Blaupunkt újdonságok

Dinamikus célravezetés és CD-autórádió egy készülékben

A Blaupunkt által kifejlesztett új, TravelPilot DX-R70 egy rádiós navigációs rendszer. A készülékek tökéletesen beilleszthetők minden elterjedt gépkocsitípus szabványos autórádió-fiókjába, beszerelésük gyorsan és egyszerűen végrehajtható.

Az antracit árnyalatú és fehér színnel megvilágított, illetve titánezüst árnyalatú és kék-vörös színnel megvilágított előlap kimondottan elegáns megjelenést kölcsönöz a készülékeknek. A kézre álló hangerő-szabályozó forgatógomb valamint a nagy felületű kijelző bal és jobb oldalán elhelyezett, ergonómiai szempontok alapján kialakított programozható funkciógombok megkönnyítik a hozzáférést a kívánt - a kijelző mezőben jól leolvasható - funkciókhoz. A készülék előlapja egyetlen gombnyomással lenyitható, és így elérhetővé válik a műsoros vagy a navigációs CD-t tartalmazó meghajtó.
Az új TravelPilot DX-R70 célravezető egysége képes nagy pontosságú útvonal-javaslatok kialakítására, hangos kanyarodási javaslatokkal és vizuális irány-megjelenítéssel. Ezen felül a készülék a javasolt útszakaszra vonatkozó optimális útvonal kiválasztása során automatikusan figyelembe veszi a forgalom aktuális alakulását is, a megfelelő rádióállomások által díjmentesen sugárzott TMC (Traffic Message Channel) adatok alapján.
Ha a gépkocsivezető aktiválja a TMC funkciót, akkor a dinamikus rendszer kiszámítja a forgalom áramlatainak alakulását, a forgalmi dugók hosszát, valamint a potenciális alternatív útvonalakon elérhető lehetséges haladási sebességeket. Ezek alapján a TravelPilot DX-R70 navigálja a gépkocsivezetőt.
Előfordulhat, hogy a rendszer egy forgalmi dugó jól kiépített autóutakon való elkerülését részesíti előnyben, még ha ez az útvonal hosszabb is, mint ha az autós a kisebb helyi mellékutcákat használná a dugó elkerülésére. Megeshet azonban az is, hogy a rendszer inkább beküldi a járművet a nem túl jelentős forgalmi torlódásba, egyszerűen azért, mert minden lehetséges alternatíva túlságosan hosszú kerülővel és időveszteséggel járna. A navigációs egység lehetővé teszi a TMC üzenetek írott szövegként való megjelenítését a kijelzőn, valamint az autópályák és autóutak számozásának hangos megadását.
A TravelPilot DX-R70 emellett lehetőséget nyújt a kívánt útvonal egyéni módosításaira is, például egyes útszakaszok manuális kizárása formájában, vagy egy olyan menetterv-memória formájában, amely legfeljebb tíz köztes célpontot tartalmaz, amelyeket a gépkocsinak sorban érintenie kell.
A TravelPilot DX-R70 hifi autórádió is egyben. Az autórádió URH és KH hullámsávú adók vételére képes, és egy négycsatornás előerősítő-kimenettel, 4 x 35 Watt kimenő hangteljesítménnyel, valamint egy TIM (Traffic Memo) közlekedési információ-memóriával rendelkezik. Ez a funkció, amely különösen a gyakran úton levők számára hasznos, lehetőséget nyújt legfeljebb négy közlekedési hírblokk digitális tárolására, és tetszőleges időpontban, egy gombnyomással történő visszajátszására. Emellett a készülékbe be van építve az RDS adók "Műsortípus" és "Rádióújság" funkciója is. A készülékről vezérelhető ezen kívül az öt- vagy a tízlemezes CD-váltó is, alkalmas kihangosított üzemű mobiltelefon csatlakoztatására, és ezzel a korszerű autóhifi vevőkkel szemben fennálló összes követelménynek eleget tesz.
A FunLine termékcsalád harmadik generációja révén a Blaupunkt most kilenc új és vonzó külső kialakítású autóhifi vevőkészülékkel jelenik meg a piacon. A FunLine modellsorozat már előkelő helyet vívott ki magának a középkategóriájú autórádiók között. A terméksorba 5-féle CD-tuner, 3-féle kazettás készülék, valamint 2-féle CD-váltó kombináció tartozik. A FunLine sorozat összes autórádiója alapkiépítésben tartalmazza a Codem III típusú RDS-tunert, a Travelstore funkciót, egy 4x45 Watt teljesítményű végfokozatot, valamint egy négycsatornás előerősítő kimenetet. A készülékről emellett egy CD-váltó is működtethető.
A valósághű hangvisszaadást kedvelő gépkocsivezetők számára is különleges hangzásélményt nyújtanak. Egyedi hangzásképek alakíthatók ki a kiemelési szintek és a szűrő-jelleggörbék meredekségének beállítására szolgáló, digitális parametrikus ötsávos ekvalizer segítségével. A hifi-kedvelők mindazonáltal előre definiált műfajfüggő - pl. popzene, rockzene, komolyzene vagy dzsessz - szűrő-beállításokat, akusztikai beállításokat is használhatnak, amelyek a tipikus gépkocsi-fajták - mini, kombi, limuzin, kisteherautó vagy egyebek - belső teréhez illeszkednek.
Az előlap gombnyomásra csillapítottan nyílik le, és így elérhetővé válik a mögötte elhelyezett CD- vagy kazetta-meghajtó. Az előlap emellett le is vehető - ebben az árkategóriában ez egy kedvelt lopásvédelmi megoldás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektroszmog

Előre bocsátjuk, hogy e témában nem kívánunk eljutni a teljes igazságig, mert nem is lehet. Tudományos vagy tudományosnak tűnő tanulmányok tömkelege érhető el az interneten, kutatóintézetek...


Miért rossz az FM vétel?

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy FM adásra hangolt rádiónk vétele bizonytalan lakáson belül. Még olyan helyen is – pl. Budapest területén –, ahol nemigen lehet térerő probléma. A rossz vételt nagy...