Más célokra is jól használhatók

AL-KO fűnyíró traktorok

Akinek nagyobb gyepfelületről kell gondoskodnia, annak sem okvetlenül nehezebb az élete. Sőt...az AL-KO széles traktorválasztéka tökéletesen alkalmazkodik már 500 m2 felett minden gyepterülethez. A traktorok között is megtalálhatók az oldalkidobós és fűgyűjtős modellek egyaránt, és egyes típusok még mulcsozni is képesek, de nézzük sorra.

Az AL-KO traktorok felépítésükben eltérnek a kereskedelemben kapható hasonló termékektől. Masszív erős csővázra szerelt erőt, nyomatékot adó, valamint tartó és felvevő elemekre szerelt csinos műanyag borításuk egy neves olasz formatervező stúdió jól sikerült produktuma.
A traktoroknál - mint a fűnyíróknál - el kell dönteni vásárlás előtt, hogy csak oldalkidobóval vagy füvet gyűjtve is akarjuk használni. A későbbi átalakítás rendkívül bonyolult és költséges. Az oldalkidobós mulcsozni is képes fűnyíró traktorokat elsősorban nagyon nagy területekre, rétekre, kaszálókra javasoljuk, ahol a levágott fű összegyűjtése nem feladat. Oldalkidobós traktorokat 13 és 15 lóerős motorokkal, 82 cm és 102 cm vágószélességgel gyártanak.
A fűgyűjtős traktorok 82, 92 és 102 cm-es vágószélességgel készülnek, ez utóbbi két vágószélességnél már két kés szolgál a fű nyírására. Két kés esetén a vágószerkezet ferdén kerül felszerelésre, így bár a kések nem érik el egymást, mégis tiszta vágásképet biztosítanak még a kanyarokban is. Ezt régebben sokkal bonyolultabban, a kések szinkronizálásával oldották meg.
E traktorok fűgyűjtői 200-300 literesek, így kiürítésük komoly fizikai erőt igényel - de nem a kezelőtől. Míg az egyszerűbb típusok fűgyűjtőit teleszkópos karral oldották meg, a középkategória nagy puttonyát már gázrugó segíti emelni, a prémium kategóriában pedig a gyűjtő ürítése már motorizált, gombnyomásra történik.
Nagyon lényegesen befolyásolja a gazdaságosságot és kényelmet a traktorra szerelt sebességváltó. A legegyszerűbb típusok 5 előre és 1 hátrameneti fokozattal rendelkeznek. A gazdagabb felszerelés már fokozat nélküli hidrosztatikus váltót tartalmaz, a legújabb trend szerint pedig ez a hidrosztatikus váltó már lábpedállal kezelhető. A traktor vezetése leegyszerűsödött, az automataváltós autókhoz hasonlatos.
A traktorok nem egyszezonos gépek. Gazdag kiegészítő tartozék választék segít abban, hogy egész évben használhatók legyenek. A pótkocsi 3 évszakos, a hótoló lap télen, a forgatott seprű három évszakban a nagy felületek tisztán tartásában, a széles henger gyeptelepítéskor van segítségünkre. Hótoló használatakor figyelembe kell venni, hogy a traktorokon gyepkímélő gumiabroncsok vannak, amik a hóban nem képesek jelentős nyomatékot a talajra vinni, így a hólánc használata nélkül nem sikeres a próbálkozás.
Az AL-KO a barkács áruházak számára készített típusokat fekete-ezüst-piros színben gyártja, míg a szakkereskedések gépeinél a piros szín a domináns. A meghajtó motorok között Briggs&Stratton, Honda, Kawasaki és professzionális célokra Kohler hajtóműveket is találunk.
A traktorok korszerű és biztonságos gépek, mindazonáltal a közúti forgalomban nem vehetnek részt. Szállításukhoz utánfutót kell igénybe venni, amelyre való fel- és lehajtáshoz viszont egyszerű, könnyű, hajlított rámpákat ajánl az AL-KO, így egy személy is megoldhatja a távolabbi fűnyírási feladatokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2492/AL_KO_funyiro_traktorok