Gyepes vízakna fedél

24A tavasz többnyire az aktuális házkörüli javítások ideje is. Felgyorsul az építkezések, külső munkák menete, és - ha tetszik, ha nem - ehhez nekünk is igazodnunk kell. Amelyik telket pl. belátható időn belül beköthetik az épülő vezetékes vízhálózatba, annak nem mindegy, hogy vízaknája hová kerül, és milyen lesz. Elkészítése a mi dolgunk, és mindenképpen a talaj szintjébe állított fedővel érdemes kialakítani. Az akna kibetonozásához a fedelének a méreteit is kell tudnunk, ezért ha készen vásárolt aknatetővel kívánjuk lezárni, akkor ezt már előre szerezzük be. Ha pedig szögacélból magunk hegesztjük össze, eleve nagyobb méretű, legalább 40x40 mm-es anyagot használjunk a keretéhez, és 5 mm-rel kisebbet a fedélkerethez. Magasságát már az akna kizsaluzásakor vegyük figyelembe, és a talajfelszíntől ennyivel alacsonyabbra kerüljön az akna elsimított beton pereme.

56 Ha az akna gyepes területre kerül, akkor kézenfekvő, hogy a teteje is gyepesíthető legyen. Beszerelésekor a füves réteget ásólapáttal bontsuk meg, a gyeptéglákat pedig helyezzük a munkaterület mellé (1). A keretet léccel szintezve állítsuk a talajjal egy szintbe (2), a kisebb szinteltéréseket betonhabarccsal töltsük ki. A keret két szemközti oldala mentén levő lefogó lyukain át készítsünk furatokat a dübelek számára (3), és ezt követően már lecsavarozhatjuk az aknafedő keretét. Ezt követően kívülről a keret oldalát körben ferdén rakjuk fel cementhabarccsal (4), majd a tetőt - felrakása után - töltsük meg porhanyós termőfölddel. A felesleget hosszú léccel húzzuk le (5), és közben ellenőrizzük, hogy a talajjal egy szintben van-e. Ha igen, a kiemelt gyeptéglákkal rakjuk szorosan körül a keretet, a fedelet pedig vessük be fűmaggal. Amennyiben az aknafedél kissé magasabbra került a kelleténél, a gyeptéglák alá szórt termőtalajjal emeljük meg a környező gyep szintjét. A kissé mélyre került aknafedőnél pedig a környező altalajból fokozatosan lapátoljuk le a felesleget, és ezt követően rakjuk le a gyeptéglákat. Az altalaj felszínét azonban minden esetben még a gyeptéglák végső lerakása előtt ajánlatos fellazítani és meglocsolni. Ha így teszünk, néhány hónap múlva az aknafedő szinte észrevétlenül simul bele a régi gyepbe (6), és amikor szükséges, az aknatető könnyen leemelhető a helyéről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vízakna, akna, gyep

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1531/Gyepes_vizakna_fedel