Kéménytisztítás, bélelés

Ez a kérdés különös képen a családi és vidéki házakban lakókat foglalkoztatja, illetve érinti, mivel a probléma már többször előtérbe került, egy-egy baleset, füstmérgezés alkalmával.

Családi házak esetében a tulajdonos az üzemeltető, neki kell gondoskodnia az üzemképes, megfelelő belső méretű kéményről és annak rendszeres karbantartásáról. A kéményméretnek igazodni kell a tüzelőberendezés teljesítményéhez. Kis kazánok esetén, egy átlagos méretű családi háznál, ez a méret 200x200 mm-es belső kéményméretnek felel meg. Kandalló vagy nagyobb fűtőberendezés esetén 200x300 mm vagy 400x400 mm szelvényméret szükséges. A kémény méretét szabvány határozza meg, ettől eltérni nem lehet. Régen a kéményeket, de még manapság is fagyálló, klinker téglából falazták, belül és kívül gondosan bevakolták. Az így elkészített kémények hosszú ideig nem igényeltek karbantartást, az időnkénti tisztításon kívül. Tömören zártak, az égéstermékek eltávoztak a kéményen keresztül.
Az új tervezésű épületeknél már a tervezés fázisában a tervező eldönti a kémények méreteit, keresztmetszeteit az épületgépész ajánlása alapján. A kémények falazó elemekből készülnek és a béléscsöveket, már eleve befalazzák a kéményekbe.

Kémények tisztítása, bélelése

Családi házak esetében a kéményseprő-ipari vállalat szakemberei rendszeresen elvégezik a kémények ellenőrzését és tisztítását, de a tulajdonosnak sem árt ezt ellenőrizni. A kéményeken mindig található kéményajtó a tisztíthatóság érdekében. A kéményajtó környezetét gondosan takarjuk le papírral, mielőtt kinyitjuk, mert nyitáskor kifolyik a korom. Helyezzük üzemen kívül a tüzelőberendezést, majd távolítsuk el az ajtókat. Ha a huzata megfelelő, a kéménybe behelyezett égő papír lobbanásszerűen hirtelen elég. Ha ez nem történik meg, tisztítani kell a kéményt.
Nagyon óvatosan kevés száraz fával, papírral gyújtsunk be a kéménybe, de vigyázzunk, nehogy kéménytüzet okozzunk. A meleg hatására a kémény falára lerakódott korom elég és eltávozik a kéményből. Ha mód van rá, kefével dörzsöljük át a kémény belső részét, és a lehulló kormot takarítsuk össze. Cserépkályhák, kandallók tisztítását bízzuk szakemberre, mert az komolyabb szakértelmet igényel. A csempék közötti fugákat és a kályha tetejét, minden fűtési idény előtt vizsgáljuk, meg, és ha szükséges, agyaggal fugázzuk ki.
Más a helyzet, ha a tisztítást korszerű eszközökkel szakember végzi, és huzatmérővel ellenőrzi a kéményt. A megmért kéményhuzatból következtetni lehet a kémény állapotára. A jó állapotú kémény - magasságtól függően - családi házak esetében 2-5 vízoszlop-milliméter huzattal rendelkezik. Ha kéményseprő az ellenőrzés alkalmával azt tapasztalja, hogy a füstgáz a szobában is érezhető, a kémény már nem biztonságos. A kémény javítása vagy bélelése nem halasztható tovább.
Mindenképpen bélelni kell a kéményt gázüzemű tüzelőberendezés üzembe helyezése előtt. A kibélelt kémény alkalmasságáról a Kéményseprőipari Kft., mint szakhatóság, vagy annak helyszerinti illetékes megbízottja írásban nyilatkozik. Amennyiben a kémény megfelel, kiadja a tüzelőberendezés üzembe helyezési, illetve használatba vételi engedélyét.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kémény, tisztítás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Végleg eltörölték a családi házak kötelező kéményellenőrzését

Az Országgyűlés 2017. október 17-én megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a...


Régi, jó kémény

Egy régi kémény olyan technológiával épült, ami kizárja, hogy eredeti állapotában mai, korszerű gázfűtő berendezéshez használni lehessen. Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy egy fatüzelésű...