Halszálkakötésben rakott téglák

Magasított terasz

A Cser kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Alan és Gill Bridgewater "Téglaépítmények a kertben" című könyve. A gazdagon illusztrált kötetből bemutató gyanánt egy részletet emeltünk ki.

A szép terasz elkészülte után azonnal a kert központja: tökéletes hely a kerti grillezéshez vagy egy családi étkezéshez, valamint biztonságos játszóhely a gyerekeknek. Aki szereti a kirakósjátékot, élvezni fogja a halszálkakötés lerakását is!

A követendő minta

Ha modernebb stílust szeretnénk, pl. kő, fa vagy felületkezelt fémelemek beillesztésével megtörhetjük a burkolat régies jellegét. Magát a mintát is megváltoztathatjuk, bár néhány rakásmódnál sokkal több téglát kell darabolni az építés során, így a munka is több időt igényelhet. Ha el akarjuk kerülni a sok földmunkát, a kis támfallal körülvett magasított terasz építését válasszuk, mert ennél a terepszintben lévő terasz építéséhez képest sokkal kevesebb földet kell kitermelnünk és elszállítanunk. Mindemellett a terasz építése igen megterhelő és ráadásul költséges munka.
Mindenképpen vásároljunk hozzá minőségi téglát, és szánjunk a munkára néhány hétvégét. Az sem árt, ha akad segítségünk is. Amikor megállapítjuk a terasz végső magasságát, mindig vegyük figyelembe a meglévő bejárati küszöb- és padlószinteket, valamint a lépcsők és kerti utak magasságát is. Ha a teraszt közvetlenül a ház mellé építjük, figyeljünk arra, hogy ne takarjuk el a ház tövében lévő levegőztető, perforált téglákat. A terasz szintje a ház talajnedvesség elleni szigetelésének felső síkja alatt legalább 15 cm távolságra legyen. A burkolatnak a háztól kifelé kell lejtenie, ennek aránya legalább 2,5 cm esés/2m legyen.
Mérőszalaggal, kalapáccsal, zsinórral és kitűző karókkal tűzzük ki a terasz pontos helyét úgy, hogy körben (kivéve a fal mellett) végig hagyjunk rá 10 cm-t. Az alapterület 320 X 320 cm legyen. Ellenőrizzük, hogy a terasz valóban szabályos téglalap alakú-e. A kitűzött téglalapon belül ássunk körben 32 cm széles és 15 cm mély árkot. Terítsünk zúzott követ az árokalapba, és kőtörő kalapáccsal tömörítsük 8 cm vastagságúra.
Az árok közepébe építsünk két téglasor magas támfalat: az első téglasort helyezzük vastag habarcságyra, és hagyjunk 1 cm-es fugákat a téglák között. Ellenőrizzük, hogy a fal egyenes és vízszintes-e, vagy éppenséggel a megfelelő mértékben lejt-e a ház irányából. Hegyes kőműveskanállal fejezzük be a fugázást, ha szükséges, adjunk hozzá még habarcsot. A fugákban képezzünk kis mélyedést a felesleges habarcs lekaparásával vagy lesimításával. A második sort habarcstáskákkal (ha vannak) lefelé fektessük.
Míg a habarcs megköt a támfalban, ássuk ki a középső rész alapját is 15 cm mélységben. Terítsünk szét zúzott követ, majd kőtörő kalapáccsal törjük apróra, és tömörítsük 8 cm vastagságúra. Ezután az erre hordott sódert lapvibrátorral tömörítsük 5 cm-esre, majd erre ugyanilyen eljárással terítsünk 3 cm vastag homokágyat. Készítsünk 3 m hosszú lehúzódeszkát, amelynek mindkét oldalából vágjunk ki egy 6,5 (téglamagasság) x 12 cm-es darabot. A hosszú léchez jó, ha van segítségünk is: a deszka két végét tartva húzzuk végig azt a homokágyon úgy, hogy a lehúzódeszka végei folyamatosan érintkezzenek a szélső téglákkal.
A mélyedéseket töltsük fel homokkal, és újra tömörítsük. Húzzuk le a felesleges homokot lehúzódeszkával, majd gereblyézzük szét kb. 1,5 cm vastagságban az ömlesztett homokot. Fektessük le a téglákat halszálkamintába. Ha kész, homokkal hézagoljuk a felületet, és pl. egy szőnyegdarabot a téglára terítve menjünk át néhányszor a felületén a lapvibrátorral!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz, tégla

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-227/Magasitott_terasz