Demain sarokcsiszoló család

A beharangozó hirdetések után sikerült végre kézbe kaparintanunk az újszerű formájú és színvilágú Demain gépek két példányát. Amint a hazai képviselettől megtudtuk, a márka létrejötte egy széleskörű piackutatás eredménye, melynek keretében arról kérdezték a felhasználókat, hogy mit nem szeretnek a sarokcsiszolókban, illetve melyek azok a vonások, melyek kedveltté tesznek más, innovációban dinamikusabb termékeket (autó, mobiltelefon). Az ausztrál fejlesztőbázis tehát a gyakorlati tapasztalatok, vélemények beépítésével a továbbfejlesztett biztonságot, ergonómiát, hatékonyságot, stílust, tartósságot és teljesítményt tűzte ki célul. Az új konstrukciók a fentiek jegyében születtek és születnek majd a jövőben is.

Az új márka első fázisa a sarokcsiszoló család megjelenése, amely 4 tagból áll. Mindegyik egykezes, 800 W-os, kialakításában és színvilágában szinte azonos. Kettőbe 115 mm-es, a másik kettőbe 125 mm-es tárcsát foghatunk, mindkét méretben van egy elektronikus védelemmel rendelkező változat is. Tesztpéldányaink közül az egyik a drágább (elegáns műanyagkofferban, 125-ös tárcsával, elektronikával), a másik a kedvezőbb árú alapváltozat volt. Képeinken leginkább a homlokrészen lévő színes kijelző lámpákról tudják megkülönböztetni őket.
A rögtön szembetűnő különbség egy klasszikus sarokcsiszolóhoz képest a pótmarkolat. A félkör alakú fogantyú valóban minden munkahelyzetben jól megfogható, nincs szükség átszerelgetésre. A sarokcsiszolót rendszerint két alapfeladatra használjuk; daraboláshoz legtöbbször függőleges síkba forgó tárcsával, csiszoláshoz pedig vízszintessel. Annak érdekében, hogy a kapcsológomb (gombok) mindig jól elérhetők legyenek, a Demain gépeken a motortest a fejrészhez képest elfordítható - akár 360 fokban is -, amire a pótfogantyú előre hajtása, és két reteszgomb oldása után van lehetőség. Nem egyszerű mozdulat, de az ember előbb-utóbb ráérez a megfelelő fogásra.
A pótmarkolat előre hajtási lehetősége azért is praktikus, mert így a gép igen stabilan letámasztható; akár asztali gépként is használható. Először ezt a funkciót gyanakodva fogadtuk, de a letámasztás tényleg annyira stabil, hogy nem kell aggódnunk; másrészt a reteszelt kapcsológomb felülre forgatható, és a gép szükség esetén egyetlen mozdulattal lekapcsolható. Rövid használat után nem is értjük, hogy ez a megoldás eddig miért nem jutott még senkinek az eszébe, rendkívül praktikus. Arra azért mindenképpen ügyeljünk, hogy ezt a fordított helyzetet csak nagy asztalfelületen, esetleg a földre rakva használjuk.
A tárcsacsere a hagyományos módon történik. Azt egy korábbi beharangozónkban tévesen írtuk, hogy a tengely elektronikusan reteszelődik ehhez. Nem, hagyományos tengelyreteszelő gomb van (meglehetősen nagy erővel kell nyomnunk, ráadásul belül üreges, így gyűrűt présel az ujjunkba), viszont a szerelőkulcs elhelyezése rendkívül szellemes. A csatlakozó zsinórra van ráapplikálva, a dugaszoló mellé, így nem lehet elveszteni, és szerszámcserénél muszáj kihúznunk a csatlakozót, ami amúgy is előírás. Ennél az apró részletnél is megfigyelhetjük a biztonságos használatra törekvést.
Kiemelkedő tulajdonsága a készüléknek a levegőátvezetéses technika, mely a gyártó tájékoztatása szerint saját, szabadalmaztatott újítás. A hűtőlevegőt a tárcsavédő bordázatán keresztül közvetlenül a vágótárcsára fújja vissza, ami nem csak arra jó, hogy elfújja a koszt a munkafelületről, hanem intenzíven hűti a munkadarabot is. Tudnunk kell, hogy különösen darabolás közben a fém könnyen felizzik, eközben anyagszerkezeti változások zajlanak le benne. Ezt a hatást, ha nem is szünteti meg teljesen az új megoldás, de mérsékli. Kellemes mellékhatásként pedig nem a kezünkre, illetve az arcunkba fújja a hűtőlevegőt.
Most pedig nézzük meg, mire is szolgál az a bizonyos elektronika, ami a két kofferes változatban található meg. Létezését az a látványos kijelző panel mutatja, amely három LED-lámpából áll. A középső nagy zöld a konnektorba bedugás után azonnal világít, és egyben biztonsági kapcsológombként funkcionál. A bekapcsoláshoz két gombot kell használnunk; a gép hasán lévő hosszú nyomógombot folyamatosan benyomva kell tartanunk, a világító zöldet pedig csak egyszer kell megérintenünk, és a gép - szép lassú felfutással - indul. Ez a megoldás a véletlen bekapcsolást hivatott meggátolni, újabb biztonsági elemként. Az elektronikával nem rendelkező két változatnál a gép a hosszú kapcsológomb megnyomásával azonnal indul - szintén lassú felfutással.
A sárga és zöld LED-ek funkciójára a leírás tanulmányozása után jöttünk rá. Mindkettő a túlterhelés megakadályozására, illetve megelőzésére szolgál. A túlságosan nagy terhelésre először a sárga LED figyelmeztet, de a gép ettől még működik tovább. Ha nem hallgatunk a jó szóra, akkor kigyullad a piros LED, és egyben kikapcsol a gép, megakadályozván a motor károsodását. Az újraindításhoz elölről kell kezdenünk a bekapcsolási műveletet.
Végül nézzük meg, milyen kategóriába soroljuk a Demain sarokcsiszolókat. A gyártó professzionális gépnek tekinti és az árak is ezt tükrözik, ami újszerűsége és szolgáltatásai alapján reálisnak tekinthető. Egy szerszámgép persze elsősorban attól professzionális, hogy a tartós, folyamatos munkát is hosszú időn keresztül képes kiszolgálni. A Demain sarokcsiszolók a Praktikerekben és a FERM nagykereskedőknél vásárolhatóak meg.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1085/Demain_sarokcsiszolo_csalad