DVD a számítógépben A DVD-ROM

A DVD-ROM olvasó olyan számítógépbe építhető készülék, amely külsőre megtévesztésig hasonlít egy CD-ROM olvasóra, de nem csupán a megszokott CD formátumokat, CD-ROM, CD-ROM XA, CD-DA, CD-I, Photo-CD stb. képes olvasni, hanem DVD-ROM, DVD-Video lemezeket is. A második generációs DVD olvasókkal az írható CD-re (CD-R) tárolt adatok is elérhetőek, amelyekkel az első DVD-ROM-ok nem tudtak megbirkózni. Látható, hogy a DVD-ROM felülről kompatíbilis a CD-ROM-mal, és a jövőben valószínűleg át is fogja venni annak helyét.

A multimédia alkalmazások falják a megabájtokat, és a nem is olyan régen még csodának számító CD-ROM 650 megabájtos kapacitása is kevésnek bizonyul. Az egyoldalas, egyrétegű DVD-ROM 4,7 gigabájt tárolására képes, de ez még fokozható, mert a DVD-re két réteg helyezhető el, és a CD-ROM-mal ellentétben két oldalon. Így összesen több mint 17 gigabájt tárolható egy lemezen, ami a CD-ROM kapacitásának kb. a 27-szerese! Ez talán még igen soknak tűnik, de nem is olyan régen a 360 kilobájtos floppik korában a 20 megabájtos winchester is végtelen nagynak tűnt.

DVD-Video a számítógéppel Az otthoni számítógépekben kizárólag adattárolóként a DVD-ROM ma még feleslegesnek tűnhet, azonban ha valaki érdeklődik a DVD-Video iránt, a DVD-ROM beépítése kedvező megoldásnak látszik. Ennek alapfeltétele, egy gyors Pentium (lehetőleg MMX) processzoros gép, amit kibővíthetünk a DVD lejátszásához szükséges eszközökkel. Ennek legegyszerűbb módja egy ún. DVD bővítőkészlet beszerzése. Egy ilyen készlet alapelemei: a DVD-olvasó, egy MPEG-2 dekóder kártya és egy DVD videolejátszó program. (Esetleg tartalmazhat hangkártyát, illetve az MPEG-2 dekóderrel biztosan együtt működő videokártyát is, vagy a kényelem fokozására infravörös távirányítót.) Természetesen ezek az elemek külön-külön is beszerezhetőek, de ilyenkor mindig meg kell győződni arról, hogy az eszközök képesek-e együttes működésre! Az MPEG-2 dekóderek kiépítettsége is különböző, ami természetesen az árban is tükröződik. A legegyszerűbbek csak azt teszik lehetővé, hogy a filmet a számítógép monitorán nézzük, és a hangot is a számítógép hangkártyája szolgáltatja. Egy jobban kiépített kártyán már találunk videokimenetet (PAL, NTSC és/vagy S-VHS), mely által számítógépes DVD lejátszónkat a televíziókészülékhez köthetjük, valamint AC-3 kódolású digitális hangkimenetet, amely az 5.1 csatornás Dolby Digital hang megszólaltatását teszi lehetővé. Természetesen ehhez egy AC-3 dekóderre és megfelelő erősítőre is szükség van. A legfejlettebb kártyák tartalmazzák az AC-3 dekódert is, így ennek hangfrekvenciás kimenetei közvetlenül kapcsolhatóak a surround erősítő bemeneteire. A videolejátszó program szorosan kapcsolódik az MPEG-2 dekóderhez. Ez a szoftver egy asztali DVD-lejátszó kezelőszerveit varázsolja a képernyőre, és segítségével minden szolgáltatás elérhető, amit egy asztali lejátszó nyújthat.

A Kronos Trade Kft. jóvoltából a gyakorlatban is lehetőségünk volt egy DVD bővítőkészlet kipróbálására, amely (kedvező ára miatt is) egy közepes árkategóriájú gépben helyettesítheti a CD-ROM olvasót. A készlet Hitachi GD-2000 DVD meghajtója meglehetősen gyors CD-ROM olvasónak bizonyult és egyetlen CD olvasása sem okozott problémát. A készlet másik fő eleme, a Prisma MM01 MPEG-2 dekóder a legegyszerűbb kiépítésű kártyákat képviseli. A hozzá kapott program segítségével a számítógép monitorán nézhetjük a filmeket, a hangot a számítógép hangkártyáján keresztül szólaltathatjuk meg. A tv-készülék csatlakoztatására nincs lehetőség, és a Dolby Digital hangról is le kell mondanunk. A kártyát szalagkábel kapcsolja össze a számítógép videokártyájával. Arra azonban mindenképp oda kell figyelni, hogy ez az MPEG-2 kártya kizárólag az ATI és az S3-as videokártyákat támogatja, különben gondjaink lesznek a beépítés során. A hardver és a programok telepítése egyébként egyszerű. A WINDOWS 95 a DVD meghajtót felismeri. Az MPEG-2 dekódert ismeretlen multimédia eszközként jelzi. A szükséges meghajtó- és kezelőprogramokat a készletben található lemezekről kell telepíteni, és ezek után nincs más hátra, mint élvezni a DVD nyújtotta lehetőségeket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Tary Zsolt

Címkék: dvd

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Markov avatarja

Markov         Dvd film kiírása

Miután kijelölted a videókat, amiket ki akarsz írni, számíts rá, hogy eldolgozgat vele a program egy darabig, amíg átkonvertálja arra formátumra (mpeg), amit kiír a DVD-re. Kivéve, ha már eleve mpeg-et adsz meg, akkor lehet nem csinálja.
A másik, hogy a minősége javulni biztos nem fog. Ezért ha olyan asztalid van, ami alapból lejátszik pl. DivX-et, akkor már lehet érdemesebb abban kiírni.

üdv
M

joco0907 avatarja

joco0907         Válasz

Köszönöm majd megpróbálom.

Markov avatarja

Markov         Film kiírása

Ha olyan DVD-t akarsz írni, amit utána le lehet játszani egy asztali DVD-ben, akkor egy speciális formátumban kell kiírni. Ehhez legegyszerűbb egy spéci programot használni (pl. Nero, és utána DVD-ROM helyett kiválasztani a DVD/Video típust... Utána engedi összeválogatni a videófájlokat, amiket ki akarsz írni, pl. avi, mpeg)

joco0907 avatarja

joco0907         Kérdés

A DVD iróval mindent lehet csinálni csak filmet irni nem!Szöveget ír!képet ír! Beolvas! De ki nem ír! Ilyenkor mi van?

Autós kiegészítők

Sok olyan apróbb eszközt lehet kapni, melyek autós utazáskor megkönnyítik a dolgunkat. Vannak köztük praktikus eszközök, mások csak a kényelmesebb utazást szolgálják, melyek egy hosszabb út...