Igazi fitneszkúra a gyepnek...

2008-11-06 18:55:17 |

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor eltávolított szerves anyagot.

A nyíráskor a talajon maradt fűszálakból kialakult filcréteg, az árnyékos helyen keletkező moha megakadályozzák a levegőnek, a nedvességnek és a trágyának a fű gyökérzetéhez jutását. A filcréteg annyira képes zárni, hogy egy kiadós esőt követően tocsoghatunk a vízben, de ha felemeljük a filcréteget, az alulról csak annyira nedves, hogy penészedjen, gombásodjon. Tipikus tünete a filcréteg kialakulásának a gyep foltos "kopása". Mit tehetünk tehát?
Régen ismert eszköz a kertbarátok körében a gyepfogas, ami egyszerű, saját készítésű, szögekkel kivert T alakú fából összeácsolt szerkezet, vagy akár szép kivitelű, színes, fogakkal ellátott professzionális gyártmány. Ennek segítségével felkaparhatjuk a filcréteget, eltávolíthatjuk a mohát. Aki próbálta, tudja, hogy embert próbáló foglalatosság ez, hát még akkor, ha alaposan akarja valaki ezt a műveletet elvégezni. A gyökérzet felújítására ezek az eszközök nem nyújtanak megoldást.
Megszületett a gépesített gyepápolás lehetősége is. Ez esetben egy vízszintesen fekvő tengelyre szerelt rugótagok segítségével távolíthatjuk el a filcréteget és a mohát. A gép kezelési utasítása azt javasolja, hogy minden harmadik nyírást követően használjuk ezt a gyepszellőztetőt.
Az AL-KO új gépe megoldást kínál az elöregedett gyep felújítására is. További szerszám használat nélkül kicserélhetjük a gyepszellőztető tengelyt egy talajlazító tengelyre. Ezen egyenes, szándékosan tompa élű kések helyezkednek el. A gép magasságállítása lehetővé teszi, hogy a késeket 3-5 cm mélyen a talajba süllyesszük. Ezek az élő fű zsenge, lágy gyökér-részeit egyszerűen elszakítják, de az elsárgult, elfásodott, elöregedett gyökereket nem tudják elvágni, eltépni, ezért azokat kifordítják a földből.
Hatalmas meglepetést okoz a kertbarátoknak első alkalommal ez a talajlazító művelet, elcsodálkoznak a fűből kitépett sárga szálak és gyökerek hatalmas mennyiségén. Még az első ránézésre jó állapotúnak tartott négy-öt éves gyepek is kiadós mennyiségű - a nyíráskor megszokottan levágott fű mennyiségét jóval meghaladó térfogatú - elszáradt, elfásodott anyagot rejtenek.
A talajlazítást évente két-három alkalommal célszerű elvégezni, de mindig csak fűnyírást követően, és akkor, amikor a gyep talaja nincs teljesen kiszáradva, de nem is túlságosan átázott.
Így adhatunk az AL-KO kombinált talajlazító-gyepszellőztető gépével igazi fitneszkúrát a gyepnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2648/Igazi_fitneszkUra_a_gyepnek___