Nem robotok, de a konyhában sokat segíthetnek

Háztartási robotgépek

2008-12-24 17:39:54 | Módosítva: 2008-12-24 17:51:13

A főzés sokféle, aprólékos és időigényes feladatok sorából áll. Van aki élvezi ezeket a rutinszerűen végzett, és esetenként fárasztó munkákat, mások viszont gépel igyekeznek gyorsan és könnyen túlleni az ilyen feladatok elvégzését. Az időrabló szeletelések, különféle anyagok elegyítése, a habosítás stb. ugyanis egy konyhai robotgéppel percek alatt elvégezhető.

Előnyük a közkedvelt botmixerekkel szemben, hogy a robotgépek több megmunkálási funkcióra alkalmasak és fordulatszámukat is a felhasznált anyaghoz, feladathoz lehet megválasztani. A különféle sebességfokozatok száma típustól függően 2 és 10 között változik, sőt néhány igényes, elektronikusan vezérelt gyártmány sebességét fokozatmentesen lehet beállítani. Ezeknek a gépeknek teljesítménytartó funkciója és a motor túlterhelés elleni védelme is magától értetődő.

A legtöbb robotgépen van már ún. impulzus gomb is, ami csak benyomásáig működteti a gépet. Más típusokon meg biztonsági leállító kapcsoló is van, amely 1,5 mp alatt leállítja a meghajtó motort. Sőt van edényérzékelős alapegység is, amit csak a keverőedény rögzítése után lehet bekapcsolni. A motorok áramfelvétele általában 400-800 W, de akadnak közöttük 1000-1200 W teljesítményfelvételű robotgépek is.

Kialakításuk tekintetében két "irányzat" alakult ki. Az egyszerűbbeknek egy-, vagy két függőleges tengelycsatlakozására erősíthetők fel a különféle szeletelő és keverő eszközök és az azok használatára szolgáló nagy keverőtál, illetve a turmix kehely. Ezek űrtartalma típustól függően 1,4-2,4 l-ig változik. A keverő edények biztonsági zárral csatlakoztathatók a készülékház megfelelő fészkébe, és lezárásukról is biztonsági fedelek gondoskodnak. Ezek a gépek viszonylag kis helyigényűek, funkcióik elég átfogóak, ezért közkedveltek is.

Az igényesebb kialakítású háztartási robotgépek többnyire felső meghajtásúak, azaz a motor vízszintes elhelyezésű, a meghajtott tengelyre pedig függőlegesen lehet a tálba nyúló különféle tartozékokat felerősíteni. A tálak funkciótól függően nem mindig fedéllel lezárhatók és az űrtartalmuk 2- 4 l között változik. A meghajtó egység elforgathatóan felhajtható vagy felhúzható. A külön beszerezhető tartozékok - pl. turmixkehely, vagy húsdaráló stb. - a gépfej felső részén kialakított csatlakozó helyre erősíthetők fel. Ezeknél már megszokott a műveletekhez ideális és fokozatmentes sebességszabályozás, az elektronikus vezérlés, a magasabb teljesítményfelvétel és az igényes alapanyagok használata. Ilyenek pl. a rozsdamentes keverőtálak, a különleges acélból készült szeletelő kések vagy tárcsák, viszont csak külön beszerezhetők hozzájuk a különféle kiegészítő tartozékok, mint pl. a húsdaráló, citrusprés vagy kelyhes turmix feltét.

Az meg, hogy ki melyiket választja, főként igényesség és pénztárca kérdése. Ám célszerű előre eldönteni, hogy mely előkészítő funkciók gépesítését kívánjuk a robotgéppel elvégeztetni. A használati gyakoriság mellett természetesen a könnyű átszerelhetőség is lényeges szempont, mert a tartozékok felszerelése és leszerelése a megtisztításukhoz néha nehézkes és időigényes is lehet. A több sebességfokozat nagyon előnyös, mert meggyorsítja a munkát, és annak minőségét is javítja. Ezen túlmenően az alapanyagok minősége a gépek tartóssága miatt sem mellékes. És még valami, amiről csak kipróbálással lehet véleményt mondani, ez a zajszint. A háztartási robotgépek ugyanis ha rövid ideig is, de elég zajosak, bár léteznek egész csendes gépek is, ami arra utal, hogy a meghajtásuk igényesen kidolgozott és garantáltan tartós lesz. A bő tartozék lista pedig vonzó lehet, ám ezeknek a használati "értékük" eléggé eltérő is lehet, és akár tárolási gondokat is okozhatnak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan válasszunk hűtőszekrény-t

A drága hűtőszekrényt csak megvásárolni költséges, egy régebbi, magas fogyasztású típust lecserélve egy-két év alatt bejön az ára. Nem is beszélve az extrákról, melyek megkönnyítik az élelmiszerek...


Gépeink használhatósága és élettartama

Bár az idő megszépíti az emlékeket, és nosztalgiázni jó, kétségtelen tény, hogy régebben hosszabb életűek voltak a megvásárolt háztartási-, kerti- és mindenféle gépek. A Lehel hűtők, Hajdu...