Demain sarokcsiszoló család

A beharangozó hirdetések után sikerült végre kézbe kaparintanunk az újszerű formájú és színvilágú Demain gépek két példányát. Amint a hazai képviselettől megtudtuk, a márka létrejötte egy széleskörű piackutatás eredménye, melynek keretében arról kérdezték a felhasználókat, hogy mit nem szeretnek a sarokcsiszolókban, illetve melyek azok a vonások, melyek kedveltté tesznek más, innovációban dinamikusabb termékeket (autó, mobiltelefon). Az ausztrál fejlesztőbázis tehát a gyakorlati tapasztalatok, vélemények beépítésével a továbbfejlesztett biztonságot, ergonómiát, hatékonyságot, stílust, tartósságot és teljesítményt tűzte ki célul. Az új konstrukciók a fentiek jegyében születtek és születnek majd a jövőben is.

Az új márka első fázisa a sarokcsiszoló család megjelenése, amely 4 tagból áll. Mindegyik egykezes, 800 W-os, kialakításában és színvilágában szinte azonos. Kettőbe 115 mm-es, a másik kettőbe 125 mm-es tárcsát foghatunk, mindkét méretben van egy elektronikus védelemmel rendelkező változat is. Tesztpéldányaink közül az egyik a drágább (elegáns műanyagkofferban, 125-ös tárcsával, elektronikával), a másik a kedvezőbb árú alapváltozat volt. Képeinken leginkább a homlokrészen lévő színes kijelző lámpákról tudják megkülönböztetni őket.
A rögtön szembetűnő különbség egy klasszikus sarokcsiszolóhoz képest a pótmarkolat. A félkör alakú fogantyú valóban minden munkahelyzetben jól megfogható, nincs szükség átszerelgetésre. A sarokcsiszolót rendszerint két alapfeladatra használjuk; daraboláshoz legtöbbször függőleges síkba forgó tárcsával, csiszoláshoz pedig vízszintessel. Annak érdekében, hogy a kapcsológomb (gombok) mindig jól elérhetők legyenek, a Demain gépeken a motortest a fejrészhez képest elfordítható - akár 360 fokban is -, amire a pótfogantyú előre hajtása, és két reteszgomb oldása után van lehetőség. Nem egyszerű mozdulat, de az ember előbb-utóbb ráérez a megfelelő fogásra.
A pótmarkolat előre hajtási lehetősége azért is praktikus, mert így a gép igen stabilan letámasztható; akár asztali gépként is használható. Először ezt a funkciót gyanakodva fogadtuk, de a letámasztás tényleg annyira stabil, hogy nem kell aggódnunk; másrészt a reteszelt kapcsológomb felülre forgatható, és a gép szükség esetén egyetlen mozdulattal lekapcsolható. Rövid használat után nem is értjük, hogy ez a megoldás eddig miért nem jutott még senkinek az eszébe, rendkívül praktikus. Arra azért mindenképpen ügyeljünk, hogy ezt a fordított helyzetet csak nagy asztalfelületen, esetleg a földre rakva használjuk.
A tárcsacsere a hagyományos módon történik. Azt egy korábbi beharangozónkban tévesen írtuk, hogy a tengely elektronikusan reteszelődik ehhez. Nem, hagyományos tengelyreteszelő gomb van (meglehetősen nagy erővel kell nyomnunk, ráadásul belül üreges, így gyűrűt présel az ujjunkba), viszont a szerelőkulcs elhelyezése rendkívül szellemes. A csatlakozó zsinórra van ráapplikálva, a dugaszoló mellé, így nem lehet elveszteni, és szerszámcserénél muszáj kihúznunk a csatlakozót, ami amúgy is előírás. Ennél az apró részletnél is megfigyelhetjük a biztonságos használatra törekvést.
Kiemelkedő tulajdonsága a készüléknek a levegőátvezetéses technika, mely a gyártó tájékoztatása szerint saját, szabadalmaztatott újítás. A hűtőlevegőt a tárcsavédő bordázatán keresztül közvetlenül a vágótárcsára fújja vissza, ami nem csak arra jó, hogy elfújja a koszt a munkafelületről, hanem intenzíven hűti a munkadarabot is. Tudnunk kell, hogy különösen darabolás közben a fém könnyen felizzik, eközben anyagszerkezeti változások zajlanak le benne. Ezt a hatást, ha nem is szünteti meg teljesen az új megoldás, de mérsékli. Kellemes mellékhatásként pedig nem a kezünkre, illetve az arcunkba fújja a hűtőlevegőt.
Most pedig nézzük meg, mire is szolgál az a bizonyos elektronika, ami a két kofferes változatban található meg. Létezését az a látványos kijelző panel mutatja, amely három LED-lámpából áll. A középső nagy zöld a konnektorba bedugás után azonnal világít, és egyben biztonsági kapcsológombként funkcionál. A bekapcsoláshoz két gombot kell használnunk; a gép hasán lévő hosszú nyomógombot folyamatosan benyomva kell tartanunk, a világító zöldet pedig csak egyszer kell megérintenünk, és a gép - szép lassú felfutással - indul. Ez a megoldás a véletlen bekapcsolást hivatott meggátolni, újabb biztonsági elemként. Az elektronikával nem rendelkező két változatnál a gép a hosszú kapcsológomb megnyomásával azonnal indul - szintén lassú felfutással.
A sárga és zöld LED-ek funkciójára a leírás tanulmányozása után jöttünk rá. Mindkettő a túlterhelés megakadályozására, illetve megelőzésére szolgál. A túlságosan nagy terhelésre először a sárga LED figyelmeztet, de a gép ettől még működik tovább. Ha nem hallgatunk a jó szóra, akkor kigyullad a piros LED, és egyben kikapcsol a gép, megakadályozván a motor károsodását. Az újraindításhoz elölről kell kezdenünk a bekapcsolási műveletet.
Végül nézzük meg, milyen kategóriába soroljuk a Demain sarokcsiszolókat. A gyártó professzionális gépnek tekinti és az árak is ezt tükrözik, ami újszerűsége és szolgáltatásai alapján reálisnak tekinthető. Egy szerszámgép persze elsősorban attól professzionális, hogy a tartós, folyamatos munkát is hosszú időn keresztül képes kiszolgálni. A Demain sarokcsiszolók a Praktikerekben és a FERM nagykereskedőknél vásárolhatóak meg.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vágótárcsák sarok köszörűkhöz

Durva felületű anyagok hatékony lemunkálásához megfelelő gépek és hatékony anyaglehordást biztosító csiszolószerszámok szükségesek. Ilyen feladatokra többnyire sarokköszörűt szokás használni, mivel...


Csiszolótárcsák sarok köszörűkhöz

A sarokcsiszolókkal természetesen nemcsak daraboló munkákat lehet végezni, megfelelő tárcsák felületcsiszolásra is alkalmazhatók. A durva egyenetlenségek lecsiszolásához többnyire speciálisan...