Csak vastagon!

Hőszigeteléssel a környezetért

2009-06-21 00:04:47 | Módosítva: 2009-06-21 00:08:28

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete konferenciát szervez a szakma újdonságairól május 20-án. A témákat a környezet és az ember szempontjából közelítik meg. Borzák Balarám Béla építészmérnököt, építésügyi szakértőt, kérdeztük a konferencia jelentőségéről és a kiemelt témákról.

Kiknek ajánlja ezt a konferenciát?

Praktizáló építészeknek leginkább, akik elsősorban tervezéssel foglalkoznak. De értelemszerűen az építéssel kapcsolatban levő beruházóknak is. Nyilván egy MEPS konferenciára azok jönnek el, akiknek szakmai felelőssége van.

Miért hasznos a részvétel a szakmai fórumon?

Itt a polisztirol szövetség bemutatja, hogyan viszonyul a szakmai kérdésekhez. Attól, hogy EPS szövetség, nem akar bezárkózni, próbál nyitni a technikák felé. A konferencia címe is az, hogy "környezet-ember", de volt olyan munkacím is, hogy "környezetház". Lényeg, hogy környezettudatos módon viszonyul a szövetség a hőszigetelés kérdéséhez.
A konferencia elindul onnan, hogy a polisztirol alapanyaga kőolaj, tehát annak kitermelése összefüggésben van a polisztirol piaci árával és helyzetével. De a kőolajból nemcsak úgy lehet meleget termelni, hogy fűtőanyagként felhasználjuk, hanem lehet például hőszigetelőt előállítani belőle. Így az épület energiaigénye jelentősen csökken, ezáltal a kisebb fűtőenergia-igénnyel tudunk kőolaj-megtakarítást elérni. Tehát itt nemcsak polisztirol szövetségi szempontok, hanem környezetvédelmi szempontok is felmerülnek.
Emellett az előadások témái között többször visszatér a vastagság kérdése. Ez a kérdés értelemszerűen összefüggésben van azzal, hogy minél hatékonyabb a hőszigetelés, annál jobb minőségű lesz egy épület energetikai szempontból, és ez hatással van a káros anyag kibocsátás csökkentésére, azon keresztül, hogy kevesebb energiával lehet egy épületet megfelelő komfortszinten tartani. Itt jön be az ember a képbe, hiszen azért akarunk komfortosabb épületeket csinálni, hogy az emberek azonos tartalom mellett jobb minőséggel tudjanak élni.
A panelházak korszerűsítése is időszerűvé vált, a konferencia egyik előadása is erről szól. Bemutatunk egy konkrét tapasztalatot, melyek a Solanova programban valósultak meg. Elkészült Dunaújvárosban egy olyan panelház felújítása, melynek során alacsony energiaszintű épületet készítettek. Markáns hőszigetelési vastagságok készültek a homlokzatokon és a tetőn, ennek következményeit folyamatosan figyelik. Az eredményeket a műszaki vezető fogja ismertetni, láthatóvá teszi, hogy a nagyobb hőszigetelési vastagságok hatására ténylegesen milyen megtakarítások mutathatók ki.

Emellett szó lesz a minősítések eredményeiről, a különböző polisztirol termékek gyakorlati alkalmazásáról, valamint megvitatunk jövőbe mutató kérdéseket. Az energiatanúsítás évek óta visszatérő kérdés, de nehezen akar gyakorlattá válni Az "energetikai követelmények" szintén fontos téma lesz. A cél tehát, hogy minél kevesebb energiával biztosítsuk ugyanazt a lakható, komfortos emberi környezetet, mint eddig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelés

A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesteren:
https://ezermester.hu/cikk-3665/Hoszigetelessel_a_kornyezetert