Újra épülhetnek szélerőművek Magyarországon

2024-03-22 10:24:10 | Módosítva: 2024-03-22 10:48:34

Számos befektető, több különálló szélerőmű-parkja is megépülhet Északnyugat-Magyarországon, de csak úgy, hogy egyetlen kapcsoló állomáson keresztül táplálhatnak be az átviteli hálózatra – jelezték a MAVIR illetékesei.


Kiderült, hogy összesen 1359 MW csatlakozási igény jelentkezett a 400 kV-os feszültségszintre, és közülük kell legalább 670 MW-nak felcsatlakoznia az említett térségben. Győr környékén fogják kijelölni azt a néhány km-es sugarú kört, ahol létrejöhetnek a szélerőmű-parkok, mert abban a térségben olyanok a szélviszonyok, hogy viszonylag kis hálózatfejlesztéssel megoldható ekkora szeles kapacitás csatlakoztatása. Az ország más térségeiben csak úgy létesülhetnek új szélerőművek, ha nem igénylik a betáplálási kapacitás növelését, vagy eleve be sem táplálnak a hálózatba.

Az új szélerőmű telepítéseket egy közelmúltbeli jogszabály változás már megteremtette Magyarországon, így sok év után megnyílt a lehetőség arra, hogy a meglévő 330 MW beépített kapacitás tovább bővüljön - összhangban az Európai Bizottság felé a helyreállítási tervben vállalt feltételekkel, illetve a Nemzeti Energia és Klímaterv célszámával.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nagyteljesítményű szélturbina

7 Megawatt energiát termelhet a világ legnagyobb rotorátmérőjű szélturbinája. A Vestas az Északi-tengerre szánja termékét.


Nem lesz több szélerőmű

A különböző kormányzati támogatásoknak is köszönhetően az utóbbi években erősen megugrott a megújuló energiaforrások igénybevétele, nemcsak Európában, hanem hazánkban is.