DVD a számítógépben A DVD-ROM

A DVD-ROM olvasó olyan számítógépbe építhető készülék, amely külsőre megtévesztésig hasonlít egy CD-ROM olvasóra, de nem csupán a megszokott CD formátumokat, CD-ROM, CD-ROM XA, CD-DA, CD-I, Photo-CD stb. képes olvasni, hanem DVD-ROM, DVD-Video lemezeket is. A második generációs DVD olvasókkal az írható CD-re (CD-R) tárolt adatok is elérhetőek, amelyekkel az első DVD-ROM-ok nem tudtak megbirkózni. Látható, hogy a DVD-ROM felülről kompatíbilis a CD-ROM-mal, és a jövőben valószínűleg át is fogja venni annak helyét.

A multimédia alkalmazások falják a megabájtokat, és a nem is olyan régen még csodának számító CD-ROM 650 megabájtos kapacitása is kevésnek bizonyul. Az egyoldalas, egyrétegű DVD-ROM 4,7 gigabájt tárolására képes, de ez még fokozható, mert a DVD-re két réteg helyezhető el, és a CD-ROM-mal ellentétben két oldalon. Így összesen több mint 17 gigabájt tárolható egy lemezen, ami a CD-ROM kapacitásának kb. a 27-szerese! Ez talán még igen soknak tűnik, de nem is olyan régen a 360 kilobájtos floppik korában a 20 megabájtos winchester is végtelen nagynak tűnt.

DVD-Video a számítógéppel Az otthoni számítógépekben kizárólag adattárolóként a DVD-ROM ma még feleslegesnek tűnhet, azonban ha valaki érdeklődik a DVD-Video iránt, a DVD-ROM beépítése kedvező megoldásnak látszik. Ennek alapfeltétele, egy gyors Pentium (lehetőleg MMX) processzoros gép, amit kibővíthetünk a DVD lejátszásához szükséges eszközökkel. Ennek legegyszerűbb módja egy ún. DVD bővítőkészlet beszerzése. Egy ilyen készlet alapelemei: a DVD-olvasó, egy MPEG-2 dekóder kártya és egy DVD videolejátszó program. (Esetleg tartalmazhat hangkártyát, illetve az MPEG-2 dekóderrel biztosan együtt működő videokártyát is, vagy a kényelem fokozására infravörös távirányítót.) Természetesen ezek az elemek külön-külön is beszerezhetőek, de ilyenkor mindig meg kell győződni arról, hogy az eszközök képesek-e együttes működésre! Az MPEG-2 dekóderek kiépítettsége is különböző, ami természetesen az árban is tükröződik. A legegyszerűbbek csak azt teszik lehetővé, hogy a filmet a számítógép monitorán nézzük, és a hangot is a számítógép hangkártyája szolgáltatja. Egy jobban kiépített kártyán már találunk videokimenetet (PAL, NTSC és/vagy S-VHS), mely által számítógépes DVD lejátszónkat a televíziókészülékhez köthetjük, valamint AC-3 kódolású digitális hangkimenetet, amely az 5.1 csatornás Dolby Digital hang megszólaltatását teszi lehetővé. Természetesen ehhez egy AC-3 dekóderre és megfelelő erősítőre is szükség van. A legfejlettebb kártyák tartalmazzák az AC-3 dekódert is, így ennek hangfrekvenciás kimenetei közvetlenül kapcsolhatóak a surround erősítő bemeneteire. A videolejátszó program szorosan kapcsolódik az MPEG-2 dekóderhez. Ez a szoftver egy asztali DVD-lejátszó kezelőszerveit varázsolja a képernyőre, és segítségével minden szolgáltatás elérhető, amit egy asztali lejátszó nyújthat.

A Kronos Trade Kft. jóvoltából a gyakorlatban is lehetőségünk volt egy DVD bővítőkészlet kipróbálására, amely (kedvező ára miatt is) egy közepes árkategóriájú gépben helyettesítheti a CD-ROM olvasót. A készlet Hitachi GD-2000 DVD meghajtója meglehetősen gyors CD-ROM olvasónak bizonyult és egyetlen CD olvasása sem okozott problémát. A készlet másik fő eleme, a Prisma MM01 MPEG-2 dekóder a legegyszerűbb kiépítésű kártyákat képviseli. A hozzá kapott program segítségével a számítógép monitorán nézhetjük a filmeket, a hangot a számítógép hangkártyáján keresztül szólaltathatjuk meg. A tv-készülék csatlakoztatására nincs lehetőség, és a Dolby Digital hangról is le kell mondanunk. A kártyát szalagkábel kapcsolja össze a számítógép videokártyájával. Arra azonban mindenképp oda kell figyelni, hogy ez az MPEG-2 kártya kizárólag az ATI és az S3-as videokártyákat támogatja, különben gondjaink lesznek a beépítés során. A hardver és a programok telepítése egyébként egyszerű. A WINDOWS 95 a DVD meghajtót felismeri. Az MPEG-2 dekódert ismeretlen multimédia eszközként jelzi. A szükséges meghajtó- és kezelőprogramokat a készletben található lemezekről kell telepíteni, és ezek után nincs más hátra, mint élvezni a DVD nyújtotta lehetőségeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Tary Zsolt

Címkék: dvd

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2375/DVD_a_szamitogepben_A_DVD_ROM_