Sok szúnyog lesz idén

2024-03-18 12:08:11 | Módosítva: 2024-03-18 12:08:43

Az elmúlt fél év csapadékos időjárása miatt idén hatalmas szúnyoginvázió várható, mivel a talajról a víz nem tudott elszivárogni, ez pedig kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének és a szúnyogok szaporodásának.


Sáringer-Kenyeres Tamás entomológus az InfoRádióban elmondta, hogy 2024-ben hatalmas szúnyoginvázióra lehet számítani. Az entomológus megjegyezte, hogy egyelőre nincs probléma, ugyanis az elmúlt napok tavaszias időjárása miatt csak az áttelelő szúnyogok jöttek elő, de ezek elpusztulnak vagy visszavonulnak a védett helyeikre, amint lehűl az idő. Nagyobb invázióra akkor kell számítanunk, amikor a magasabb hőmérséklet miatt a klasszikus lárvatenyésző helyeken is megindul a felmelegedés, a lárvák pedig kirajzanak.

Az elmúlt fél év csapadékos időjárása miatt most sokkal több szúnyoglárva jelent meg. Zala és Vas vármegyében, valamint az Alföld egyes területein pedig a belvízterületek miatt már a kevesebb csapadék sem tud elszivárogni, ez pedig kedvez a tenyészőhelyek elterjedésének és a szúnyogok szaporodásának. Már a tavasz elején el kell kezdeni a biológiai védekezést, a főszezonban pedig a kémiai védekezést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szúnyoghálók

A nyári időszakban a nyitott ablakok nemcsak a légáramlást teszik lehetővé, a különféle kellemetlen rovarok és egyéb behatolók - kisebb állatok, a macskák, egerek és madarak is - akadálytalanul a...


Kullancsok, szúnyogok ellen

A kullancsok fokozott számban támadnak idén, nem volt ugyanis hideg tél, amely csökkenthette volna a számukat az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a...