Könnyen kihúzhatók és maguktól záródnak

Korszerű fiókok, tárolók

Bútoraink fiókjai a korukra és a kivitelükre jellemző módon működnek. Az "idősebb generációsak" még akadoznak, néha nehezen nyithatók, és az egymáson csúszó fiókvezetékek kopása miatt mozgatásuk közben meg is szorulhatnak. Ezt a hibát a görgős fiókvezetékek már kiküszöbölték, sőt esetenként e szerelvények már nem is láthatók. A másik jelentős változást a fióktestek optimális kihasználását elősegítő oldalmagasító és rekeszhelyettesítő rácsok jelentetik. Szerencsés esetben ezeket még az élemedettebb korú bútorok fiókjainál is érdemes alkalmazni, ám az új fiókok kialakításakor mindenképen a legcélszerűbb használatot biztosító fiókszerelvényeket ajánlatos használni.

Görgőkön és golyósorokon gördülnek

A fiókok fontos része a megvezetésüket és mozgatásukat biztosító fiókcsúszó. Ezeknél a szekrénykáva és a fióktest oldala mellett a különféle csúszó változatoknál más és más távolságtartás szükséges.
Nem árt tudni azt sem, hogy a fiókcsúszók alapvetően kétfélék, részlegesen-, vagy teljesen kihúzhatók. A két változat között az a különbség, hogy az előbbit csak részben, a fiók mélységének kb. 4/5-ig, míg a másikat a teljes mélységéig ki lehet húzni. A részlegesen kihúzható fiókcsúszók egy-, a teljesen kihúzhatók pedig két pályásak, azaz két görgő, vagy golyósorosak. A fiókkáva és a korpusz belmérete közötti távolság a görgős kivitelűeknél oldalanként azonos, általában 12,5 mm. Mindkettő önbehúzó, ami annyit jelent, hogy a betolás utolsó szakszán a fiók az előlap ütközéséig magától a helyére csúszik.
Az ilyen fiókcsúszóknak a terhelhetősége 25-30 kg között van, és általában a fiókoldalak alsó élére kell a mozgó csúszkát felcsavarozni. Ezekhez kompletten kialakított fiókkávákat kell készíteni, amelyek könnyen kiemelhetők a kávaoldalak belsejébe csavarozott vezetékelemekről.
A görgős- és golyós fiókcsúszók között csupán annyi a különbség, hogy az utóbbiak a régebbi fiókok oldalába mart, megfelelő méretű horonyba is beszerelhetők. Rögzítésük azonban bonyolultabb a görgős változatoknál. A korpusz belmérete és a fiókoldala között szerencsés esetben csupán 2,5-3 mm távolság is elégséges, ha a vezetőhornyok egyébként 7 mm mélységűek és legalább 17 mm szélesek. A teljesen kihúzható változatoknál ez a távolság oldalankét 13 mm-re növekszik a második csúszósín és az ahhoz tartozó golyósor miatt.

Fém fiókoldalak görgős vezetővel

A nagyobb, 30 kg terhelhetőségű fiókokhoz célszerűbb görgős megvezetésű fém fiókoldalakat alkalmazni. Ebben az esetben a fiók elől- és hátlapját a fémoldalakra csavarozható szerelvény segítségével lehet rögzíteni, a fenéklapot pedig az oldalak peremére csavarozhatók. Az oldalak magassága gyártmánytól függően változó méretű, de magasságuk általában 53-150 mm közötti. Az oldalak hossza pedig 275-550 mm között, többnyire 50 mm-enként változó.

Oldalakba rejtett fiókcsúszók

E változatnál a csúszókat a fém fiókoldalak teljesen eltakarják, és teljesen kihúzható, igényes kivitelű és hidraulikusan csillapított működésű fiókok kialakítását teszik lehetővé. Az elő- és hátlapok rögzítő elemei nem láthatók, és a fenéklap beütéssel is szerelhető. A praktikus tárolóhelyek kialakítását a kiegészítők széles választéka, pl. oldalmagasító rúdrendszer, osztóbetétek és különféle tálcák biztosítják. E fiókrendszer oldalelemei 450-550 mm hosszúságúak, 40kg teherbírásúak és garantáltan hosszú élettartamúak.

Kihúzható rácsos konyhai tárolók

Bár a fiókok bármely lakótér berendezési tárgyainak fontos részei, a konyhában szinte nélkülözhetetlenek. A szokásos zárt kávás kivitelűek mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a szekrényből kihúzható, króm bevonatú fémrácsos kosarak, tálcák, és polcrendszerek. Ezeket esetenként akár a frontlapra is fel lehet szerelni, és a keskeny helyek kihasználását is lehetővé teszik.
Célszerű készen beszerezni őket, és így csak a helyükre szerelésüket kell megoldani. Természetesen könnyű mozgatást biztosító golyós fiókvezetőkkel látták el őket, és különféle méretű változatokban vásárolhatók meg a bútorszerelvényeket árusító szakboltokban. Beszerelésükhöz különösebb szakértelem nem szükséges, csupán pontos munka. Alkalmazásukkal egyszerűen korszerűsíthetők a régebbi konyhabútorok is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2408/Korszeru_fiokok__tarolok