Új rögzítőelem

fischer lapdübel PD

2Az üreges rögzítőelemeket általában olyan falszerkezeteknél használjuk, ahol a falban lévő üregek megakadályozzák azt, hogy a csavar segítségével a terpesztő dübel nekifeszüljön a furat falának. Ezeknél az a megoldás marad, hogy a rögzítőelemet a furaton keresztül betoljuk a fal üregébe, ahol az szétnyílik, és így már nem húzható vissza. Az üreges rögzítőelemeket használjuk a lap szerkezetű falaknál (gipszkarton, különböző fa lapok, lemezek stb.) is. Ezeknél a dübel a lap hátsó falán nyílik szét, de a rögzítés elve ugyanaz. Ilyen üreges rögzítőelem olvasóink számára a jól ismert fischer NA (1), a könnyűhorog (2), vagy a fémből készült HM (3) és a különböző billenőhorgok (4).

3

A fischer legújabb fejlesztésű rögzítőeleme, a lapdübel, felépítésében nagyon hasonlít a nagyszilárdságú rögzítésekhez használt fémdübelekhez, csak ez nem fémből, hanem műanyagból (nylonból) készül (5). Rövid, hengeres szárán bordák találhatók, melyek megakadályozzák a dübel elfordulását, a dübelperem pedig azt, hogy a kötőelem becsússzon a furatba. A szárrész alatt a fémdübelekhez teljesen hasonló szárnyak találhatók, melyeket a csavar által behúzott ék feszít szét.
A felépítéséből adódóan a lapdübel súrlódással (befeszüléssel) és alakzárással (vagyis szétnyílással) is képes rögzíteni. Gipszkarton esetében a két elv együttesen érvényesül; a terpesztő szárnyak úgy nyílnak szét a fal belső oldalán, hogy az anyagba is belenyomódnak. Vékonyabb, kemény anyagoknál a kötés tisztán csak alakzárással jön létre. Kemény, tömör falazatnál ugyanaz történik, mint a nagyszilárdságú fémdübeleknél; a terpesztő szárnyak a furat falának feszülnek, és igen erős kötés jön létre (6).
A lapdübel nagy előnye más műanyagdübelekhez képest, hogy a kötés szükség esetén megbontható, a csavar akár többször is kihajtható, majd újra becsavarható. A közönséges faforgácscsavar - csak ilyennel szerelhető - speciális szerszámot nem igényel, keresztfejű csavarhúzóval használható. Ilyen lapdübelt érdemes használnunk gipszkartonhoz, faforgácslaphoz, cementlapokhoz ugyanúgy, mint a különböző üreges falszerkezetekhez. A rögzíthető tárgyak a lámpáktól a szekrénypolcokon és karnisokon át egészen a bojlerekig terjedhetnek. A terhelhetőség természetesen elsősorban a falszerkezettől függ, és arányos a dübel átmérőjével is. Jelenleg három méretben, 8, 10 és 12 mm-es átmérővel kapható.

fischer Magyarország Honlapja

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: lapdübel, dübel, csavar

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1648/fischer_lapdubel_PD