Szúnyogok ellen

2022-08-20 11:26:11 | Módosítva: 2022-08-20 11:33:17

A tavasz-nyár-ősz gyönyörű időszakának egyik kellemetlen mellékterméke a szúnyog. Megjelenésükre ezekben az időszakokban mindig számíthatunk, bár ez sokban függ attól, hogy kikelésük fizikai feltételei mennyire teljesülnek. Az esős május, a sok belvíz, az áradások őket erősítik, a forró, száraz időszak ellenük van. Nekünk viszont tennünk kell valamit, ha nem akarunk folyamatosan szenvedni támadásaiktól.


Itt az újabb invázió

Tévhit, hogy a szúnyogok csak nagyobb vizes területeken (folyópartok közelében, nádasokban, tavakban) szaporodnak. Néhány szúnyognak ugyanis elég csak egy kupaknyi víz a sokasodáshoz, így valójában jelentős részük lakókörnyezetünkben kel ki, mindannyian tehetünk a szúnyogok számának csökkentéséért saját lakóhelyünkön. Ez egyben a leginkább környezetbarát és egyben egészségünkre nézve is legkedvezőbb eljárás. A legfontosabb, hogy víztelenítsük a külső területeket, csökkentve azoknak a helyeknek a számát, ahol a szúnyogok lerakhatják petéiket, és szaporodhatnak. Gondoljunk mindenre, ahol megállhat az esővíz vagy az öntözővíz. Néhány lehetőség: szemeteskukák, ereszcsatorna, vödrök, kertben hagyott műanyag játékok, virágládák, gumiabroncs, ponyvák, a talaj egyenetlensége miatt kialakuló pocsolyák. Ne öntözzünk annyit, hogy folyamatosan biztosítsuk a nedves környezetet a szúnyogoknak.
Vannak olyan helyek, amelyek nem vízteleníthetőek. Ilyenek az esővízgyűjtő hordók, a madárfürdetők, a háziállatok vizestáljai vagy a kisebb-nagyobb medencék. Mivel a szúnyogok szaporodási ciklusa mindössze egy hét, ezért hetente legalább egyszer, de inkább kétszer tisztítsuk ezeket. Öntsük ki az állott vizét, és pótoljuk frissel, a medencék vizét pedig klórozzuk. Esővízgyűjtő hordókban például használható a lakosság számára is elérhető szúnyoglárva-irtó tabletta vagy granulátum. Ha követjük ezeket a lépéseket, megszakad a szúnyogok szaporodási ciklusa.Abban, hogy a szúnyogok ne jussanak be a házba a szúnyoghálók jelentik a leghatékonyabb megoldást, ha azok pontosan, teljesen záróan vannak felszerelve. A fix keretes hálót bentről helyezzük az ablakba, nincs szükség csavarokra, az ablak sem sérül. A balkon- és teraszajtók esetében a forgókeret a legideálisabb, ami lehetővé teszi a zavartalan áthaladást. A nagy ajtókra vagy ablakfelületekre az egyszerűen félretolható  tolókeret nyújt helytakarékos megoldást. Aki pedig virágokat is szeretne locsolni az ablakpárkányon, annak a rolós szúnyogháló a legjobb választás. Vannak olyan speciális szúnyoghálók, melyek pollenszűrőként is szolgálnak, ami megkönnyíti az allergiások életét. Minden esetben fontos, hogy a szúnyoghálók légáteresztőek legyenek és biztosítsák a kilátást.

A lakásban használhatunk elektromos, párologtatós szúnyogriasztót vagy ultrahangos készüléket. A párologtatós készülékek órákon keresztül biztosítanak egyenletes hatást, de toxikusságuk miatt fokozottan be kell tartani a használati útmutatóban található utasításokat. Csak szakaszosan használhatók. 

Gyérítés, irtás

A lárvagyérítést és szúnyogirtást országosan a Katasztrófavédelem végez. A két fogalom eltérő módszert, készítménytípust és hatásmechanizmust takar. A lárvagyérítés biológiai úton történik, az emberre és más állatokra nézve veszélytelen, ezért földi és légi kijuttatás is engedélyezett. Ez azonban csak a még ki nem kelt lárvák ellen hatásos, és – amint a „gyérítés” szóból is látszik – közel sem 100 százalékos hatásfokú módszer. A kifejlett szúnyogok ellen kémiai szerek állnak rendelkezésre, amit 2020-tól egészségvédelmi és környezetvédelmi okokból légi úton már nem lehet kijuttatni, a földi irtás azonban sokkal kevesebb területre jut el.


Új szúnyogfajok

Európában az elmúlt két évtizedben több olyan szúnyogfaj jelent meg, melyek korábban nem fordultak elő az európai földrészen. Ezek alapvetően trópusi területeken élő szúnyogfajok. Életmódjuk miatt sikeresen meg tudtak telepedni a legtöbb dél-európai országban, a városi környezet kedvez szaporodásuknak. Az éghajlat szab határt terjedésüknek. Három olyan behurcolt szúnyogfajt észleltek hazánkban, melyek eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia. Az ázsiai bozótszúnyogot és a koreai szúnyogot megtelepedettnek tekintjük, de csak a dél-nyugati országrész egyes területein. Az ázsiai tigrisszúnyogot pedig pontszerűen tudták kimutatni néhány településen, megtelepedése bizonytalan, az időjárás függvénye. Jóllehet az idegenhonos szúnyogfajok elterjedése hazánkban néhány kis területegységre korlátozódik, megjelenésükre a jövőben az ország több területén számítani lehet.
Szabadban

Ha szabadban tartózkodunk, és a szúnyogok nagy számban vannak jelen, használjunk a bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket. Viseljünk hosszú szárú, hosszú ujjú ruházatot, hogy csökkentsük a csípésnek kitett bőrfelületet. A szabadban - pl. teraszon - füstképző ún. szúnyogirtó „spirált” illetve a lámpaolajat használhatunk, melynek riasztó hatása van a szúnyogokra nézve.


Természetes módszerek

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy ültessünk sok fűszernövényt a kertbe, a balkonra. A bazsalikom, a menta, a citromfű és a rozmaring illata is távol tartja a szúnyogokat. Hatásos még, ha ültetünk néhány bokor levendulát. A levendula illatanyagait nemcsak a molyok, hanem a szúnyogok sem bírják. A fokhagymát ugyan sokan nem szeretik az erős illata miatt, de a szúnyogokat is elűzi. Ha van otthon teafaolaj, levendulaolaj, szegfűszegolaj vagy bármilyen más erős illatú illóolaj, akkor tegyünk ki belőle egy kis tálkába a kerti asztalra. Sőt a szegfűszeg úgy is hatásos, ha egy citrusfélét teletűzdelünk szegfűszeggel, ezeknek az illatát sem szeretik a vérszívók. Illóolajok helyett mécseseket is használhatunk.


 

Mit szeretnek a szúnyogok?

Különösen kedvelik a parfümöket, de a terhes nők és az alkohol is szinte mágnesként vonzza őket. Az emberi bőr által kibocsátott vegyi anyagok közül egyesek vonzzák, mások inkább taszítják a szúnyogokat. Különösen kedvelik például az emberi verejtékben található tejsavat és a kilélegzett széndioxidot. Sőt, az ember teste minél nagyobb mennyiségben termeli ezeket az anyagokat (alkatánál fogva vagy például fokozott fizikai megterhelés alatt), annál több vérszívó figyelmét kelti fel. Szintén vonzódnak a szúnyogok a bőrön keresztül kiválasztódott koleszterinhez, illetve a különböző szteroidokhoz, és nagyon kedvelik a parfümöket, dezodorokat is.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Így védekezz a szúnyogok ellen

Nehéz a szúnyogokról indulatok nélkülbeszélni hiszen sokunk szerint szinte arra születtek, hogy idegesítsenek minket. Tavasszal jelennek meg, és egészen a nyár legvégéig, de gyakran ősz elejéig...


Védekezés a kellemetlenkedő kisállatok ellen

A nyári időszakban óhatatlanul megszaporodnak a különféle vadon élőállatok számunkra nem kívánatos támadásai. Bogarak, egyéb kisállatok, sőt, nem ritkák az elkóborló macskák, kutyák is...