Billentyűzet tisztítása

1A számítógép igen strapabíró szerkezet, és ha nem is gyakran, de igényel némi karbantartást. Aki azonban naponta használja, erről a munka hevében elfeledkezik. Ez különösen az egérnél és a billentyűzetnél válhat kritikussá. Az egér kitisztításának fogásait már ismertettük, most viszont a billentyűzet kitakarításának fogásait mutatjuk meg.

A hiba azzal kezdődik, hogy egy-egy billentyűt keményebben kell lenyomni. Ha az első enyhe jelzésekre nem reagálunk, megeshet, hogy pár hét múlva már alig akar néhány billentyű mozdulni, ha kissé ferde irányból hatunk rájuk. A végső stádium, amikor csak függőlegesen és erősen megütve hajlandók megmozdulni. Az ilyen billentyűzettel hibát hibára halmozhatunk, de ezért nem kell mindjárt újért rohanni a legközelebbi számítógép üzletbe. A hibát ugyanis a legtöbb esetben a por okozza. A billentyűzet szerkezete viszonylag egyszerű, ám ezt sokan nem tudják, s ezért nem mernek hozzányúlni. Ha tehát nehezen mozdulnak a billentyűk, egy alapos tisztítással újra használhatóvá tehetjük számítógépünk e fontos egységét.
Első teendő a csatlakozó kihúzása után a burkolat szétcsavarozása. A csavarok az alsó burkolat felől vannak behajtva, s jól láthatók. A felfordított billentyűzet fenéklapját rögzítő csavarokat könnyű kihajtanunk. Megeshet, hogy a középső csavarok fejét esetleg 2öntapadós címke takarja. Ezeket megnyomva észlelhetjük, és a címke anyagának eltávolítása után csavarhatók ki. A fenéklapot megmozgatva ellenőrizzük, hogy már leemelhető-e, s ha igen, fordítsuk vissza eredeti helyzetébe. A fedőlapot ezt követően óvatosan vegyük le. Ne féljünk, a billentyűk nem fognak kiesni a fedőlap fészkeiből, mindegyiket két oldalról rugalmas ék fogja meg a nyílások pereménél. A billentyűket az alattuk levő lágy gumilapból kiemelkedő kúpos részek nyomják fel alaphelyzetbe, lenyomásukkor pedig a kúpok belsejében levő gumicsapok nyomják össze a gumilap alá helyezett hajlékony műanyag fóliás nyomtatatott lapok érintkezőit. Gumilap helyett esetenként minden billentyűhöz külön gumiharang tartozik, amelyek a billentyűk speciálisan kialakított fészkébe illeszkednek, így ezeknél is elkerülhető az elmozdulás veszélye, csak minden billentyűn legyen gumiharang, illetve a tisztításkor ezeket emeljük ki a fészkükből.
A fedelet a billentyűkkel belülről és kívülről is mosogatószeres vízzel mossuk le. A billentyűk alól vízsugárral mossuk ki az összeállt "porcicákat", s egyéb szennyeződéseket, majd folyóvíz alatt alaposan öblítsük le az egész fedelet. A vizet jól rázzuk ki a mélyedésekből, majd hajszárítóval teljesen szárítsuk meg az egész fedelet, és a billentyűket. Arra ügyeljünk, hogy víz ne maradjon egyetlen rejtett zugban sem, mert az galibát okozhat. A biztonság kedvéért mosás és az intenzív, meleg levegős szárítás után a fedelet még néhány óráig hagyjuk száradni.
3 Addig a gumilapot, illetve a gumiharangokat, no meg a fenéklapot tisztítsuk meg a rárakódott portól, Az érintkező fóliákat emeljük óvatosan fel (1), majd ecsettel, esetleg vattatamponnal töröljük ki a széleken összegyűlt port, amely később érintkezési hibákat okozhat a fóliák között. A nyomtatott áramkörös fóliákat egyébként nem érdemes bántanunk. A már teljesen letisztított és száraz fedőlapon ezt követően WD-40-nel fújjuk be a nyomógombok csapos felületét és belsejét (2), majd ellenőrizzük, hogy minden gomb akadálymentesen mozog-e. A felesleges tisztító- és kenőfolyadék feleslegét töröljük le. A gumikúpok tetejét töröljük át a vattatamponnal.
Ezt követően gondosan összeillesztve, a gumilap harangjait a 4nyomógombok aljára illesztése után (3) csavarozzuk össze a fedő- és a fenéklapot. A különálló kis gumiharangokat fokozott figyelemmel illesszük a helyükre, mert ezek könnyen elmozdulhatnak, és akkor nem fog jól működni a billentyűzet. Az összeszerelt klaviatúrán minden gombot egyenként megnyomkodva ellenőrizzük, hogy elég könnyen mozog e valamennyi. Ha akadozik, a nyaka alá fújjunk kevés kenőanyagot, majd a feleslegét vattatamponnal itassuk fel (4). Végül a számítógépre csatlakoztatva is ellenőrizzünk minden billentyűt, hogy lenyomva teljesíti-e a funkcióját, nem szorul-e meg lenyomás közben. Az alapos takarítás a legtöbb esetben meghozza a várt eredményt, ám a jövőben célszerű, ha a billentyűzetet letakarva védjük az idő előtti porosodástól.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

MissBlack avatarja

MissBlack        

Végig csináltam a leírtakat, összerakás után viszont egyetlen billentyű sem működik. A billentyűzet áramot kap, világít a num lock, illetve bekapcsilásnál fel fel villannak a diódák, viszont egyetlen karakter leütését sem érzékeli. :( Lehet ez még menthető?

Emery avatarja

Emery         biilentyűzet tisztítás

Ha a billentyűzet már reménytelen, kell egy újat venni. Sajnos az a baj, hogy fehér billentyűzethez elérhető áron már (vagy még mindig ) nem lehet hozzájutni. Mivel ilyenek nálunk nagy számban vannak otthon (20 év lerakódása) - gondolván, hogy rosszabb úgy sem lehet - az egyiket kísérletképpen mosogatógépbe raktam egy nagyon kevés, késhegynyi mosógéphez való mosóporral, és 30 fokon elmos(ogat)tam. Utána napokig hagytam állni egy vastag törölközőn (billentyűkkel lefelé), és mit ad Isten, tökéletes lett (eltűntek a zsíros ujjlenyomatok is). Ezután elmostam a többit is; jelenleg arra gondolok, hogy fehér billentyűzeteket fogok exportálni :-))

Ház homlokzatának tisztítása

Ha belegondolunk, hogy még a zárt ablakok mögötti lakásbelső is előbb-utóbb poros, piszkos, néha szennyezett lesz, akkor el lehet képzelni, hogy milyen terhelést kap házunk külső homlokzata....


Bőrbútorok kondicionálása, javítása

A természetes bőrök használata mondhatni egyidős az emberiséggel. A ruházaton kívül berendezési tárgyakon is használták. Ez napjainkig is így van, mivel az értékes, és impozáns bőrbútorok ma is...