Billentyűzet tisztítása

1A számítógép igen strapabíró szerkezet, és ha nem is gyakran, de igényel némi karbantartást. Aki azonban naponta használja, erről a munka hevében elfeledkezik. Ez különösen az egérnél és a billentyűzetnél válhat kritikussá. Az egér kitisztításának fogásait már ismertettük, most viszont a billentyűzet kitakarításának fogásait mutatjuk meg.

A hiba azzal kezdődik, hogy egy-egy billentyűt keményebben kell lenyomni. Ha az első enyhe jelzésekre nem reagálunk, megeshet, hogy pár hét múlva már alig akar néhány billentyű mozdulni, ha kissé ferde irányból hatunk rájuk. A végső stádium, amikor csak függőlegesen és erősen megütve hajlandók megmozdulni. Az ilyen billentyűzettel hibát hibára halmozhatunk, de ezért nem kell mindjárt újért rohanni a legközelebbi számítógép üzletbe. A hibát ugyanis a legtöbb esetben a por okozza. A billentyűzet szerkezete viszonylag egyszerű, ám ezt sokan nem tudják, s ezért nem mernek hozzányúlni. Ha tehát nehezen mozdulnak a billentyűk, egy alapos tisztítással újra használhatóvá tehetjük számítógépünk e fontos egységét.
Első teendő a csatlakozó kihúzása után a burkolat szétcsavarozása. A csavarok az alsó burkolat felől vannak behajtva, s jól láthatók. A felfordított billentyűzet fenéklapját rögzítő csavarokat könnyű kihajtanunk. Megeshet, hogy a középső csavarok fejét esetleg 2öntapadós címke takarja. Ezeket megnyomva észlelhetjük, és a címke anyagának eltávolítása után csavarhatók ki. A fenéklapot megmozgatva ellenőrizzük, hogy már leemelhető-e, s ha igen, fordítsuk vissza eredeti helyzetébe. A fedőlapot ezt követően óvatosan vegyük le. Ne féljünk, a billentyűk nem fognak kiesni a fedőlap fészkeiből, mindegyiket két oldalról rugalmas ék fogja meg a nyílások pereménél. A billentyűket az alattuk levő lágy gumilapból kiemelkedő kúpos részek nyomják fel alaphelyzetbe, lenyomásukkor pedig a kúpok belsejében levő gumicsapok nyomják össze a gumilap alá helyezett hajlékony műanyag fóliás nyomtatatott lapok érintkezőit. Gumilap helyett esetenként minden billentyűhöz külön gumiharang tartozik, amelyek a billentyűk speciálisan kialakított fészkébe illeszkednek, így ezeknél is elkerülhető az elmozdulás veszélye, csak minden billentyűn legyen gumiharang, illetve a tisztításkor ezeket emeljük ki a fészkükből.
A fedelet a billentyűkkel belülről és kívülről is mosogatószeres vízzel mossuk le. A billentyűk alól vízsugárral mossuk ki az összeállt "porcicákat", s egyéb szennyeződéseket, majd folyóvíz alatt alaposan öblítsük le az egész fedelet. A vizet jól rázzuk ki a mélyedésekből, majd hajszárítóval teljesen szárítsuk meg az egész fedelet, és a billentyűket. Arra ügyeljünk, hogy víz ne maradjon egyetlen rejtett zugban sem, mert az galibát okozhat. A biztonság kedvéért mosás és az intenzív, meleg levegős szárítás után a fedelet még néhány óráig hagyjuk száradni.
3 Addig a gumilapot, illetve a gumiharangokat, no meg a fenéklapot tisztítsuk meg a rárakódott portól, Az érintkező fóliákat emeljük óvatosan fel (1), majd ecsettel, esetleg vattatamponnal töröljük ki a széleken összegyűlt port, amely később érintkezési hibákat okozhat a fóliák között. A nyomtatott áramkörös fóliákat egyébként nem érdemes bántanunk. A már teljesen letisztított és száraz fedőlapon ezt követően WD-40-nel fújjuk be a nyomógombok csapos felületét és belsejét (2), majd ellenőrizzük, hogy minden gomb akadálymentesen mozog-e. A felesleges tisztító- és kenőfolyadék feleslegét töröljük le. A gumikúpok tetejét töröljük át a vattatamponnal.
Ezt követően gondosan összeillesztve, a gumilap harangjait a 4nyomógombok aljára illesztése után (3) csavarozzuk össze a fedő- és a fenéklapot. A különálló kis gumiharangokat fokozott figyelemmel illesszük a helyükre, mert ezek könnyen elmozdulhatnak, és akkor nem fog jól működni a billentyűzet. Az összeszerelt klaviatúrán minden gombot egyenként megnyomkodva ellenőrizzük, hogy elég könnyen mozog e valamennyi. Ha akadozik, a nyaka alá fújjunk kevés kenőanyagot, majd a feleslegét vattatamponnal itassuk fel (4). Végül a számítógépre csatlakoztatva is ellenőrizzünk minden billentyűt, hogy lenyomva teljesíti-e a funkcióját, nem szorul-e meg lenyomás közben. Az alapos takarítás a legtöbb esetben meghozza a várt eredményt, ám a jövőben célszerű, ha a billentyűzetet letakarva védjük az idő előtti porosodástól.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1176/Billentyuzet_tisztitasa