Halszálkakötésben rakott téglák

Magasított terasz

A Cser kiadó gondozásában a közelmúltban jelent meg Alan és Gill Bridgewater "Téglaépítmények a kertben" című könyve. A gazdagon illusztrált kötetből bemutató gyanánt egy részletet emeltünk ki.

A szép terasz elkészülte után azonnal a kert központja: tökéletes hely a kerti grillezéshez vagy egy családi étkezéshez, valamint biztonságos játszóhely a gyerekeknek. Aki szereti a kirakósjátékot, élvezni fogja a halszálkakötés lerakását is!

A követendő minta

Ha modernebb stílust szeretnénk, pl. kő, fa vagy felületkezelt fémelemek beillesztésével megtörhetjük a burkolat régies jellegét. Magát a mintát is megváltoztathatjuk, bár néhány rakásmódnál sokkal több téglát kell darabolni az építés során, így a munka is több időt igényelhet. Ha el akarjuk kerülni a sok földmunkát, a kis támfallal körülvett magasított terasz építését válasszuk, mert ennél a terepszintben lévő terasz építéséhez képest sokkal kevesebb földet kell kitermelnünk és elszállítanunk. Mindemellett a terasz építése igen megterhelő és ráadásul költséges munka.
Mindenképpen vásároljunk hozzá minőségi téglát, és szánjunk a munkára néhány hétvégét. Az sem árt, ha akad segítségünk is. Amikor megállapítjuk a terasz végső magasságát, mindig vegyük figyelembe a meglévő bejárati küszöb- és padlószinteket, valamint a lépcsők és kerti utak magasságát is. Ha a teraszt közvetlenül a ház mellé építjük, figyeljünk arra, hogy ne takarjuk el a ház tövében lévő levegőztető, perforált téglákat. A terasz szintje a ház talajnedvesség elleni szigetelésének felső síkja alatt legalább 15 cm távolságra legyen. A burkolatnak a háztól kifelé kell lejtenie, ennek aránya legalább 2,5 cm esés/2m legyen.
Mérőszalaggal, kalapáccsal, zsinórral és kitűző karókkal tűzzük ki a terasz pontos helyét úgy, hogy körben (kivéve a fal mellett) végig hagyjunk rá 10 cm-t. Az alapterület 320 X 320 cm legyen. Ellenőrizzük, hogy a terasz valóban szabályos téglalap alakú-e. A kitűzött téglalapon belül ássunk körben 32 cm széles és 15 cm mély árkot. Terítsünk zúzott követ az árokalapba, és kőtörő kalapáccsal tömörítsük 8 cm vastagságúra.
Az árok közepébe építsünk két téglasor magas támfalat: az első téglasort helyezzük vastag habarcságyra, és hagyjunk 1 cm-es fugákat a téglák között. Ellenőrizzük, hogy a fal egyenes és vízszintes-e, vagy éppenséggel a megfelelő mértékben lejt-e a ház irányából. Hegyes kőműveskanállal fejezzük be a fugázást, ha szükséges, adjunk hozzá még habarcsot. A fugákban képezzünk kis mélyedést a felesleges habarcs lekaparásával vagy lesimításával. A második sort habarcstáskákkal (ha vannak) lefelé fektessük.
Míg a habarcs megköt a támfalban, ássuk ki a középső rész alapját is 15 cm mélységben. Terítsünk szét zúzott követ, majd kőtörő kalapáccsal törjük apróra, és tömörítsük 8 cm vastagságúra. Ezután az erre hordott sódert lapvibrátorral tömörítsük 5 cm-esre, majd erre ugyanilyen eljárással terítsünk 3 cm vastag homokágyat. Készítsünk 3 m hosszú lehúzódeszkát, amelynek mindkét oldalából vágjunk ki egy 6,5 (téglamagasság) x 12 cm-es darabot. A hosszú léchez jó, ha van segítségünk is: a deszka két végét tartva húzzuk végig azt a homokágyon úgy, hogy a lehúzódeszka végei folyamatosan érintkezzenek a szélső téglákkal.
A mélyedéseket töltsük fel homokkal, és újra tömörítsük. Húzzuk le a felesleges homokot lehúzódeszkával, majd gereblyézzük szét kb. 1,5 cm vastagságban az ömlesztett homokot. Fektessük le a téglákat halszálkamintába. Ha kész, homokkal hézagoljuk a felületet, és pl. egy szőnyegdarabot a téglára terítve menjünk át néhányszor a felületén a lapvibrátorral!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: terasz, tégla

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Teraszbeépítés ponyvával

A hűvös, nyirkos ősz hamar emlékeztet bennünket arra, hogy a nyáron olyan kedvelt teraszunkat néhány hónapig csak ritkán tudjuk majd használni. De van lehetőség arra, hogy meghosszabbítsuk az...


Polikarbonát (PC) lemezek

Ez az alapanyag nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkező szerves műanyag. Általában tömör és üregkamrás táblákban gyártják. Kiváló fényáteresztése és átláthatósága miatt gyakran az üveget...