem megelőzi az energiatakarékosságot

Meleg víz és egészség

2024-02-28 15:12:16 | Módosítva: 2024-02-28 15:43:09

Az épületek fűtése után a használati melegvíz-ellátás viszonylag változatlan energiaigénye került a fókuszpontba. Annak érdekében, hogy a HMV-ellátás területén a lehetséges energia-megtakarítási potenciálok feltárhatók legyenek, a DVGW 2022 novemberében egy széleskörű egyeztetést tartott – számol be az épületgépész.hu.


Ennek célja az volt, hogy feltárják, van-e nagyobb energia-megtakarítási potenciál a HMV ellátásban anélkül, hogy veszélyeztetnénk a fogyasztók egészségét. Az egyeztetés legfontosabb megállapításai a következők: 

A meleg víz nem komfort-okokból olyan meleg, mint amilyen, hanem az emberi egészség közvetlen védelme miatt. 

A HMV rendszereknek több különböző részegysége/szakasza van. Ezek közös tulajdonsága, hogy bizonyos feltételek mellett a kórokozók (legionellák) elszaporodhatnak bennük. A legionellák olyan környezeti baktériumok, amelyek kis koncentrációban az ivóvíz természetes velejárói. Ezek elszaporodásánál és belégzésénél súlyos tüdőgyulladás fordulhat elő. Ennek ellenére a legionella baktériumok által okozott megbetegedések közel teljesen elkerülhetők.

A legionellák szaporodásának megakadályozása miatt nagyobb mértékű energia-megtakarítások a HMV területen rövidtávon nem realizálhatók. Az új épületek tervezésénél, és a felújításoknál felül kell vizsgálni azt, hogy van-e egyáltalán szükség az épület egy-egy adott helyén meleg vízre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: meleg víz, hmv

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Honnan jöjjön a meleg víz?

A vízvezeték és a használati meleg víz rendszer felújítása leginkább akkor jön szóba, ha valamiért hozzá kell nyúlni a régi rendszerhez, akár azért, mert elöregedett, elhasználódott, elromlott,...


Frissvízmodul: családi házak és társasházak számára

Egy méretezett és beszabályozott használati melegvíz-rendszer stabilitását – amennyiben nincs más lehetőség rá – puffertárolókkal valósítják meg. Ha a fogyasztói oldal igényei rapszodikusak –...