Csak vastagon!

Hőszigeteléssel a környezetért

2009-06-21 00:04:47 | Módosítva: 2009-06-21 00:08:28

A Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete konferenciát szervez a szakma újdonságairól május 20-án. A témákat a környezet és az ember szempontjából közelítik meg. Borzák Balarám Béla építészmérnököt, építésügyi szakértőt, kérdeztük a konferencia jelentőségéről és a kiemelt témákról.

Kiknek ajánlja ezt a konferenciát?

Praktizáló építészeknek leginkább, akik elsősorban tervezéssel foglalkoznak. De értelemszerűen az építéssel kapcsolatban levő beruházóknak is. Nyilván egy MEPS konferenciára azok jönnek el, akiknek szakmai felelőssége van.

Miért hasznos a részvétel a szakmai fórumon?

Itt a polisztirol szövetség bemutatja, hogyan viszonyul a szakmai kérdésekhez. Attól, hogy EPS szövetség, nem akar bezárkózni, próbál nyitni a technikák felé. A konferencia címe is az, hogy "környezet-ember", de volt olyan munkacím is, hogy "környezetház". Lényeg, hogy környezettudatos módon viszonyul a szövetség a hőszigetelés kérdéséhez.
A konferencia elindul onnan, hogy a polisztirol alapanyaga kőolaj, tehát annak kitermelése összefüggésben van a polisztirol piaci árával és helyzetével. De a kőolajból nemcsak úgy lehet meleget termelni, hogy fűtőanyagként felhasználjuk, hanem lehet például hőszigetelőt előállítani belőle. Így az épület energiaigénye jelentősen csökken, ezáltal a kisebb fűtőenergia-igénnyel tudunk kőolaj-megtakarítást elérni. Tehát itt nemcsak polisztirol szövetségi szempontok, hanem környezetvédelmi szempontok is felmerülnek.
Emellett az előadások témái között többször visszatér a vastagság kérdése. Ez a kérdés értelemszerűen összefüggésben van azzal, hogy minél hatékonyabb a hőszigetelés, annál jobb minőségű lesz egy épület energetikai szempontból, és ez hatással van a káros anyag kibocsátás csökkentésére, azon keresztül, hogy kevesebb energiával lehet egy épületet megfelelő komfortszinten tartani. Itt jön be az ember a képbe, hiszen azért akarunk komfortosabb épületeket csinálni, hogy az emberek azonos tartalom mellett jobb minőséggel tudjanak élni.
A panelházak korszerűsítése is időszerűvé vált, a konferencia egyik előadása is erről szól. Bemutatunk egy konkrét tapasztalatot, melyek a Solanova programban valósultak meg. Elkészült Dunaújvárosban egy olyan panelház felújítása, melynek során alacsony energiaszintű épületet készítettek. Markáns hőszigetelési vastagságok készültek a homlokzatokon és a tetőn, ennek következményeit folyamatosan figyelik. Az eredményeket a műszaki vezető fogja ismertetni, láthatóvá teszi, hogy a nagyobb hőszigetelési vastagságok hatására ténylegesen milyen megtakarítások mutathatók ki.

Emellett szó lesz a minősítések eredményeiről, a különböző polisztirol termékek gyakorlati alkalmazásáról, valamint megvitatunk jövőbe mutató kérdéseket. Az energiatanúsítás évek óta visszatérő kérdés, de nehezen akar gyakorlattá válni Az "energetikai követelmények" szintén fontos téma lesz. A cél tehát, hogy minél kevesebb energiával biztosítsuk ugyanazt a lakható, komfortos emberi környezetet, mint eddig.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: hőszigetelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A hőhídmentesítés rejtélyei

Beépített tetőtereknél a szerkezet sajátosságából adódóan épületfizikailag különböző hőhidak keletkezhetnek, melyek kedvezőtlen hőtechnikai tulajdonságaival mindenképpen számolni kell. Képződhet...


Egy ragyogó szigetelés

Ha már lúd, legyen kövér. Azaz ha már szigetelés, legyen ragyogó! 2019 áprilisában az URSA újra egy olyan terméket mutatott be, amely a legmagasabb színvonalat képviseli.