Igazi fitneszkúra a gyepnek...

2008-11-06 18:55:17 |

Aki rendszeresen nyírja és öntözi a füvét, sokat tett már gyepéért, de még az sem tett meg mindent a szép zöld, egészséges gyepfelületért, aki trágyázással rendszeresen pótolja a nyíráskor eltávolított szerves anyagot.

A nyíráskor a talajon maradt fűszálakból kialakult filcréteg, az árnyékos helyen keletkező moha megakadályozzák a levegőnek, a nedvességnek és a trágyának a fű gyökérzetéhez jutását. A filcréteg annyira képes zárni, hogy egy kiadós esőt követően tocsoghatunk a vízben, de ha felemeljük a filcréteget, az alulról csak annyira nedves, hogy penészedjen, gombásodjon. Tipikus tünete a filcréteg kialakulásának a gyep foltos "kopása". Mit tehetünk tehát?
Régen ismert eszköz a kertbarátok körében a gyepfogas, ami egyszerű, saját készítésű, szögekkel kivert T alakú fából összeácsolt szerkezet, vagy akár szép kivitelű, színes, fogakkal ellátott professzionális gyártmány. Ennek segítségével felkaparhatjuk a filcréteget, eltávolíthatjuk a mohát. Aki próbálta, tudja, hogy embert próbáló foglalatosság ez, hát még akkor, ha alaposan akarja valaki ezt a műveletet elvégezni. A gyökérzet felújítására ezek az eszközök nem nyújtanak megoldást.
Megszületett a gépesített gyepápolás lehetősége is. Ez esetben egy vízszintesen fekvő tengelyre szerelt rugótagok segítségével távolíthatjuk el a filcréteget és a mohát. A gép kezelési utasítása azt javasolja, hogy minden harmadik nyírást követően használjuk ezt a gyepszellőztetőt.
Az AL-KO új gépe megoldást kínál az elöregedett gyep felújítására is. További szerszám használat nélkül kicserélhetjük a gyepszellőztető tengelyt egy talajlazító tengelyre. Ezen egyenes, szándékosan tompa élű kések helyezkednek el. A gép magasságállítása lehetővé teszi, hogy a késeket 3-5 cm mélyen a talajba süllyesszük. Ezek az élő fű zsenge, lágy gyökér-részeit egyszerűen elszakítják, de az elsárgult, elfásodott, elöregedett gyökereket nem tudják elvágni, eltépni, ezért azokat kifordítják a földből.
Hatalmas meglepetést okoz a kertbarátoknak első alkalommal ez a talajlazító művelet, elcsodálkoznak a fűből kitépett sárga szálak és gyökerek hatalmas mennyiségén. Még az első ránézésre jó állapotúnak tartott négy-öt éves gyepek is kiadós mennyiségű - a nyíráskor megszokottan levágott fű mennyiségét jóval meghaladó térfogatú - elszáradt, elfásodott anyagot rejtenek.
A talajlazítást évente két-három alkalommal célszerű elvégezni, de mindig csak fűnyírást követően, és akkor, amikor a gyep talaja nincs teljesen kiszáradva, de nem is túlságosan átázott.
Így adhatunk az AL-KO kombinált talajlazító-gyepszellőztető gépével igazi fitneszkúrát a gyepnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Törpefák, balkon gyümölcsök

Egyre többször találkozunk kis termetű, vagy sokszor balkon gyümölcsfának is nevezett növényekkel, melyek egy nagyobb dézsában is jól érzik magukat. Apró termetűek, ám gyümölcsük mérete alig...


Alkatrészek újrahasznosítása

A legtöbb ember elrakosgat különféle dolgokat, „még jó lehet valamire” gondolattal. Mások pedig szinte tudatosan gyűjtögetik a különféle alkatrészeket, tárgyakat, és mások ötletei láttán...