Kéménytisztítás, bélelés

Ez a kérdés különös képen a családi és vidéki házakban lakókat foglalkoztatja, illetve érinti, mivel a probléma már többször előtérbe került, egy-egy baleset, füstmérgezés alkalmával.

Családi házak esetében a tulajdonos az üzemeltető, neki kell gondoskodnia az üzemképes, megfelelő belső méretű kéményről és annak rendszeres karbantartásáról. A kéményméretnek igazodni kell a tüzelőberendezés teljesítményéhez. Kis kazánok esetén, egy átlagos méretű családi háznál, ez a méret 200x200 mm-es belső kéményméretnek felel meg. Kandalló vagy nagyobb fűtőberendezés esetén 200x300 mm vagy 400x400 mm szelvényméret szükséges. A kémény méretét szabvány határozza meg, ettől eltérni nem lehet. Régen a kéményeket, de még manapság is fagyálló, klinker téglából falazták, belül és kívül gondosan bevakolták. Az így elkészített kémények hosszú ideig nem igényeltek karbantartást, az időnkénti tisztításon kívül. Tömören zártak, az égéstermékek eltávoztak a kéményen keresztül.
Az új tervezésű épületeknél már a tervezés fázisában a tervező eldönti a kémények méreteit, keresztmetszeteit az épületgépész ajánlása alapján. A kémények falazó elemekből készülnek és a béléscsöveket, már eleve befalazzák a kéményekbe.

Kémények tisztítása, bélelése

Családi házak esetében a kéményseprő-ipari vállalat szakemberei rendszeresen elvégezik a kémények ellenőrzését és tisztítását, de a tulajdonosnak sem árt ezt ellenőrizni. A kéményeken mindig található kéményajtó a tisztíthatóság érdekében. A kéményajtó környezetét gondosan takarjuk le papírral, mielőtt kinyitjuk, mert nyitáskor kifolyik a korom. Helyezzük üzemen kívül a tüzelőberendezést, majd távolítsuk el az ajtókat. Ha a huzata megfelelő, a kéménybe behelyezett égő papír lobbanásszerűen hirtelen elég. Ha ez nem történik meg, tisztítani kell a kéményt.
Nagyon óvatosan kevés száraz fával, papírral gyújtsunk be a kéménybe, de vigyázzunk, nehogy kéménytüzet okozzunk. A meleg hatására a kémény falára lerakódott korom elég és eltávozik a kéményből. Ha mód van rá, kefével dörzsöljük át a kémény belső részét, és a lehulló kormot takarítsuk össze. Cserépkályhák, kandallók tisztítását bízzuk szakemberre, mert az komolyabb szakértelmet igényel. A csempék közötti fugákat és a kályha tetejét, minden fűtési idény előtt vizsgáljuk, meg, és ha szükséges, agyaggal fugázzuk ki.
Más a helyzet, ha a tisztítást korszerű eszközökkel szakember végzi, és huzatmérővel ellenőrzi a kéményt. A megmért kéményhuzatból következtetni lehet a kémény állapotára. A jó állapotú kémény - magasságtól függően - családi házak esetében 2-5 vízoszlop-milliméter huzattal rendelkezik. Ha kéményseprő az ellenőrzés alkalmával azt tapasztalja, hogy a füstgáz a szobában is érezhető, a kémény már nem biztonságos. A kémény javítása vagy bélelése nem halasztható tovább.
Mindenképpen bélelni kell a kéményt gázüzemű tüzelőberendezés üzembe helyezése előtt. A kibélelt kémény alkalmasságáról a Kéményseprőipari Kft., mint szakhatóság, vagy annak helyszerinti illetékes megbízottja írásban nyilatkozik. Amennyiben a kémény megfelel, kiadja a tüzelőberendezés üzembe helyezési, illetve használatba vételi engedélyét.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kémény, tisztítás

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-231/Kemenytisztitas__beleles