Rostélyos szökőkút

A szobai szökőkutakat általában minden barkácsoló maga, magának készíti el. Érthető, hiszen így olcsóbb, a kis csobogó kialakítása pedig inkább kellemes szórakozás, mint munka. Különösen kedveltek a nagy folyami kavicsokkal megtöltött tálak, amelyek közepéből ömlik a kövekre a vízsugár. Az ilyen kompozíciókhoz válogatott folyami kavicsok szükségesek. Ha azonban nem akarunk belőlük egy zsáknyit hazavinnünk, akkor egy kis csalafintaságra is szükségünk van. Ha ugyanis a tálba nagy szemű, vastag huzalhálót, hegesztett fonott kerítés maradékát helyezünk, és erre a rostélyra öntjük a nagy kavicsokat, akkor kevesebb kell belőlük, s a kis szivattyú vízellátása is ideális lesz.

A rostélynak azonban elég teherbírónak kell lennie, fonott kerítésháló erre a célra nem, csak a vastagabb huzalokból kialakított, ún. haydekker jellegű drót-, vagy a hegesztett szálú kerítéshálók alkalmasak.
A huzalháló akkora legyen, hogy teljesen lefedje a tálat. A feleslegének levágásához a hálóra vastag filctollal jelöljük be a tál belső kontúrját (1), majd huzalvágóval, csípőfogóval vágjuk le a felesleges hálósarkokat (2). A rostélyt illesszük a tál belsejébe, és középen megnyomkodva hajlítsuk kissé homorúra a felületét. Így a huzalvégek a tál oldalának feszülnek, a rostély pedig kevésbé lesz elmozdulásra hajlamos. A vízpumpára csatlakoztassuk rá a hosszú vízcsövet a szórófejjel, és a köréje helyezett nagy, tisztára mosott kavicsokkal támaszszuk ki. Alulra a jellegtelenebb köveket tegyük a hálóra (3), a színesebbeket, szebbeket pedig felülre. Minden egyes kavicsot a tálba helyezése előtt alaposan mossunk tisztára, hogy a víz ne szennyeződjön, és a kövek szépsége is kiteljesedjen. A szórófejet érdemes kavicsokkal kirakott kráterrel körbevenni, hogy minél kevésbé legyen látható. Végül a tálba töltsünk annyi vizet, hogy majdnem a rostélyig érjen (4), és kapcsoljuk be a pumpát. Ha a kövekre hulló vízsugár a tálon kívülre spriccelne ki, akkor ezt a kavicsok átrendezésével küszöböljük ki. A vízpumpa így mindig bőségesen kap majd vizet, és kevés kavicsból, kőből is hangulatos szökőkút kompozíciót alakíthatunk ki.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: szökőkút

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-1849/Rostelyos_szokokUt