Lekapcsolják a szénerőműveket Németországban

2024-04-03 11:47:00 | Módosítva: 2024-04-03 11:53:34

Tavaly áprilisban három utolsó atomerőmű "zárt be" véglegesen Németországban, de a német kormány akkor még úgy döntött, hogy a szénerőművek többségét az energiaellátás biztosítása érdekében nem kapcsolják le a hálózatról – írja az Infostart.


A húsvét azonban ebben a tekintetben némi fordulópontot jelentett, összesen ugyanis hét széntüzelésű erőművet zártak be Észak-Rajna-Vesztfáliában, illetve Brandenburgban. Összességében ezek a blokkok 3,1 gigawatt teljesítményt értek el. Ezen kívül a szövetségi közüzemi hálózati ügynökség arról számolt be, hogy nyolc közepes és kisebb, összesen 1,3 gigawatt teljesítményű kőszénerőmű szintén lekerült a hálózatról.

A szénerőművek bezárását későbbre tervezték, az ukrajnai orosz háború azonban "közbeszólt". A háború kitörése után Németország egyik fő törekvése az orosz gáztól való függetlenedés. Az energiaellátás biztonsága érdekében ezért akkor a kormány engedélyezte több szénerőmű számára a tervezettnél hosszabb ideig tartó üzemeltetést, utalva arra, hogy ezek a gázfogyasztás csökkentése érdekében villamos energiát termelnek.

A megújuló energiaforrások jelentős bővülése és a gázellátási helyzet stabilizálódása nyomán a lekapcsolt szénerőmű blokkok további üzemeltetése nem szükséges és nem is biztonságos" - hangoztatta most közleményében a német gazdaság minisztérium. 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Rezgő lapátos szélturbina

A mostani szélerőművekkel kapcsolatban egyre gyakrabban merülnek fel olyan igények, hogy olcsó telepíthetőségük mellett a környezetükre gyakorolt hatásuk kisebb legyen, és a közelükben lakókat...


Napkollektor kontra napelem

Az utóbbi években a napenergia energetikai célú hasznosításának területén lényeges változás következett be. Régebben szinte kizárólag napkollektoros hőtermelő berendezések valósultak meg,...