Nem robotok, de a konyhában sokat segíthetnek

Háztartási robotgépek

2008-12-24 17:39:54 | Módosítva: 2008-12-24 17:51:13

A főzés sokféle, aprólékos és időigényes feladatok sorából áll. Van aki élvezi ezeket a rutinszerűen végzett, és esetenként fárasztó munkákat, mások viszont gépel igyekeznek gyorsan és könnyen túlleni az ilyen feladatok elvégzését. Az időrabló szeletelések, különféle anyagok elegyítése, a habosítás stb. ugyanis egy konyhai robotgéppel percek alatt elvégezhető.

Előnyük a közkedvelt botmixerekkel szemben, hogy a robotgépek több megmunkálási funkcióra alkalmasak és fordulatszámukat is a felhasznált anyaghoz, feladathoz lehet megválasztani. A különféle sebességfokozatok száma típustól függően 2 és 10 között változik, sőt néhány igényes, elektronikusan vezérelt gyártmány sebességét fokozatmentesen lehet beállítani. Ezeknek a gépeknek teljesítménytartó funkciója és a motor túlterhelés elleni védelme is magától értetődő.

A legtöbb robotgépen van már ún. impulzus gomb is, ami csak benyomásáig működteti a gépet. Más típusokon meg biztonsági leállító kapcsoló is van, amely 1,5 mp alatt leállítja a meghajtó motort. Sőt van edényérzékelős alapegység is, amit csak a keverőedény rögzítése után lehet bekapcsolni. A motorok áramfelvétele általában 400-800 W, de akadnak közöttük 1000-1200 W teljesítményfelvételű robotgépek is.

Kialakításuk tekintetében két "irányzat" alakult ki. Az egyszerűbbeknek egy-, vagy két függőleges tengelycsatlakozására erősíthetők fel a különféle szeletelő és keverő eszközök és az azok használatára szolgáló nagy keverőtál, illetve a turmix kehely. Ezek űrtartalma típustól függően 1,4-2,4 l-ig változik. A keverő edények biztonsági zárral csatlakoztathatók a készülékház megfelelő fészkébe, és lezárásukról is biztonsági fedelek gondoskodnak. Ezek a gépek viszonylag kis helyigényűek, funkcióik elég átfogóak, ezért közkedveltek is.

Az igényesebb kialakítású háztartási robotgépek többnyire felső meghajtásúak, azaz a motor vízszintes elhelyezésű, a meghajtott tengelyre pedig függőlegesen lehet a tálba nyúló különféle tartozékokat felerősíteni. A tálak funkciótól függően nem mindig fedéllel lezárhatók és az űrtartalmuk 2- 4 l között változik. A meghajtó egység elforgathatóan felhajtható vagy felhúzható. A külön beszerezhető tartozékok - pl. turmixkehely, vagy húsdaráló stb. - a gépfej felső részén kialakított csatlakozó helyre erősíthetők fel. Ezeknél már megszokott a műveletekhez ideális és fokozatmentes sebességszabályozás, az elektronikus vezérlés, a magasabb teljesítményfelvétel és az igényes alapanyagok használata. Ilyenek pl. a rozsdamentes keverőtálak, a különleges acélból készült szeletelő kések vagy tárcsák, viszont csak külön beszerezhetők hozzájuk a különféle kiegészítő tartozékok, mint pl. a húsdaráló, citrusprés vagy kelyhes turmix feltét.

Az meg, hogy ki melyiket választja, főként igényesség és pénztárca kérdése. Ám célszerű előre eldönteni, hogy mely előkészítő funkciók gépesítését kívánjuk a robotgéppel elvégeztetni. A használati gyakoriság mellett természetesen a könnyű átszerelhetőség is lényeges szempont, mert a tartozékok felszerelése és leszerelése a megtisztításukhoz néha nehézkes és időigényes is lehet. A több sebességfokozat nagyon előnyös, mert meggyorsítja a munkát, és annak minőségét is javítja. Ezen túlmenően az alapanyagok minősége a gépek tartóssága miatt sem mellékes. És még valami, amiről csak kipróbálással lehet véleményt mondani, ez a zajszint. A háztartási robotgépek ugyanis ha rövid ideig is, de elég zajosak, bár léteznek egész csendes gépek is, ami arra utal, hogy a meghajtásuk igényesen kidolgozott és garantáltan tartós lesz. A bő tartozék lista pedig vonzó lehet, ám ezeknek a használati "értékük" eléggé eltérő is lehet, és akár tárolási gondokat is okozhatnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-2704/Haztartasi_robotgepek