Elektronikus vízkőmentesítő

Módosítva: 2009-04-03 15:46:58

Jelenleg a csapból nyert víz kisebb vagy nagyobb mértékben tartalmaz Ca vegyületeket, amelyek a vízhálózatban vízkő formájában válnak ki. A vízkövet nehéz eltávolítani, ezért célszerű megakadályozni a lerakódását. Közismert tény, hogy kevesebb mosószer szükséges lágy vízben mosott ruhák esetén, de a vizet nem csak mosásra használjuk, hanem a szervezetbe is kerül, tisztálkodunk, és öntözünk is vele. A vízlágyítás megoldható vegyszerek adagolásával, ill. vegyszerek nélkül mágneses úton is. Az elektronikus vízlágyítás, azon túl, hogy megakadályozza a vízkő lerakódását, selymesebbé teszi a mosott ruhát, illetve a bőrt tisztálkodás esetén, kismértékben, de késlelteti a vese, ill. epekő kialakulását, és nem utolsó sorban az öntözött növények is meghálálják az esőhöz leginkább hasonlító lágy víz használatát. A fenti előnyök vegyi úton szinte elérhetetlenek, nem beszélve környezetünk védelméről.

A most bemutatott készülék elektronikusan lágyítja a vizet, anélkül, hogy a vízvezetéket meg kellene bontani. Csupán két vezetéket kell a cső köré tekercselni, ez mágneses teret létrehozva ártalmatlan vegyületekké alakítja a kalciumot, amelyek nem tudnak vízkő formájában kiválni, és továbbra is az oldatban maradnak. Továbbá, mivel a vízkövet okozó vegyületek koncentrációja meglehetősen lecsökken, a vezetékrendszerben már kivált vízkő lassú leoldódása is megfigyelhető. A folyamat során egészségre ártalmatlan vegyületek keletkeznek. A víz keménységét jelző tesztcsíkon azonban nem lesz lágyabb a víz, mivel azok a Ca mennyisége alapján jeleznek.
A készüléket a bemenő vízvezetékre célszerű telepíteni (1), hogy a lakás összes csapjából lágyított vizet kapjunk. Az egyetlen hátránya, hogy energiát igényel, ami vagy elektromos hálózatról, vagy - mivel 10-30 mA a fogyasztása - 9-15 V-on, akár elemről, vagy akkuról is megoldható. A NYÁK-on 12V-os/300 mA-es AC/DC adapterrel történő tápláláshoz találunk aljzatot.

Készülék elektromos leírása:

Egy egyszerű, mindenki által megépíthető (2), ill. egy bonyolultabb, többletszolgáltatásokat tartalmazó készülék (4) kapcsolási rajzát, és NYÁK tervét közöljük. A 2. ábrán az IC1 a hozzá kapcsolt alkatrészekkel kb. 50% jel/szünet arányú 1-5 kHz frekvenciájú négyszögjelet hoz létre. P1 potenciométer a frekvenciát állítja be. A kimenet egy "RC tagot" táplál, amivel a négyszögjel felfutási ideje növelhető meg. T1 tranzisztor pedig "végfokozatként" üzemel. A készüléket a víz keménységéhez kell állítani: Minél keményebb a víz annál kisebb felfutású, de magasabb frekvenciájú jelet állítsunk be. A RC tag, valamint a T1 tranzisztor el is hagyható, de az IC kimenetére ebben az esetben tegyünk egy 2,7 kOhm-os ellenállást, és így csatlakoztassuk a kimenetre a jelet.

A 3/a. ábrán a NYÁK terv, a 3/b. ábrán a beültetési rajz látható. A 4. ábrán bonyolultabb kapcsolási rajzot találunk, amely több szolgáltatást nyújt. Ezt mikroprocesszorral szokták megoldani, és így is hirdetik jelentős felárral.
A négyszögjelet IC1/b állítja elő, IC1/a pedig kb. 1,5 s-os jelet állít elő , és a C3 kondenzátoron lévő exponenciális jellel moduláljuk az IC1/b frekvenciáját. Ezzel elértük azt, hogy kb. 1-5 kHz-ig folyamatosan változzon a kimeneti jel frekvenciája. IC2 egy bináris osztó, ami 2 a 13. hatványon (kb. 8000-rel) való osztást valósít meg, a Q13 kimenetén kb. 3 óra periódusidő adódik. Ez a kimenet a T1 tranzisztoron keresztül kb. 50-szeres kapacitású kondenzátort kapcsol IC1/a-ra, aminek a 1,5 s periódusideje kb. 5 percre adódik, a Q13 kimenete pedig 1 hétre. Ezzel elértük, hogy 3 órás gyors frekvenciaváltozást okozó, ill. 1 hetes igen lassú frekvenciaváltozást kiváltó periódusok váltják egymást. A szakemberek szerint ez mind a meglévő vízkő eltávolítására, mind pedig képződése ellen ideális.

Az IC3 frekvencia-felezésével biztosítja a kívánt 0,5-ös kitöltést a kimeneten. T4 tranzisztorral a kimeneti fokozatot valósítjuk meg. Ezt nem érdemes megspórolni, mivel a CMOS IC kimenete nem igazán terhelhető, de ha mégis elhagynánk, minimum 2,7 kOhm ellenállással csatlakoztassuk a tekercset.
Az 5/a. ábrán a NYÁK terv az 5/b. ábrán a beültetési rajz segít azoknak, akik saját maguk készítik el a kapcsolást. Néhány tanács nekik: Pillanat-pákával lehetőleg ne kísérletezzünk, különösen ne a 4. ábrán az IC2, IC3 CMOS IC-k esetében. Ezeket IC tokba érdemes tenni, mivel igen érzékenyek.
A beméréshez sajnos műszerek kellenek, de ezek nélkül is megállapíthatjuk, hogy működik-e a berendezés, vagy nem, a következő módon. A kimenetet kössük egy erősítő vonalbemenetére, miután TELJESEN LECSAVARTUK A HANGERŐSZABÁLYOZÓT. Ezután fokozatosan, nagyon lassan felhangosítva sípoló hangot kell hallanunk a hangszóróból, ami vagy állandó frekvenciájú, vagy váltakozó, aszerint, hogy melyik kapcsolást építettük meg.

Dinnyés Csaba

A készülék beszerezhető a szerzőnél: 06-20-480-6217 csaba.dinnyes@gtsdatanet.hu

 

A cikk PDF változata ábrákkal letölthető innen.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1083/Elektronikus_vizkomentesito