Gyepes vízakna fedél

24A tavasz többnyire az aktuális házkörüli javítások ideje is. Felgyorsul az építkezések, külső munkák menete, és - ha tetszik, ha nem - ehhez nekünk is igazodnunk kell. Amelyik telket pl. belátható időn belül beköthetik az épülő vezetékes vízhálózatba, annak nem mindegy, hogy vízaknája hová kerül, és milyen lesz. Elkészítése a mi dolgunk, és mindenképpen a talaj szintjébe állított fedővel érdemes kialakítani. Az akna kibetonozásához a fedelének a méreteit is kell tudnunk, ezért ha készen vásárolt aknatetővel kívánjuk lezárni, akkor ezt már előre szerezzük be. Ha pedig szögacélból magunk hegesztjük össze, eleve nagyobb méretű, legalább 40x40 mm-es anyagot használjunk a keretéhez, és 5 mm-rel kisebbet a fedélkerethez. Magasságát már az akna kizsaluzásakor vegyük figyelembe, és a talajfelszíntől ennyivel alacsonyabbra kerüljön az akna elsimított beton pereme.

56 Ha az akna gyepes területre kerül, akkor kézenfekvő, hogy a teteje is gyepesíthető legyen. Beszerelésekor a füves réteget ásólapáttal bontsuk meg, a gyeptéglákat pedig helyezzük a munkaterület mellé (1). A keretet léccel szintezve állítsuk a talajjal egy szintbe (2), a kisebb szinteltéréseket betonhabarccsal töltsük ki. A keret két szemközti oldala mentén levő lefogó lyukain át készítsünk furatokat a dübelek számára (3), és ezt követően már lecsavarozhatjuk az aknafedő keretét. Ezt követően kívülről a keret oldalát körben ferdén rakjuk fel cementhabarccsal (4), majd a tetőt - felrakása után - töltsük meg porhanyós termőfölddel. A felesleget hosszú léccel húzzuk le (5), és közben ellenőrizzük, hogy a talajjal egy szintben van-e. Ha igen, a kiemelt gyeptéglákkal rakjuk szorosan körül a keretet, a fedelet pedig vessük be fűmaggal. Amennyiben az aknafedél kissé magasabbra került a kelleténél, a gyeptéglák alá szórt termőtalajjal emeljük meg a környező gyep szintjét. A kissé mélyre került aknafedőnél pedig a környező altalajból fokozatosan lapátoljuk le a felesleget, és ezt követően rakjuk le a gyeptéglákat. Az altalaj felszínét azonban minden esetben még a gyeptéglák végső lerakása előtt ajánlatos fellazítani és meglocsolni. Ha így teszünk, néhány hónap múlva az aknafedő szinte észrevétlenül simul bele a régi gyepbe (6), és amikor szükséges, az aknatető könnyen leemelhető a helyéről.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vízakna, akna, gyep

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyepek ifjítása természetesen

Egy ház gyepfelületének megálmodásakor, mindenki golfpályaszerű, gyönyörű élénk zöld, sehol sem foltos, de gyommentes, mindig szépen alacsonyra nyírt fűről álmodik. Azután jönnek a...


A fű sem nő magától

A rendszeres fűnyírással szép és tömött lesz a gyepünk, a kaszálék eltávolítása a területről esztétikai okokból történik. Egy természetes ökoszisztémában a tápanyagok körforgása biztosított...