Más célokra is jól használhatók

AL-KO fűnyíró traktorok

Akinek nagyobb gyepfelületről kell gondoskodnia, annak sem okvetlenül nehezebb az élete. Sőt...az AL-KO széles traktorválasztéka tökéletesen alkalmazkodik már 500 m2 felett minden gyepterülethez. A traktorok között is megtalálhatók az oldalkidobós és fűgyűjtős modellek egyaránt, és egyes típusok még mulcsozni is képesek, de nézzük sorra.

Az AL-KO traktorok felépítésükben eltérnek a kereskedelemben kapható hasonló termékektől. Masszív erős csővázra szerelt erőt, nyomatékot adó, valamint tartó és felvevő elemekre szerelt csinos műanyag borításuk egy neves olasz formatervező stúdió jól sikerült produktuma.
A traktoroknál - mint a fűnyíróknál - el kell dönteni vásárlás előtt, hogy csak oldalkidobóval vagy füvet gyűjtve is akarjuk használni. A későbbi átalakítás rendkívül bonyolult és költséges. Az oldalkidobós mulcsozni is képes fűnyíró traktorokat elsősorban nagyon nagy területekre, rétekre, kaszálókra javasoljuk, ahol a levágott fű összegyűjtése nem feladat. Oldalkidobós traktorokat 13 és 15 lóerős motorokkal, 82 cm és 102 cm vágószélességgel gyártanak.
A fűgyűjtős traktorok 82, 92 és 102 cm-es vágószélességgel készülnek, ez utóbbi két vágószélességnél már két kés szolgál a fű nyírására. Két kés esetén a vágószerkezet ferdén kerül felszerelésre, így bár a kések nem érik el egymást, mégis tiszta vágásképet biztosítanak még a kanyarokban is. Ezt régebben sokkal bonyolultabban, a kések szinkronizálásával oldották meg.
E traktorok fűgyűjtői 200-300 literesek, így kiürítésük komoly fizikai erőt igényel - de nem a kezelőtől. Míg az egyszerűbb típusok fűgyűjtőit teleszkópos karral oldották meg, a középkategória nagy puttonyát már gázrugó segíti emelni, a prémium kategóriában pedig a gyűjtő ürítése már motorizált, gombnyomásra történik.
Nagyon lényegesen befolyásolja a gazdaságosságot és kényelmet a traktorra szerelt sebességváltó. A legegyszerűbb típusok 5 előre és 1 hátrameneti fokozattal rendelkeznek. A gazdagabb felszerelés már fokozat nélküli hidrosztatikus váltót tartalmaz, a legújabb trend szerint pedig ez a hidrosztatikus váltó már lábpedállal kezelhető. A traktor vezetése leegyszerűsödött, az automataváltós autókhoz hasonlatos.
A traktorok nem egyszezonos gépek. Gazdag kiegészítő tartozék választék segít abban, hogy egész évben használhatók legyenek. A pótkocsi 3 évszakos, a hótoló lap télen, a forgatott seprű három évszakban a nagy felületek tisztán tartásában, a széles henger gyeptelepítéskor van segítségünkre. Hótoló használatakor figyelembe kell venni, hogy a traktorokon gyepkímélő gumiabroncsok vannak, amik a hóban nem képesek jelentős nyomatékot a talajra vinni, így a hólánc használata nélkül nem sikeres a próbálkozás.
Az AL-KO a barkács áruházak számára készített típusokat fekete-ezüst-piros színben gyártja, míg a szakkereskedések gépeinél a piros szín a domináns. A meghajtó motorok között Briggs&Stratton, Honda, Kawasaki és professzionális célokra Kohler hajtóműveket is találunk.
A traktorok korszerű és biztonságos gépek, mindazonáltal a közúti forgalomban nem vehetnek részt. Szállításukhoz utánfutót kell igénybe venni, amelyre való fel- és lehajtáshoz viszont egyszerű, könnyű, hajlított rámpákat ajánl az AL-KO, így egy személy is megoldhatja a távolabbi fűnyírási feladatokat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kertápolás akkus gépekkel

Az immáron több mint 25 éve Magyarországon működő Andreas STIHL Kft. megalakulása óta aprofi fogyasztók igényeit kívánja kiszolgálni. Ikonikus termékén, vagyisa STIHL láncfűrészen...


Fűnyíró robotok

Gondozott kert sok munka nélkül. Kinek ne tetszene a gondolat. Egymai modern fűnyíró robot segítségével pedig meg is valósítható. Az AL-KO, illetve solo by AL-KO Robolinho® fűnyírócsalád...