Gombatermesztés

A gombák a legújabb rendszertan szerint nem tartoznak a növények közé. Az állatok és növények mellett az élőlények harmadik osztályát alkotják, de ettől függetlenül a zöldségek közé sorolhatjuk őket. Európában a legismertebb gombafajta a termesztett csiperke. A gomba vásárlásában a magyar lakosság rendkívül konzervatív, még a többi zöldség fogyasztási szokásaihoz képest is. A legtöbben csak a fehér termőtestű csiperkét vásárolják, ebből is csak a nagyobb méretűt keresik. A fehér csiperkén kívül más típusokra alig van kereslet, bár a kereskedők szerint egyre többen vannak, akik szívesen vásárolnák a többi gombafajtát is, de sajnos kevés elárusítóhelyen lehet hozzájutni. A gombát csak ismert helyről, magánárustól pedig csak akkor vásároljunk, ha ott van az ellenőrzésről szóló igazolás. Erre nagyon figyeljünk oda, a gombamérgezés májkárosodást, sőt halált okozhat. A csiperkén kívül laskagombával találkozhatunk leginkább.

A csiperke termesztése

A csiperkegombát mesterséges barlangpincékben termesztik. A fajták kalapméretükben és a kalap felületének simaságában térnek el egymástól. Budapesten és környékén kb. 300 000 m2 felületű mesterséges barlangpince található. Jellegzetesen magyar termesztési módja a polietilén-zsákos pincei termesztés, amely az 1980-as években alakult ki. A gomba szaporítóanyagát két nagy csíraüzem, a termesztés alapanyagát pedig hét komposztüzem biztosítja az országban.
A csiperke elhalt növényi sejtekből származó cellulóz bontásával fedezi szénhidrátszükségletét. Ezen kívül szüksége van még sok nitrogénre és egyéb ásványi anyagokra, amit a gombafonalak szívnak fel környezetükből. Táptalaja komposzt, ami nitrogén műtrágyából, érlelt szalmás trágyából és ásványi anyagokból áll. A komposztálás lényege, hogy többlépcsős hőkezeléssel megkezdődik a cellulóz lebontása és kipusztul az összes mikroorganizmus, így kiváló táptalaj keletkezik a termesztett gomba számára. A művelet végén a komposzthoz hozzákeverik a szaporítóanyagot hordozó gabonaszemeket, és megfelelő műanyag zsákokba töltik. A termesztés sikeressége a klímaszabályozáson múlik, erre speciális gombatermesztő létesítmények vannak.
A termesztés első szakasza a komposzt átszövetése a gombafonalakkal, ehhez pedig igen magas hőmérséklet és magas páratartalom szükséges. A termőtestek megjelenéséhez megint más körülmények kellenek, növekedésükhöz pedig 20-25 °C körüli hőmérséklet és 85-90% páratartalom kell, de ezen kívül sok friss levegő és teljes sötétség. A zsákok környékét meg kell locsolni egy kis vízzel, hogy átnedvesedjen, de a víz a tápközeggel ne találkozzék. Az első szedés a zsákok elhelyezése után 32-38 nappal történhet. A szedését szinte teljes sötétségben végzik, a leszedett gomba pedig nagyon kényes és érzékeny. Gyorsan kinyílik és kiszárad, ahol pedig a pára lecsapódik, ott elnyálkásodik, és ha megfogják, barna foltok lesznek a kalapján. Éppen ezért fehér cérnakesztyűvel szedik le, és kisebb dobozokba rakják. A megvásárolt gombát műanyag zacskókba visszük haza, de otthon ki kell tenni egy tálra, és csak a feldolgozás pillanatába nyúljunk hozzá.

A laskagomba termesztése

A másik nagy mennyiségben termesztett gomba a laskagomba. Számos laskafaj terem vadon. A magyar laskagomba jó beltartalmi értékeivel igen kedvelt nyugat-európában. Alacsony a kalóriatartalma, viszont igen jelentős vitaminforrás. A benne lévő ásványi anyagok közül kiemelkedik a kálium és foszfor.
A laskagomba sokkal egyszerűbben termeszthető, mint a csiperke. Nem igényel olyan gondosan összeállított komposztot, megfelelően tiszta, egyszerűen hőkezelt szalma cellulóztartalmának lebontásával építi termőtestét. A csíranövekedéshez és az átszövetéshez megfelelő körülményeket kell biztosítani. A perforált fóliába csomagolt nedves szalmán megindul az átszövés, és a szalma közben felmelegszik. Az anyagot meg kell óvni a túlmelegedéstől és a kiszáradástól. A szalma maghőmérséklete 26-28 °C, az átszövés pedig 2-3 hétig tart. A termőtestek növekedéséhez fény szükséges, és rendszeres szellőztetéssel kell csökkenteni a hőmérsékletet, de a megfelelő páratartalmat (80-90%) biztosítani kell. Általában a termőtestek 19-22 nap múlva jelennek meg.
A jelenleg forgalomban lévő hibridfajták bőtermők, gyors fejlődésűek, az átszövetés és a termőre fordítás nem igényel különösebb beavatkozást. Általában közepes méretűek és a fajták különböző színűek; világos- vagy sötétbarna, sárgás, rózsaszín, szürke. A szín árnyalata függ a megvilágítás erősségétől. Nagyon lényeges, hogy termesztéskor nem használnak vegyszereket.
Laskagombát termelhetnek farönkön is. A gombafonalakkal átszőtt rönköket árnyékos, szélvédett helyen 3/4 részig kell a földbe süllyeszteni. A rönk környékét nedvesen kell tartani, mert ez elősegíti a gombatestek kifejlődését.
A kitermelt gombát nem kell meghámozni, viszont alaposan meg kell mosni! A laska hajlamos a penészedésre és fóliába csomagolva befülledhet, megromolhat. Ha nyálkásodik és kellemetlen szagú, inkább dobjuk ki az egészet ne válogassuk!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1130/Gombatermesztes