Blaupunkt újdonságok

Dinamikus célravezetés és CD-autórádió egy készülékben

A Blaupunkt által kifejlesztett új, TravelPilot DX-R70 egy rádiós navigációs rendszer. A készülékek tökéletesen beilleszthetők minden elterjedt gépkocsitípus szabványos autórádió-fiókjába, beszerelésük gyorsan és egyszerűen végrehajtható.

Az antracit árnyalatú és fehér színnel megvilágított, illetve titánezüst árnyalatú és kék-vörös színnel megvilágított előlap kimondottan elegáns megjelenést kölcsönöz a készülékeknek. A kézre álló hangerő-szabályozó forgatógomb valamint a nagy felületű kijelző bal és jobb oldalán elhelyezett, ergonómiai szempontok alapján kialakított programozható funkciógombok megkönnyítik a hozzáférést a kívánt - a kijelző mezőben jól leolvasható - funkciókhoz. A készülék előlapja egyetlen gombnyomással lenyitható, és így elérhetővé válik a műsoros vagy a navigációs CD-t tartalmazó meghajtó.
Az új TravelPilot DX-R70 célravezető egysége képes nagy pontosságú útvonal-javaslatok kialakítására, hangos kanyarodási javaslatokkal és vizuális irány-megjelenítéssel. Ezen felül a készülék a javasolt útszakaszra vonatkozó optimális útvonal kiválasztása során automatikusan figyelembe veszi a forgalom aktuális alakulását is, a megfelelő rádióállomások által díjmentesen sugárzott TMC (Traffic Message Channel) adatok alapján.
Ha a gépkocsivezető aktiválja a TMC funkciót, akkor a dinamikus rendszer kiszámítja a forgalom áramlatainak alakulását, a forgalmi dugók hosszát, valamint a potenciális alternatív útvonalakon elérhető lehetséges haladási sebességeket. Ezek alapján a TravelPilot DX-R70 navigálja a gépkocsivezetőt.
Előfordulhat, hogy a rendszer egy forgalmi dugó jól kiépített autóutakon való elkerülését részesíti előnyben, még ha ez az útvonal hosszabb is, mint ha az autós a kisebb helyi mellékutcákat használná a dugó elkerülésére. Megeshet azonban az is, hogy a rendszer inkább beküldi a járművet a nem túl jelentős forgalmi torlódásba, egyszerűen azért, mert minden lehetséges alternatíva túlságosan hosszú kerülővel és időveszteséggel járna. A navigációs egység lehetővé teszi a TMC üzenetek írott szövegként való megjelenítését a kijelzőn, valamint az autópályák és autóutak számozásának hangos megadását.
A TravelPilot DX-R70 emellett lehetőséget nyújt a kívánt útvonal egyéni módosításaira is, például egyes útszakaszok manuális kizárása formájában, vagy egy olyan menetterv-memória formájában, amely legfeljebb tíz köztes célpontot tartalmaz, amelyeket a gépkocsinak sorban érintenie kell.
A TravelPilot DX-R70 hifi autórádió is egyben. Az autórádió URH és KH hullámsávú adók vételére képes, és egy négycsatornás előerősítő-kimenettel, 4 x 35 Watt kimenő hangteljesítménnyel, valamint egy TIM (Traffic Memo) közlekedési információ-memóriával rendelkezik. Ez a funkció, amely különösen a gyakran úton levők számára hasznos, lehetőséget nyújt legfeljebb négy közlekedési hírblokk digitális tárolására, és tetszőleges időpontban, egy gombnyomással történő visszajátszására. Emellett a készülékbe be van építve az RDS adók "Műsortípus" és "Rádióújság" funkciója is. A készülékről vezérelhető ezen kívül az öt- vagy a tízlemezes CD-váltó is, alkalmas kihangosított üzemű mobiltelefon csatlakoztatására, és ezzel a korszerű autóhifi vevőkkel szemben fennálló összes követelménynek eleget tesz.
A FunLine termékcsalád harmadik generációja révén a Blaupunkt most kilenc új és vonzó külső kialakítású autóhifi vevőkészülékkel jelenik meg a piacon. A FunLine modellsorozat már előkelő helyet vívott ki magának a középkategóriájú autórádiók között. A terméksorba 5-féle CD-tuner, 3-féle kazettás készülék, valamint 2-féle CD-váltó kombináció tartozik. A FunLine sorozat összes autórádiója alapkiépítésben tartalmazza a Codem III típusú RDS-tunert, a Travelstore funkciót, egy 4x45 Watt teljesítményű végfokozatot, valamint egy négycsatornás előerősítő kimenetet. A készülékről emellett egy CD-váltó is működtethető.
A valósághű hangvisszaadást kedvelő gépkocsivezetők számára is különleges hangzásélményt nyújtanak. Egyedi hangzásképek alakíthatók ki a kiemelési szintek és a szűrő-jelleggörbék meredekségének beállítására szolgáló, digitális parametrikus ötsávos ekvalizer segítségével. A hifi-kedvelők mindazonáltal előre definiált műfajfüggő - pl. popzene, rockzene, komolyzene vagy dzsessz - szűrő-beállításokat, akusztikai beállításokat is használhatnak, amelyek a tipikus gépkocsi-fajták - mini, kombi, limuzin, kisteherautó vagy egyebek - belső teréhez illeszkednek.
Az előlap gombnyomásra csillapítottan nyílik le, és így elérhetővé válik a mögötte elhelyezett CD- vagy kazetta-meghajtó. Az előlap emellett le is vehető - ebben az árkategóriában ez egy kedvelt lopásvédelmi megoldás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1791/Dinamikus_celravezetes_es_CD_autoradio_egy_keszulekben